Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 43

Av särskilt intresse denna vecka torde vara The Economists specialrapport om Korea; tidningen publicerar denna vecka ett tiotal artiklar om den koreanska halvön, om allt från demografi till utbildning och populärkultur.

Annars har staden Harbin i norra Kina nyligen upplevt några av de värsta luftföroreningarna någonsin uppmätta, med ett PM2,5-värde på över 1 000, som begränsade sikten till tio meter och fick såväl flygplatser som skolor att stänga igen. En anledning till smogen var att centralvärmen just slagits på vilket innebär att mer kol måste eldas – samma sak kommer ske i Peking nu i mitten av november.

Under veckan har ytterligare två magasin recenserat eller omnämnt min bok, nämligen resemagasinet RES samt kulturarbetarnas facktidning Ping. Jag har samlat dessa och övriga recensioner av ”Peking – förändringarnas stad” på denna sida.

Följ InBeijing på Twitter och Facebook för löpande nyheter från Kina/Asien under veckans gång!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 43

EKONOMI & HANDEL

Russia grabs China oil and gas export deals – I veckan tecknades ett enormt kontrakt mellan Kina och Ryssland angående oljeexport. Ryssland ska genom en ny oljeledning exportera 200 000 fat olja om dagen till Kina under tio år, en mängd som dessutom kan komma att öka till upp emot en miljon fat per dag. Avtalet, som var värt mer än 500 miljarder kronor, betalades i förskott av kineserna. Ryssland ska även exportera stora mängder gas till Kina. Dessa avtal har gjorts möjliga efter att Kina byggt olje- och gasledningar som är flera tusen kilometer långa, för att få tillgång till naturresurser i gamla sovjetrepubliker som Kazakstan och Uzbekistan.

Feeding 1.36 billion people: Daily bread – The Economist uppmärksammar hur kinesiska ledare än i dag följer Mao Zedongs tankar om att landet ska vara självförsörjande vad gäller spannmål. Senast var det president Xi Jinping som under ett besök hos några bönder i provinsen i Hubei i somras som underströk nödvändigheten i detta, trots att det råder brist på mark i stora delar av Kina, där stora landområden använts till bland annat fastigheter och infrastruktur. Målet att själv odla 95 procent av behovet av spannmål tros bidra till Kinas skenande markpriser, som i sin tur göder en eventuell fastighetsbubbla. Som en jämförelse så importerar både Japan och Sydkorea omkring tre fjärdedelar av sitt spannmål.

Introducing: China Econtracker 2.0 – Wall Street Journal har nu uppdaterat sin ambitiösa ”China Econtracker”, som är ett instrument för att hålla kolla på olika indikatorer av Kinas ekonomi, såsom tillväxt, handel eller inflation. Bland de nya funktionerna finns bland annat möjligheten att jämföra två olika värden med varandra. Som bekant så är officiell kinesisk statistik ofta svår lika opålitlig som den är svår att tillgå. China Econtracker torde vara ett av de bästa instrumenten för att hålla koll på siffertrender gällande Kinas ekonomi.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China Signals ‘Unprecedented’ Policy Changes on Agenda at Plenum – Yu Zhengsheng, en av Kinas sju högsta politiker, talade i veckan om att reformer av aldrig tidigare skådat slag kommer införas under det tredje plenumet, ett politiskt stormöte som kommer hållas i Peking i november. Enligt Bloomberg har även premiärminister Li Keqiang nyligen lovat stora reformer inom Kinas ekonomiska och finansiella sektor. Bland annat ska det handla om att reducera statens roll inom ekonomin, och ställa högre krav på de statliga bankerna. Dock väntas inga stora politiska reformer, då de nya ledarna den senaste tiden snarast har konsoliderat sin makt och utökat kontrollen över landets medier.

Bo Xilai trial exposes ’gory way’ Chinese politics operates – Under veckan blev det som väntat klart att domen om livstids fängelse mot den tidigare toppolitikern Bo Xilai står kvar, trots att denne överklagat beslutet. Enligt media och myndigheter i Kina, är rättegången mot Bo Xilai ett bevis på att man nu tar krafttag mot korruptionen även på hög nivå, som ett steg i ledet att rensa upp i landets ofta ljusskygga politiska värld. Men enligt The Telegraphs korrespondent Malcolm Moore så har denna rättegång snarare visat på allt som är fel inom Kinas politik, samt vilka skumma krafter som fortfarande styr landet. Moore menar att rättegången visat hur kinesisk politik ”inte är ren eller hederlig på något vis”.

India and Africa: Elephants and tigers – I skuggan av Kinas stora investeringar i Afrika, har även Indien utökat sin närvaro på kontinenten. Handeln mellan Afrika och Indien har mångdubblats det senaste årtiondet, och är snart större än handel USA-Afrika. The Economist påpekar att Indiens engagemang i Afrika är något annorlunda än Kinas, som ju mycket gått ut på att exportera billiga varor till afrikanska konsumenter. Indiska företag och entreprenörer ser istället Afrika som en stor tillväxtmarknad för mer avancerade produkter, inom allt från jordbruk till läkemedel. I likhet med Kina ser Indien även Afrika som en potentiell källa till de råvaror som krävs för att göda den växande indiska ekonomin.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Chinese newspaper apologises for journalist who confessed to corruption – I veckan har en märklig historia inom kinesisk media utspelat sig här i Kina, då journalisten Chen Yongzhou arresterats efter att ha rapporterat om korruption och falsk bokföring i ett byggföretag vid namn Zoomlion. Efter arresten gick New Express, tidningen där Chen arbetade, ut med en ovanligt modig uppmaning på löpsedeln om att myndigheterna bör släppa Chen fri. Det sågs av många som ett tecken på att många kinesiska medier håller på att bli friare och mer modiga. Men denna förhoppning fick man senare äta upp, eftersom Chen i helgen erkände att han skrivit falska rapporter, och New Express bad om ursäkt och tog tillbaka önskan om att Chen skulle få gå fri. The Guardian påpekar misstankarna om att detta skett efter påtryckningar från myndigheterna och Zoomlion.

Report: Chinese Censorship Expanding Abroad – Enligt en ny rapport från Center for International Media Assistance, innebär kinesisk medias utländska expansion att även Kinas censur sprider sig till utlandet, främst i Sydostasien, Afrika och Latinamerika. De senaste åren har kinesiska myndigheter spenderat enorma summor på att få ut sin världsbild via olika slags medier, vilket enligt Wall Street Journal beror på frustration över att man misslyckats med att göra exempelvis kinesiska filmer och tv-serier populära i utlandet. Wall Street Journal påpekar även att media i Hongkong och Taiwan blir allt mer influerade av kinesiska myndigheter, samtidigt som utländska journalister i Kina också utsatts för allt större påtryckningar.

Alibaba officially sets up shop in San Francisco as it aims to invest in more US companies – Världens största e-handelsföretag Alibaba offentliggjorde i veckan att man öppnat ett kontor i San Francisco, med syfte att investera i amerikanska start up- och internetföretag. Enligt Tech in Asia kommer det kinesiska företaget främst rikta in sig på e-handel och nya, framväxande teknologiska innovationer. Alibaba har de senaste veckorna uppmärksammats för att man investerat miljarder kronor i amerikanska företag som ShopRunner och Quixey.

Tencent’s overseas investment exceeds $2B as it ramps up expansion – Alibaba är inte det enda kinesiska företaget som investerar utomlands; även Tencent har den senaste tiden spenderat miljarder dollar i utländska start ups och företag som främst sysslar med mobilt internet. Enligt ZD Net är detta också ett steg i ledet i Tencents ambition att sprida sina egna produkter utomlands. Tencent är redan listat på börsen i New York, där Alibaba väntas göra börsintroduktion senare i år eller under nästa år.

ENERGI & MILJÖ

‘Airpocalypse’ Hits Harbin, Closing Schools – – Otäcka domedagsbilder och videos från Harbin kablades ut i veckans början, där några av de värsta luftföroreningarna som någonsin uppmätts lamslog delar av staden. New York Times nya blogg Sinosphere citerar en rad internetanvändare som berättar om begränsad sikt, samt lokala medier som menar att sjukhusbesöken på grund av respiratoriska besvär ökade med 30 procent under dessa dagar. Myndigheterna skyller på en kombination av brist på vind, bönders eldande av majs för att hålla värmen, samt ökad förbrukning av kol i och med att stadens centralvärme nyss slagits på.

Is Breathing in China as Bad as Smoking? – Med anledning av situationen i Harbin sammanfattar Bloomberg de faror och skador som dessa slags föroreningar föranleder. Bland annat har fallen av lungcancer i Peking ökat med 465 procent de senaste tre årtiondena, och sjukdomen är nu den största dödsorsaken i flera kinesiska städer. Flera rapporter har på senare år visat att Kinas luftföroreningar resulterar i över en miljon dödsfall om året, men artikeln fastslår också att det ännu inte gjorts tillräckligt omfattande och seriösa studier i ämnet.

Sanya in Hainan covered in smog, to shock of resort residents and visitors – Även Sanya, Kinas semesterparadis på ön Hainan, har de senaste dagarna upplevt rekordhöga nivåer av luftföroreningar, må vara att PM2,5-värdet här endast har nått upp strax över 80. Sanya är känt för sin klarblå himmel och för att vara en av de städer som har renast luft i hela Kina, men detta rykte är nu enligt South China Morning Post i fara, eftersom PM2,5-nivåer omkring 80 är tillräckligt för att orsaka lättare smog. Intervjuade invånare talar om vikten att bekämpa luftföroreningarna i ett tidigt skede, för att Sanya ”inte ska bli som alla andra kinesiska städer”.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Desperate Chinese Villagers Turn To Self-Immolation – Denna vecka uppmärksammar NPR att det inte bara är i Tibet som befolkningen tänder eld på sig själva i desperation efter bråk med myndigheterna. Över hela Kina har minst 53 personer tänt eld på sig själva sedan 2009, med anledning av bråk om bostäder och mark. Oftast handlar det om att invånare inte är nöjda med den kompensation som myndigheterna har att erbjuda för att riva deras hus, och sedan i maktlöshet och frustration inte ser någon annan utväg än att ta sitt eget liv. Det senast dokumenterade fallet ägde rum förra månaden i södra Kinas Hunan-provins, då en risbonde ansåg att att kompensationen på drygt 200 000 kronor för hus och mark var för låg för att kunna överleva, då han ju samtidigt skulle förlora möjligheten att odla ris.

China to downgrade English section of college admissions test – Den senaste tiden har vikten av att lära ut engelska i Kinas skolor ifrågasatts flera gånger i media, vilket av vissa har setts som en del av en nationalistisk agenda. Hur det än må vara med det, så förklarade landets utbildningsministerium i veckan att engelskan från och med nu kommer spela mindre roll i det nationella inträdesprov som varje år äger rum till Kinas universitet. Istället ska delen för det kinesiska språket omfatta fler poäng. Enligt The Guardian finns även planer på att ta bort engelskan från schemat i årskurs 1 och 2.