”Poängsystem” ska hindra kritik mot myndigheterna på Kinas internet

NY Times skriver i dag att Kinas största mikroblogg, Sina Weibo med 300 miljoner användare, ska införa ett nytt system där användarna får minuspoäng för bland annat rykten, vidskeplighet, anstiftan till protester och kritik mot myndigheterna.

Varje användare tvingas från och med måndag denna vecka att acceptera ett ”användarkontrakt” som börjar på 80 poäng. Dessa dras sedan av för så kallade ”offensiva kommentarer”.

När man når 0 poäng kommer användarkontot att raderas. Om man når en låg poäng kan man dock få tillbaka de ursprungliga 80 om man inte bryter mot reglerna på två månader.

Intressant med de nya reglerna är att även ”ordlekar” kommer straffas. Tidigare har ju användare kringgått mikrobloggens censur genom innovativa lekar med kinesiska skrivtecken.

Ett exempel är då byn Wukan (乌砍) censurerades som sökord, efter att det pågick ett upplopp där i slutet av förra året.

Internetanvändare använde då sökord som W砍, 乌K, eller WK för att gå runt censuren. Genom det nya systemet kommer även detta att straffas.

Systemet infördes i går (måndag), exakt en vecka innan årsdagen för protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Weibos logga är, skämtsamt nog, ett vakande öga

De dynamiska mikrobloggarna är en allt större källa till huvudvärk för de inom det kinesiska ledarskapet som vill undvika kritik mot kommunistpartiet.

Tidigare i år stängdes kommentarsfunktionen helt ner under ett par dagar, på landets två största mikrobloggar Sina Weibo och Tencent Weibo.

Anledningen var rykten om en statskupp, i samband med oklar information om den maktkamp som tydligen pågår i partiets topp, som fick politikern Bo Xilai avsatt.

Många menar att dessa slags rykten uppstår särskilt enkelt på Kinas internet, eftersom landet statligt styrda media inte förmedlar trovärdiga nyheter.

Enligt Reportrar utan gränser ligger Kina nu på plats 174 av 179 i världen gällande pressfrihet. Detta nya system kommer knappast innebära en högre ranking.

Bevakning är dock inget nytt för användare av Sina Weibo. Det privata företaget Sina har själva 700 anställda som arbetar endast med att plocka bort känsliga inlägg, för att man inte ska dra till sig myndigheternas uppmärksamhet.

Jag har själv tidigare fått inlägg bortplockade från mitt eget konto på Sina Weibo.

För någon månad sedan skrev jag en artikel om detta för tidningen DIK-Forum. Då hade det precis beslutats att man kunde få 10 dagars fängelse för att ”sprida rykten” på Kinas internet.