Ökade spänningar efter fem döda i ”terrorattack” i centrala Peking

Turisterna som måndag eftermiddag strövade under centrala Pekings förorenade himmel fick sig en obehaglig överraskning. Plötsligt körde en jeep av vägen just vid Himmelska fridens torg, och rammade ner såväl staket som fotgängare innan den exploderade just under Mao Zedongs ikoniska porträtt mitt emot torgets norra ände.

Förutom de tre förarna dog också två turister; en man från södra Kina och en kvinna från Filippinerna. Minst 38 personer skadades, innan polisen hastigt spärrade av området.

Genast samma eftermiddag gick spekulationerna vilda, och snart viskades det om att det var invånare av den etniska minoriteten uigur som låg bakom dådet. Diverse uppmaningar och listor med namn började cirkulera vid hotell, bilverkstäder och framför allt på internet.

tiananmenCentrala Peking under måndagen

Så under kvällsnyheterna nu på onsdagen, offentliggjorde det statliga tv-nätverket CCTV att det mycket riktigt handlade om uigurer från den muslimska provinsen Xinjiang i väst. De tre förarna var alla från samma uiguriska familj, och dessutom hade polisen skridit till verket och arresterat ytterligare fem uigirer, efter samarbete mellan ordningsmakten i Peking och Xinjiang.

Liksom CCTV så kallas incidenten för ”terrorattack” på Folkets dagblad, som dessutom skriver ut de misstänkta vid namn:

Usmen Hasan, his mother, Kuwanhan Reyim, and his wife, Gulkiz Gini, drove a jeep with a Xinjiang plate to crash into a crowd of people at noon on Monday, killing two people and injuring another 40, the spokesman said.

(…)

The suspects caught in connection with the incident are Husanjan Wuxur, Gulnar Tuhtiniyaz, Yusup Umarniyaz, Bujanat Abdukadir and Yusup Ahmat.

According to the spokesman, they admitted that they knew Usmen Hasan and conspired to plan and carry out the attack. They said they had not expected that the police could capture them only about 10 hours after the incident.

Vidare har polisen uppmanat verkstäder att hålla ögonen öppna efter bilar med registreringsskyltar från Xinjiang, samt bett flygplatsen i Peking att leta efter sju uigurer, varav fyra kvinnor, som misstänks ha kopplingar till dådet.

Förutom de omedelbara dödsoffren, så ligger den kanske olyckligas aspekten i detta att spänningarna mellan etniska kineser och landets uigurer kommer öka ytterligare. I Kina finns nämligen inte någon debatt om faran med kollektiv misstänksamhet på etniska grunder, som vi är vana vid i Sverige.

AP skriver i dag en lång artikel om just detta, där man talar med uigiuriska köpmän i Peking. Redan tidigare fick flera av dessa visa sina identitetshandlingar för polisen varje dag, och situationen har knappast blivit bättre sedan i måndags:

”I am also upset. They crashed a car, and we end up being harassed by police every day now, saying that we Xinjiang people are like that,” said Rozi Ura Imu, a 48-year-old trader in jade and other precious stones from the ancient Silk Road city of Kashghar.

Kinas myndigheter ser Xinjiang som en särskilt viktig provins, tack vare dess strategiska läge och de naturtillgångar som man under senare år utvunnit i allt snabbare takt. Den ekonomiska utvecklingen har inneburit en snabb inflyttning av etniska kineser, som snart utgör lika stor del av befolkningen som uigurerna.

Bland annat AP menar att de ekonomiska framstegen främst har kommit kineserna till gagn, och att det under senare tid även införts en hel del regler och lagar som uigurerna menar hindrar deras möjlighet att utöva sin urgamla kultur och religion.

Särskilt spänt har läget varit sedan sommaren 2009, då stora etniska upplopp i provinshuvudstaden Urumqi resulterade i cirka 200 döda och tusentals skadade.

Efter våldsamheterna stärkte myndigheterna sin militära närvaro i provinsen. Antalet kinesiska säkerhetsstyrkor har ökat, och de senaste åren har flera våldsamma incidenter krävt ytterligare hundratals dödsoffer.

Information och detaljer från den delvis isolerade provinsen är svårt att komma över, men ni kan läsa mer i ämnet här på InBeijing:

Vi vet inte alls vad som händer i Xinjiang (28 aug 2013)
Kina fortsätter sätta hårt mot hårt i Tibet och Xinjiang (10 juli 2013)
Dussintals döda efter nya oroligheter i västra Kina (30 juni 2013)
Vad får kinesisk media skriva om etniska upplopp? (28 juni 2013)
Minst 20 döda i nya upplopp i Xinjiang (1 mars 2012)
Robotar, internet och undantagstillstånd i Xinjiang (3 aug 2011)
Fler dödsoffer efter nytt våldsdåd i Xinjiang (31 juli 2011)

Den senaste veckans händelser kommer knappast resultera i en mer avslappnad stämning i Xinjiang, eller mindre spänningar mot uigurer som bosatt sig på andra platser i Kina. Mer våld är att vänta.

Relaterat: SR, SR, SR, SR, SvD, SvD, SvD