Möt Kinas nästa president

Xi Jinping. Så heter med stor sannolikhet Kinas nästa president. Media världen över rapporterade under måndagen att han valts till vice ordförande i Kinas militärkommitté – en post som nuvarande presidenten Hu Jintao också fick just innan han tillträde som landets högsta ledare.

– Det verkar vara helt klart. Efter dagens utnämning, pekar allt på att han (Xi Jinping) blir Kinas nästa ledare, säger en redaktör och politisk analytiker i Hongkong till LA Times.

Xi Jinping är sedan tidigare även vicepresident, men i Kinas komplicerade nätverk av politiska titlar, anses han alltså först efter denna befordran som en säker efterträdare till den faktiska presidentposten. Detta tros ske 2013, då Hu Jintao är menad att formellt dra sig tillbaka.

Kinas förmodade nästa president tillhör den grupp som småelakt kallas för ”kronprinsarna”; söner till inflytelserika politiker som var med och öppnade Kina under Deng Xiaopings ledning från 1970-talets slut. Kontakter är oerhört viktigt i kinesisk politik, och Xi Jinpings far tillhörde kärnan av kommunistpartiets första ledargeneration.

Kronprinsarna är även kända för att nå och behålla sina inflytelserika poster genom utbildning vid prestigefyllda universitet, och Xi Jinping har en akademisk bakgrund med examen som Kemisk ingenjör och en doktorstitel i Juridik. Han ansågs av min professor vid University of Hong Kong vara ärketypen av Kinas nya ”teknokrater” – välutbildad, kunnig och hårt arbetande.

Då hans far kom i onåd hos Mao under Kulturrevolutionen, skickades Xi Jinping som sextonåring själv till landsbygden för att skörda spannmål och vakta får. Han blev kvar i sex år och kunde alltså börja studera igen först 22 år gammal.

China Daily återger i all hast Xi Jinpings väg till makten: Det sägs att han efter år av hårt arbete i den östra provinsen Fujian, blev befordrad till guvernör där 2000, och 2002 fick möjligheten att bli guvernör i den närbelägna och rikare provinsen i Zhejiang.

Han ska sedan ha ansvarat för en industriell omstrukturering som ”säkerställde Zhejiangs ställning som en av de rikaste och ekonomiskt snabbast växande provinserna i Kina”.

Med denna bedrift i bagaget blev han 2007 partichef i Shanghai, och samma år invald som en av nio medlemmar av kommunistpartiets politbyrås ständiga utskott; den absout högsta maktinstansen i Kina, som har sista ordet i landets alla viktiga beslut.

Det handlar alltså om en politiker som stigit i graderna med hjälp av såväl kontakter som skicklighet.

På det personliga planet anses Xi Jinping – i alla fall av sin fru – vara ”frugal och jordnära”. Även Robert Lawrence Kuhn, amerikan och författare till boken ”How China’s Leaders Think”, anser att Xi Jinping har en ”väldigt varm personlighet. Han ger inga vibrationer av en ledare som är imponerad av sig själv”.

Henry Paulson, före detta amerikansk finansminister, beskriver enligt The Guardian Xi Jinping som ”en man som verkligen vet hur man tar sig över mållinjen”.

The Guardian menar också att Xi Jinping är ”ett säkert val”, som kommer prioritera Kinas inslagna väg av ”fredlig ekonomisk utveckling” utan några dramatiska ändringar på det politiska planet. Man tillägger dock att det är svårt att veta vad Xi Jinping föredrar rent ideologiskt; ”hans politiska preferenser förblir oklara”.

Även NY Times menar att det är svårt att veta var Xi Jinping står politiskt, då ledare på uppgång i Kina ofta undviker djärva kommentarer för att inte få en viss politisk stämpel på sig.

Xi Jinping blev i fjol utsedd till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine, och brittiska tidskriften New Statesman håller honom som världens mest fjärde inflytelserika person 2010.