Kinas nästa premiärminister Li Keqiang har ett brokigt förflutet

Inför Kinas kommande ledarbyte har det varit mycket skriverier kring Xi Jinping (习近平), som tros bli Kinas nästa president, medan Li Keqiang (李克强), som spås bli ny premiärminister, inte förekommit så värst mycket media.

Financial Times publicerade nyligen en artikel som belyser Li Keqiangs något brokiga förflutna som politiker.

Då Li 1998-2004 var provinsguvernör för Henan (河南) – en av Kinas folkrikaste provinser med nästan 100 miljoner invånare – dog hundratals invånare där i en rad bränder, för vilka Li inte avsattes eller ens tog något ansvar.

Än värre så härjade en aids-epedemi i Henan under Li Keqiangs tid som guvernör. Hans metod var att dölja problemet, och spärra av hela byar vars invånare lämnades att dö:

As infections spread in the late 1990s, entire villages were left to die. According to Henan health officials and Aids campaigners, Mr Li’s government focused on covering up the epidemic, and suppressing attempts by victims to seek help and by doctors and non-government organisations to inform and assist people. In a widely reported example, Gao Yaojie, a doctor, identified the problem early but was put under house arrest by provincial authorities and prevented from educating villagers and seeking policy debate higher up. Provincial authorities continued their persecution of doctors, villagers and Aids campaigners until Beijing intervened in 2003.

En intervjuad aids-aktivist menar att Li Keqiang som provinsguvernör hade det yttersta politiska ansvaret för detta, men att högsta ledningen i Peking försvarade honom, eftersom Li ”redan hade blivit utvald” att bli en av Kinas nästa ledare.

Financial Times menar nämligen att Li knappast tillhör de bästa politikerna, men är en av de som ”skickligast kan navigera i inrikespolitiken”, tack vare sitt breda kontaktnät och sina nära band till den sittande presidenten Hu Jintao (胡锦涛).

Li har en bakgrund som påminner om Hu; de kommer från samma provins och har arbetat sig upp från kommunisternas ungdomsliga, till provinsguvernör och partisekreterare. Enligt uppgift ska Li Keqiang undvika konflikter och vara lätt att komma överens med.

Det faller väl samman med teorin om att de skarpaste och mer nyskapande av Kinas politiker hålls nere, då man är rädd för snabba förändringar och föredrar ett konsensusbaserat ledarskap av politiker som är villiga att rätta in sig i ledet.

Ett exempel på en originell politiker som förlorade sin makt efter att ha oroat den högsta ledningen är givetvis Bo Xilai (薄熙来), som i egenskap av borgmästare i Chongqing styrde och ställde lite som han ville.

Li Keqiang kommer med största sannolikhet ersätta den relativt liberala och omtyckta Wen Jiabao (温家宝) som Kinas nya premiärminister

En anledning till konsensus i dag är viktigare än tidigare, sägs vara att dagens politiker inte har något ”politiskt kapital” eftersom de inte varit med i revolutionen. Alla politiker som stigit i leden efter Deng Xiaopings era i början av 1990-talet, har gjort det i egenskap av byråkrater snarare än revolutionära hjältar med politiska visioner.

”Nuförtiden prioriteras inte ideologi, det är personliga relationer och kontakter som är viktigast”, säger en Harvard-utbildad son åt en tidigare hög kinesisk ledare till Financial Times.

Därför är det möjligt för Li Keqiang att – trots sitt brokiga politiska förflutna – bli ny premiärminister, och förmodligen kommer han inte sticka ut vare sig liberalt eller konservativt i politiska frågor.

Sittande premiärminister Wen Jiabao har ju ofta setts som ”för liberal”, då han upprepade gånger hävdat att Kinas politiska reformer måste gå snabbare.

För en närmare presentation av de tiotalet ledare som är aktuella för högre poster i Kina efter ledarbytet, se denna artikel från Brookings.

För den som är nyfiken på Kinas nästa president Xi Jinping, finns följande artiklar att läsa från InBeijing:

Kinas nästa presidentfamilj avslöjad som korrumperad (26 jun 2012)
VIDEO: Porträtt av Kinas nästa president Xi Jinping (23 jan 2012)
Vice president Xi Jinping besöker USA (15 feb 2012)
Kinas vicepresident tecknar filmavtal med USA (24 feb 2012)
Möt Kinas nästa president (19 okt 2010)
Fenby om Xi Jinping (8 nov 2010)