Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 4

27 januari, 2014

Efter en veckas avbrott på grund av utlandsresa, är InBeijings veckovisa nyhetsbrev nu återigen tillbaka. Och det har varit en händelserik vecka på nyhetsfronten.

Det har avslöjats hur bland annat president Xi Jinpings svåger och förre premiärministern Wen Jiabaos son, hör till de över 21 000 individer som ska ha gömt undan stora summor pengar och tillgångar i utländska skatteparadis.

Den nya ledningen – med just Xi Jinping i spetsen – har ju lovat krafttag mot korruption. Men uppgifter om att korruptionen sprider sig ända upp till den högsta ledningen förblir känsliga, och myndigheterna gör nu allt för att stänga ute denna nyhet från Kina.

Tillsammans med en ”rättegång” denna vecka, där en aktivist som vill offentliggöra politikers tillgångar dömdes till fyra års fängelse, visar detta att kommunistpartiet inte kommer tillåta några utomstående personers eller organisationers hjälp med att bekämpa korruption inom de egna leden.

Partiet vill, i vanlig ordning, övervaka sig självt. Inget nytt under solen alltså.

Glöm nu inte heller att följa InBeijing på Twitter och Facebook för regelbundna uppdateringar om nyhetsläget från Kina med omnejd!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 4

EKONOMI & HANDEL

Chinese consumers: Doing it their way – I en av två mycket utredande och ingående artiklar om kinesisk konsumtion denna vecka, skriver Economist här om hur Kina formar framtiden för shopping världen över. På kort tid har Kinas konsumtion gått från att vara obefintlig till att bli näst störst i världen, och det kommande årtiondet väntas den ytterligare mer än fördubblas och passera USA i storlek. Redan i dag handlar kinesiska kunder 29 procent av alla världens lyxvaror. Läs här om vilket beteende som kännetecknar kinesisk konsumtion.

Multinationals: China loses its allure – I denna andra artikel får vi veta att även om Kinas konsumtion ökar, så blir samtidigt klimatet för utländska företag i landet allt tuffare. Många stora internationella företag inom allt från kosmetika till läkemedel har den senaste tiden minskat sin verksamhet i Kina. Anledningarna är flera; särskilt en konkurrens som är tuffare än på kanske någon annan marknad, på grund av prismedvetna kunder, utbredd internethandel och en uppsjö av allt mer kompetenta inhemska konkurrenter.

Special Report: How Caterpillar got bulldozed in China – På tal om utländska företags svårigheter i Kina, så publicerar Reuters denna vecka en utredande artikel angående affären där Caterpillar för ett par år sedan förlorade hundratals miljoner dollar, efter att ha förvärvat ett kinesiskt bolag som visade sig ha fuskat med bokföringen. Bara två månader efter att köpet genomförts, upptäckte Caterpillar de felaktiga räkenskaperna, men var tvungna att bita i det sura och skriva ner värdet på sitt nya förvärv. Ett typexempel på hur viktigt det är med extra kontroller då man agerar på den till synes så lukrativa kinesiska marknaden.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China’s princelings storing riches in Caribbean offshore haven – Gångna veckans stora nyhet är den rapport som visar hur tusentals kineser med kopplingar högt upp i landets politiska värld, har gömt undan stora summor pengar och tillgångar i diverse skatteparadis skatteparadis. Bland annat rör det sig om familjemedlemmar till president Xi Jinping och förre premiärministern Wen Jiabao, vilket gör uppgifterna extra känsliga. Uppskattningar gör gällande att tillgångar på upp till 4 000 miljarder dollar har lämnat Kina utan spår sedan sekelskiftet.

The trial of Xu Zhiyong: New citizens – Sedan Xi Jinping blev president, har det talats vitt och brett om en anti-korruption kampanj i Kina. Men samtidigt har en rättegång ägt rum mot aktivisten Xu Zhiyong, som krävt att höga tjänstemäns privata tillgångar bör offentliggöras. Saken blir inte bättre av de tusentals kineser med politiska kopplingar som just avslöjats gömma pengar i skatteparadis (se ovan), vilket man nu gör allt för att mörka. Två enorma bakslag för de nya ledarnas påstådda vilja att ta itu med korruptionen.

