Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 5

Ännu en vecka där diverse politiska handlingar från Kina dragit åt sig en hel del kritik från omvärlden.

I förra veckans nyhetsbrev kunde ni läsa om hur aktivisten Xu Zhiyong fick fyra års fängelse, bland annat för upprepade krav om att Kinas politiska elit bör offentliggöra sina tillgångar.

Efter Xus dom så dömdes ytterligare två aktivister fängelse på liknande grunder, vilket fick Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, att uttrycka ”stor oro” över det ökade trycket på rättsaktivister i Kina.

I helgen kom även luddiga uppgifter från Japan om att Kina planerar införa ytterligare en särskild flygzon i det sydkinesiska havet, vilket fick kritik i japansk media samt resulterade i en varning från USA:s utrikesdepartement.

Vidare har även vita huset fördömt faktumet att New York Times journalist Austin Ramzy i veckan tvingades lämna Kina, efter att han inte kunnat förnya de dokument som krävs för att rapportera härifrån.

Kina förnekar visserligen såväl den nya flygzonen som Austin Ramzys utvisning, men det något bleka självförsvaret i dessa frågor verkar nog som ytterligare irritation snarare än plåster på såren.

Följ InBeijing på Twitter och Facebook för regelbundna uppdateringar om nyhetsläget från Kina med omnejd!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 5

EKONOMI & HANDEL

Beijing Pushes For China-EU Free Trade Deal – Kina fortsätter ligga på EU med önskemål om ett frihandelsavtal parterna emellan. Under veckan var det statsrådet Yang Jiechi som under möten med bland andra Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, insisterade på att en förstudie om ett sådant avtal bör inledas. EU är redan i dag Kinas största handelspartner, och Storbritanniens premiärminister David Cameron uppskattade nyligen att ett frihandelsavtal skulle vara värt tiotals miljarder dollar om året.

Mexican cartel smuggling cocaine into Hong Kong amid booming demand for drugs – En ökad efterfrågan av kokain och metamfetamin i stillahavsregionen, har fått mexikanska drogkarteller att börja smuggla knark till Hongkong i allt större utsträckning. Enligt South China Morning Post är det också ett steg i ledet från mexikanerna att sprida riskerna i sin handel, genom att expandera till en ny marknad. Det talas nu om att en allians råder mellan mexikanerna och Hongkongs tirader, som hjälper till med leveranser och distribution i området.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China says Japan’s ‘hype’ over air defence zone spreads regional tension – Kina har surnat till över uppgifter i japansk media, som menar att Kina planerar upprätta ännu en särskild flygzon över sydkinesiska havet. Uppgifterna fick USA:s utrikesdepartement att utfärda en varning till Kina, som i sin tur menar att man inte alls planerar upprätta någon sådan zon. Som svar sade Kinas utrikesministerium istället att man inte känner sig hotade av länderna i regionen, och menar att japansk ”ryktesspridning” bidrar till att öka spänningarna.

EU ‘seriously concerned’ about China crackdown on rights activists – I veckan uttryckte EU stor oro över utvecklingen för mänskliga rättigheter i Kina, sedan tre anti-korruptionsaktivister, inklusive Xu Zhiyong, dömts till fängelse. EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, uppmanade Kina att följa de löften som landet avgav då man i november i fjol fick en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Hon menade bland annat att personer som fängslats eller frihetsberövats för fredliga protester bör släppas fria.

Who is Xu Zhiyong? – Den fyra år långa fängelsedomen mot aktivisten Xu Zhiyong skapade stort rabalder under föregående helg. Xu är bara 40 år gammal, men har varit flitig att som advokat och aktivist ta det svagas parti i samhället, och blottlägga en rad för det styrande kommunistpartiet obekväma sanningar. För den som är mer nyfiken på vem Xu Zhiyong egentligen är och vad han gjort, publicerar The Telegraph denna vecka kortare intervjuer med fyra personer som Xu på olika vis hjälpt eller stöttat.

Clique-Bait: Why is the Chinese Communist Party so afraid of legal activist Xu Zhiyong? – Foreign Policy gör vidare ett försök att förklara varför domen mot Xu Zhiyong blev så pass hård. Enligt insatta källor så fruktar kommunistpartiet att Xu i och med sin grupp ”New Citizen’s Movement” skapat en fraktion som motarbetar kommunistpartiet, särskilt eftersom han i en essä från 2012 beskriver sin grupp som ”en politisk rörelse”. Trots att Xu inte har uppmanat till protester, så har hans rörelse fått stort gehör, vilket gör att den ses som ett hot mot kommunistpartiets maktmonopol.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Google Sells Motorola to Lenovo in China’s Biggest Technology Acquisition – I en affär som The Diplomat kallar ”Kinas största teknologiska förvärv”, köpte Lenovo i veckan Motorola från Google för motsvarande 20 miljarder kronor. Lenovo är redan världens största PC-tillverkare, som bland annat tidigare även köpt IBM:s avdelning för datortillverkning, vill nu även bli världsledande vad gäller smartphones, och cementerar i och med köpet sin tredjeplats på den globala marknaden för smarta telefoner, bakom Samsung och Apple.

