Mer bilder från Hongkongs demonstrationer

Under dagen har jag varit och kollat in protesterna i Hongkong, såväl vid området Mongkok som i stadens centrala delar. Efter förra helgens tårgas och denna helgs gatuslagsmål är det dock väldigt lugnt i dag.

Antalet demonstranter i stadens centrala delar skulle jag själv uppskatta till mellan 5 000 och 10 000. De håller fortfarande många av de största och viktigaste vägarna. På gatorna spelar de kort, läser böcker, leker med mobilen eller lyssnar på något av de dussintals tal som hållits under dagen.

Det svävar dock en stor oro över området. Under gårdagen varnade regeringschefen att ”alla till buds stående medel” skulle användas för att få bort demonstranterna från gatorna senast måndag. Många fruktar polisvåld och till och med föreståndare vid stadens universitet har uppmanat demonstranterna att gå hem.

Och det är just osäkerheten som präglar de flesta jag pratar med. Att inte vara säker på vad som sker härnäst, och vetskapen om att myndigheterna inte drar sig från att använda våld. Men än så länge är det – varningar till trots – i kväll emellertid alltså lugnt på gatorna.

Demonstranterna håller fortfarande vägar vid Mongkok, Causeway Bay och i stadens centrala delar. Delar här nedan med mig av några bilder jag tog med mobilen i dag från Admiralty och Central där de lokala myndigheterna har sina kontor.

I går postade jag flera bilder tagna med min systemkamera. Tog flera foton med den i kväll också, och kommer lägga upp dem efterhand då tid ges till att redigera bilderna. Men för stunden får alltså nedanstående mobilbilder beskriva stämningen i centrala Hongkong:

image-2En av stadens viktigaste vägkorsningar dekorerad med demokratibanderoller.

image-11Avspärrad gata under seneftermiddagen.

image-9Några av de många skyltar och papper som satts upp i de avspärrade områdena.

image-5En banderoll som uttrycker missnöje över polisens våld och påstådda samarbete med maffian.

image-6Otaliga post-it-lappar har under dagen satts upp för att höja moralen, med stöd och budskap på flera dussin olika språk.

image-7Hongkongs hatade regeringschef har fått sig en rejäl makeup av några förbannade demonstranter.

image-1Många av skyltarna har halvroliga texter.

image-4Efter att ha blivit attackerade av inhyrda ligister, likställer många demonstranter nu polis och myndigheter med maffian.

image-3Mörkret lägger sig över de avspärrade gatorna i centrala Hongkong.