Minst 20 döda i nya upplopp i Xinjiang

Under tisdag kväll rapporterades tolv döda i etniska bråk i den delvis muslimska provinsen Xinjiang (新疆), nordvästra Kina.

I dag kommer nya rapporter som skriver det egentliga dödstalet till ”minst 20”. Omständigheterna kring dödsfallen är oklara, då utländska journalister inte tillåts komma i närheten av brottsplatsen.

”Nio våldsamma terrorister gick plötsligt bärsärkagång i folkmassan och högg ihjäl oskyldiga människor med kniv, vilket resulterade i tretton döda och flera skadade”, sades det i ett officiellt meddelande på internet.

Myndigheternas internetsida tillade också att polisen ”skyndade till platsen, resolut sköt ihjäl sju terrorister och arresterade två”.

Det hela skedde på en marknadsplats i staden Yecheng (叶城), i närheten av Kashgar (喀什噶尔). Myndigheterna nämner dock inte vilken folkgrupp offer och förövare tillhör.

Bild från våldsamheterna i Xinjiang 2009, då över 200 människor fick sätta livet till.

Knappt halva provinsen Xinjiangs befolkning utgörs av nästan nio miljoner uigurer; en muslimsk folkgrupp som ofta motsätter sig han-kinesernas allt större inflytande i regionen.

Över 90 procent av Kinas befolkning består av han-kineser.

En lokal polisman sade till AFP att ett dussin män med yxor dök upp på marknaden, och att området främst bebos av han-kineser, vilka enligt polismannen också utgjorde de flesta offren.

Ett ordkrig utbröt genast mellan kinesiska myndigheter och World Uighur Congress (WUC), en grupp som med säte i Tyskland säger sig företräda uigurers intressen.

WUC menar att endast attacken endast skedde mot beväpnade kinesiska styrkor, och att minst 84 uigurer arresterades som följd.

Man skyller våldet på den vedertagna diskriminering mot uigurerna, som han-kinesernas invandring till området inneburit.

Myndigheterna å sin sida menar att det handlar om ”terrorister” som ”attackerade civila”.

Området har varit oroligt sedan upploppen 2009, då våldsamheter mellan uigurer och han-kineser främst i provinshuvudstaden Urumqi (乌鲁木齐) ledde till minst 200 döda och 1 700 skadade.

Också i juli i fjol dödades tiotals människor i tre separata våldsincidenter i Kashgar.

Tre fjärdedelar av invånarna i provinshuvudstaden Urumqi är han-kineser, medan uigurer dominerar i Kashgar och andra mindre städer.

Myndigheterna sade förra månaden att man planerar tillsätta 8 000 extra poliser för att ”förbättra säkerheten” i Xinjiang.

Samtidigt som Kina utövar påstått religiöst förtryck mot muslimer i sitt eget land, kommer uppgifter om att Kina ska bygga världens tredje största moské i Algeriet.