Hongkongs protester förvandlas till gatuslagsmål

4 oktober, 2014

Under gårdagen tog protesterna i Hongkong en oväntad vändning. Efter att kravallpolis under veckan dragit sig tillbaka och myndigheterna verkat ändra taktik till att vänta ut demonstranterna, såg det ut som att protesternas storlek och intensitet skulle minska till helgen.

Men plötsligt så attackerades flera av de fredliga demonstranterna under gårdagen. De värsta scenerna utspelade sig i norra Hongkong vid området Mongkok, där flera personer slogs blodiga och fick föras till sjukhus. Även i Causeway Bay – just bredvid Hongkongs finansdistrikt och myndighetsbyggnader – rapporterades sammandrabbningar där polis fick hålla isär folkmassor från varandra.

Polisen fick kritik av demonstranterna för att inte ingripa tillräckligt mot de personer som fysiskt attackerade demonstranterna. Icke desto mindre arresterades 19 personer, varav minst 8 kopplats samman med Hongkongs och södra Kinas triader.

Det är alltså regelrätta torpeder från maffian som attackerat demonstranternas ställningar. Det mesta tyder nämligen på att de har fått betalt för att bruka våld och hämma protesterna. Ännu är det inte känt vem som har hyrt triadmedlemmarna, men det är en taktik som tidigare använts flera gånger av kinesiska myndigheter.

Efter slagsmålen har demonstranterna återuppbyggt sina barrikader i Mongkok, och nya sammanstötningar har ägt rum här kring lunch lokal tid. Det är mycket spänt. Förutom inhyrd maffia ska även sägas att många lokalbor och butiksägare är emot protesterna, som lamslår kollektivtrafiken och försämrar affärsverksamheten i de berörda områdena.

Vad som kommer hända under kvällen är oklart. Men gårdagens våld har gjort de demonstrerande ännu mer målmedvetna. Studenter skulle ha hållit samtal med myndigheterna under de kommande dagarna, men har nu meddelat att man ställt in dessa samtal fram tills de demonstrerandes säkerhet kan garanteras.

Fler sammandrabbningar är med all säkerhet att vänta. För mer information om bakgrunden till gårdagens händelser, läs min krönika för tidningen Arbetet:

Men sedan hände något. Myndigheterna bytte strategi till att vänta ut demonstranterna, och vann tid genom att ”bjuda in till samtal”. Två dagars ledighet övergick till arbetsdag, och antalet demonstranter minskade betydligt. Hettan övergick i tropiskt regn, och för en stund var de tidigare ockuperade gatorna nästan tomma på folk.

Kvar fanns bara de allra mest hårdnackade studenterna. De strejkande återgick till arbetet, busschaufförerna flyttade sina fordon. Grupper i civilsamhället som bara några dagar tidigare aktivt stött kraven på utökad demokrati återgick till sitt. Då antalet demonstranter minskade kunde en kombination av poliser, affärsägare och inhyrda busar ta tillbaka många av gatorna med våld.

Go toTop