Senaste från Wukan; video med polisvåld

15 december, 2011

Den sydkinesiska staden Wukan genomgick i dag sin femte dag av belägring och öppen konflikt mot myndigheterna.

Som jag skrev i går har invånarna gjort uppror efter att byns mark sålts av, och en bybo som beskyllts för protester avlidit i polisens förvar.

Polis och representanter för kommunistparti är jagade på flykt. Polis har slagit en ring runt Wukan; inga förnödenheter kommer in, ingen av de 20 000 byborna kommer ut.

Charlie Custer på ChinaGeeks har lyckats ladda ner en video med polisens våld inifrån Wukan, innan byborna körde i väg dem.

Videon togs givetvis genast bort från internet i Kina, men Custer har klippt ihop de mest intressant delarna och laddat upp den på Vimeo.

I den åtta minuter långa videon ger han också en bakgrund till vad det är som sker. Bilder på protester, övervåld och skadade bybor. Rekommenderas:Telegraphs korrespondent Malcolm Moore lämnade Wukan i går, efter att som ensam västerländsk journalist följt händelseutvecklingen på plats.

Nu verkar det dock som om västerländska reportrar har det enklare att ta sig in; Tom Lasseter twittrar live från Wukan, och BBC har just laddat upp en video med Martin Patience på plats.

Lasseter skriver att allt verkar lugnt inne i byn; invånarna spelar kort och bemötandet är vänligt.

Patience noterar dock att byn tyfligt är i upprorsstämning, och mannen som tros blivit ihjälslagen av polisen har blivit någon slags martyr.

Ett stort foto av honom cirkulerar inne i byn, och samtidigt förbereds mannens begravning.

Reaktionerna från myndigheterna är också oklara. Det verkar dock som att de lokala myndigheterna har tagit en tuffare ställning.

Enligt Telegraph säger borgmästaren i länet med byn Wukan under sig: ”Myndigheterna kommer resolut slå till mot alla som organiserar eller väcker [ilska hos] byborna”.

Han menar också att de 1 000 poliser som i söndags slogs tillbaka med våld, var på väg in i Wukan för att frita 60 personer som ”blivit fångade på ett hotell”.

Två bybor har pekats ut som syndabockar av borgmästaren. En av dessa män citeras i Telegraph:

I know the danger, but the interests of the village come above my personal safety. But I am staying in busy central areas and always in a crowd because I am worried that they might try to snatch me. We will keep fighting.

Telegraph spekulerar också i om myndigheterna försöker svälta ut byn, eftersom en lastbil med ett ton ris stannar utanför dess portar.

Polisen erbjuder ris och matolja till alla som skriver sitt namn på en lista (oklart vad för slags lista).

Samtidigt länkar ChinaGeeks till en kinesisk nyhetsrapport som säger att lokala tjänstemän i Wukan nu står under utredning för att ha missbrukat sin ställning.

Det kan enligt ChinaGeeks vara ett tecken på att centralregeringen i Peking åtminstone delvis kan komma hjälpa invånarna i Wukan.

Se här fler videos på andra ämnen via Kinamedia.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.