Fenby om Xi Jinping

Brittiska journalisten Jonathan Fenby, författare till flera böcker om det moderna Kina, skriver en profil på Kinas näste president Xi Jinping, på The Guardians nätupplaga.

Titulerad ”Xi Jinping: Mannen som leder Kina in i ett nytt tidevarv”, ger profilen utförliga fakta om Xi Jinpings bakgrund och väg till makten.

Som vanligt kommer Fenby också med en rad nyktra påståenden, exempelvis att det egentligen inte spelar så stor roll vilken enskild person som är Kinas president längre, eftersom ”Mao och Dengs era är förbi”, och Kina i dag närmast styrs av en rad direktörer på konsensusbaserat vis.

Samtidigt tillägger Fenby att Xi Jinping inte tycks vara den kinesiska ledare som kommer gå i bräschen för att lätta på det politiska trycket i landet, då han själv leder en byrå som sysslar med censur, och tidigare uppmanat studenter att plugga kommunistpartiets teorier och ”undvika tomma ord” eftersom ”ohälsosamma skrivelser” kan ”skada effektiviteten”.

Profilen av Xi Jinping är läsvärd för alla som vill veta mer om Kinas nästa president, som kommer styra landet i tio år från och med 2012.