China kills off discussion on Weibo after internet crackdown – Antalet inlägg på Kinas livligaste mikroblogg Sina Weibo har de senaste månaderna fallit med så mycket som 70 procent, som en följd av myndigheternas ansträngning att kontrollera innehållet, och de varningar eller frihetsberövningar som ägt rum mot användare som postat känsliga uppgifter. Det är The Telegraph som bett kinesiska forskare att analysera stickprov från 1,6 miljoner användare under perioden 2011-2013, varpå man skapat intressant grafik som visar på Sina Weibos uppgång och fall i popularitet.

China denies ’deporting’ New York Times journalist Austin Ramzy – Under veckan lämnade New York Times reporter Austin Ramzy Kina för att istället rapportera från Taiwan, sedan han under sex månaders tid inte fått förnya de tillstånd och visum som krävs för att på laglig väg jobba som reporter i Kina. Ramzy har rapporterat från Kina i sex år, och har den senaste tiden medverkat i publiceringen av flera känsliga historier, bland annat om ljusskygga tillgångar i den tidigare premiärministern Wen Jiabaos familj. Vita huset har uttryckt sin besvikelse över situationen, samtidigt som Kina menar att man inte alls har utvisat Ramzy, och uppmanar USA att ”respektera fakta”.

Highly political Lunar New Year TV gala divides opinion – Den kinesiska nyårsgalan är ett av världens populäraste tv-program, med cirka 700 miljoner tittare varje år. Men årets upplaga ansågs innehålla mer politiska budskap än på länge, och väckte därmed en rad negativa reaktioner på internet. Bland uppträdandena märktes sånger och danser från kulturrevolutionen, som presenterades av en värd bärandes Mao-uniform.

ENERGI & MILJÖ

China’s future will be defined by resource constraints – Damien Ma, författare till boken ”In line behind a billion people: how scarcity will define China’s ascent in the next decade”, intervjuades i veckan av China Dialogue, bland annat om hur Kinas brist på resurser i förhållande till dess befolkning utgör ett mot landets utveckling och tillväxt. Den värsta frågan gäller vatten, eftersom Kina har 20 procent av världens befolkning, men endast 7 procent av dess sötvatten. Under de senaste årtiondena har Kina också förlitat sig allt mer på import av allt från olja till livsmedel.

India vs. China: How to Read Pollution Statistics – En ”giganternas kamp” har uppstått om huruvida Kina eller Indien har världens mest förorenade huvudstad. Pekings luftföroreningar är ju okända sedan länge, men Hindustan Times citerade i veckan studier som visade att luften i Delhi kan vara ännu värre. Wall Street Journal intervjuar dock forskare bakom den citerade rapporten, som menar att mätningarna i Delhi är för otillräckliga och otydliga för att kunna jämföras med de relativt regelbundna och tillförlitliga uppgifterna från Peking.

China sets new world record for solar installations – Under fjolåret installerade Kina solkraft av en kapacitet på 12 gigawatt, vilket är mer än dubbelt så mycket som året innan, och mer än vad något annat land någonsin installerade under ett år. Som jämförelse har Storbritannien en sammanlagd kapacitet av solkraft på cirka 4 gigawatt, skriver The Guardian. Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor är givetvis ett steg i ledet för att minska landets luftföroreningar, och väntas fortsätta i samma takt under 2014.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

The cost of medicine: Physician, heal thyself – The Economist dyker djupare i den problematiska situationen inom Kinas sjukvård, där receptbelagda mediciner är något som utgör upp till 40 procent av de allmänna sjukhusens budget. Det har lett till att mediciner är mycket dyrare än vad de bör vara, eftersom systemet kännetecknas av korruption, där även läkare förlitar sig på försäljning av mediciner för sin inkomst. Att tillverkare måste muta sjukhusen hör till praxis, och har lett till att tillgången på vissa mediciner uteblivit, eftersom läkemedelsbolagens vinstmarginaler pressas till det yttersta. Detta skapar frustration bland patienter, och leder konstant till våldsamheter mot personal, inte sällan med dödlig utgång.

In China, ‘Once the Villages Are Gone, the Culture Is Gone’ – Kinas våldsamt snabba urbanisering har lett till att antalet byar i landet minskat från 3,7 miljoner år 2000, till 2,6 miljoner år 2010. Frigörande av mark till byggnadsprojekt har alltså lett till att 300 byar om dagen försvunnit runtom i Kina under det senaste årtiondet. Samtidigt som detta bidrar till ekonomisk tillväxt, höjs nu också ett varningens finger för att även en stor del kinesisk kultur går i graven med byarna. Det handlar bland annat om sånger, danser, ritualer, teater och matlagning.