Jailing of activist Xu Zhiyong ’breaks reform promise’ – Den ovannämnda rättegången mot aktivisten Xu Zhiyong tog sitt slut under helgen, och resulterade i fyra års fängelse för Xu, vars fru nyss har fött en dotter som han alltså inte kommer kunna träffa. Enligt South China Morning Post ska Xu ha varit lugn då domen lästes upp, och meddelat att han kommer överklaga. Tidningen talar även med akademiker som menar att rättegångens form bryter mot alla de löften som Xi Jinping tidigare gett angående korruptionsbekämpning i Kina. Noterbart är också att protester ägde rum utanför rättssalen under rättegångens förlopp.

China’s reform leading group holds first meeting – Samtidigt som korruption och tveksamma rättegångar avlöser varandra, har Kinas nybildade särskilda reformgrupp sammanträtt för första gången. Gruppen leds av Xi Jingping, innefattar samtliga medlemmar från politbyråns ständiga utskott, och ska arbeta med att verkställa de beslut om reformer av olika slag som i slutet av fjolåret togs vid det tredje plenumet. Bland annat gäller detta justeringar av enbarnspolitiken och avskaffandet av arbetsläger för omskolning. Några större reformer angående exempelvis rättsväsende och korruptionsbekämpning kan vi nog dock utesluta för tillfället.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

CNN, BBC Reporters Covering China Activist Trial Manhandled on Live TV – Då utländska reportrar skulle rapportera från den ovan nämnda rättegången mot aktivisten Xu Zhiyong stötte de på patrull. Journalister från tre olika medieföretag hindrades på olika vis fysiskt från att närvara, värst var det för CNN:s David McKenzie, som ska ha fått sin kamerautrustning sönderslagen och blivit frihetsberövad.

China blocks foreign news sites that reported on elite’s offshore holdings – I ett resolut försök att lägga locket på vad gäller korruption, har Kina konsekvent blockerat medier och internetsidor som rapporterat om de tillgångar som tusentals kineser med höga politiska kopplingar uppenbarligen gömmer i skatteparadis. Bland de blockerade sidorna hör brittiska The Guardian och Consortium of Investigative Journalists, som först publicerade uppgifterna.

Chinese Wonder Who Took Down Two-thirds of Their Internet – Med början vid tretiden under förra tisdagseftermiddagen, upphörde ungefär två tredjedelar av Kinas internet att fungera i sex timmar. Det gick då inte att tillgå flera viktiga nyhetsportaler och populära sociala medier. Kinas myndigheter var snabba med att gå ut och skylla omständigheterna på utländska hackers, men Ta Leaf Nation påpekar hur flera internetanvändare istället skyller på de egna myndigheterna, och menar att avbrottet snarare beror på en uppgradering av censursystemet.

ENERGI & MILJÖ

Beijing announces strict new curbs on heavy industry to combat smog – Luften i Peking har varit långt bättre denna vinter än under tidigare år, och med början 1 mars kommer ännu fler åtgärder tas för att ytterligare minska stadens luftföroreningar. Denna gång handlar det om strikta lagar som förbjuder nya smutsiga industrier i huvudstaden med omnejd, samt dryga böter för de industrier vars föroreningar överskrider regelverket. Åtgärden är en del i den satsning på 800 miljarder kronor, som ska minska Pekings luftföroreningar med 25 procent till år 2017.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Dongguan admits to full-blown HIV/AIDS crisis – Den sydkinesiska staden Dongguan, hem till horder av unga migrantarbetare, upplever nu något vilket beskrivs som en aids-kris. Enligt myndigheterna ska det finnas 2 000 smittade personer i staden, vilket är lägre än tidigare uppskattningar och rykten på 2 700 fall. Cirka 90 procent av de smittade är invandrade till staden från alla delar av Kina, med en klar övervikt av män.

Beijing tightens censorship of books by Hong Kong and Taiwan authors – South China Morning Post rapporterar denna vecka även hur kinesiska bokförlag i december uppmanades att skärpa kontrollerna av böcker från Hongkong och Taiwan, för att hindra att ”vulgär” eller ”politisk skadlig” litteratur förs in i landet. Det handlar givetvis om böcker med obekväma sanningar om kommunistpartiet och dess medlemmar, men även om böcker om feng shui och andra liknande vidskepligheter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.