Kinas upprorsby Wukan förbereder marsch till närliggande stad

20 december, 2011

Lovade att här följa händelseutvecklingen i den kinesiska byn Wukan, vars invånare jagat iväg polis och kommunistparti och sedan en dryg vecka är under belägring.

Det har varit oroligt här sedan september i år, då byborna stoppade ett försök från lokala myndigheter att beslagta land för att sälja till statliga byggbolag.

Tusentals av Wukans sammanlagt 20 000 invånare stormade då de lokala myndighetsbyggnaderna, och jagade ut en partisekreterare som styrt byn i 30 år.

Så i början av december körde fyra minibussar utan registreringsskyltar in i Wukan och kidnappade fem bybor som antogs ha med tidigare protester att göra.

Efter några dagar blev det känt att en av dessa män, vid namn Xue Jinbo, dött ”av hjärtattack” i polisens förvar.

Polisen har dock vägrat lämna tillbaka kroppen och byborna misstänker – förmodligen helt riktigt – att polisen slagit ihjäl Xue.

Bild från protesterna i Wukan, tagen under föregående söndag eller måndag

Sedan dess har den utjagade polisen slagit en ring runt byn, och försöker enligt uppgift svälta fram en kapitulation.

Wukans invånare, genom historien kända för att vara styvnackade, har dock organiserat ett eget försvar och slagit tillbaka attacker från polisen.

Enligt Financial Times har man också upprättat en egen administration som styr de nästan 20 000 invånarna nu när de lokala politikerna slagits på flykten.

Nu i söndags sade Wukan nej till samtal med de lokala myndigheterna, och menar att inga förhandlingar kan äga rum innan Xue Jinbos kropp lämnats tillbaka tillsammans med de andra fyra kidnappade männen.

Enligt Telegraph så planerar Wukans invånare dessutom en protestmarsch mot den närliggande staden Lufeng.

I Lufeng finns myndigheter med visst ansvar över situationen i Wukan, och byns tillfälliga ledare vill organisera en marsch med omkring 6 000 deltagare för att kräva tillbaka Xues döda kropp.

Under lördagen sade en representant för Wukan: ”Vi ger de lokala myndigheterna och polisen fem dagar att lämna över Xues kropp. Annars ska vi klättra över barrikaderna, marschera till Lufengs stadshus och försöka ta tillbaka hans kvarlevor”.

Om han håller sitt ord kommer marschen inledas på torsdag, såvida kroppen inte lämnas tillbaka.

Polisen har tidigare visat en benägenhet att ta till våld mot Wukans invånare, utan urskiljning på män och kvinnor, barn och gamla.

”Om de har vapen har vi stenar. Om de vill att vi dör så gör det inget. Vi har ändå inget land kvar”, sade en bybo till Reuters.

En annan bybo tror dock inte att en större protestmarsch kommer förtryckas med våld, utan säger till Reuters:

Parents can’t harm their children. The central government should use Wukan as an example to solve all the land grab disputes. If they don’t meet our requests, the country will be in danger. The rich-poor gap has been widening. Look at how our land has been taken by corrupt officials.

Se 25 bilder från protesterna i Wukan via Wall Street Journal.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop