Ny statistik: Kina världssämst på pressfrihet

Under gårdagen kom den senaste listan angående pressfrihet från journalistorganisationen Reportrar utan gränser.

Det var ingen rolig läsning för kinesiska journalister, då Kina fallit ytterligare på listan, och nu återfinns på plats 174 av 179 rankade länder.

Man är därmed knappt före Iran och Syrien, men efter länder som Vitryssland och Sudan.

Enligt The Diplomat beror detta bland annat på tilltag tidigt i fjol under den så kallade jasminrevolutionen, samt nya tuffare regler för mikrobloggar på internet.

Av nervositet för att jasminrevolutionen skulle sprida sig till Kina, arresterades flertalet aktivister och journalister under föregående vinter, och även utländska reportrar misshandlades.

Vad gäller mikrobloggar så censureras de givetvis ständigt, och enligt nya regler måste man nu uppge sitt riktiga namn för att registrera ett konto på världens största mikrobloggtjänst Sina Weibo.

Kinas låga ranking beror mycket på censur och kontroll av internet, där bloggare och journalister bevakas hårt. Kontrollen kallas ofta skämtsamt för ”The Great Firewall of China”.

Internationella journalistförbundet (IFJ) noterar att situationen för journalister och media försämrats betydligt i Kina sedan 2010.

Under föregående år har flera journalister och bloggare misshandlats, arresterats och även dödats.

Sexton journalister ska i Kina ha tvingats från sina jobb, vilket många bedömer endast vara ”toppen på ett isberg”.

Ett klart exempel är tågolyckan i Wenzhou i somras, där myndigheterna genast gick ut med direktiv om hur det hela skulle återges i media.

Journalister som inte hörsammade detta fick sparken.

Detta trots att ett par dussin partiveteraner 2010 publicerade ett öppet brev för press- och yttrandefrihet i Kina.

Det finns också misstankar om att situationen kan förvärras ytterligare under 2012, eftersom Kina står inför ett ledarbyte, under vilket det är särskilt viktigt att hålla koll på rapporter i media.

De länder som ligger efter Kina är Iran, Syrien, Turkmenistan, Nordkorea och Eritrea.

Grannländer till Kina som gör dåligt ifrån sig inkluderar Vietnam (172) och Burma (169).

Japan placerar sig högst i Asien (22), och det noteras att tryck visserligen inte utövas av myndigheterna, men att landets journalister utövar en relativt hög grad av självcensur.

Värt att notera är också att USA faller från plats 20 till 47, vilket till stor del beror på arresteringar av journalister som bevakat rörelse Occupy Wall Street.

Sverige tappar också på listan och ligger nu på plats 12, vilket är sist av alla nordiska länder.