Kina fortsätter expansion av kärnkraft

Sedan olyckan med kärnkraftverket i Japan, stoppade kinesiska myndigheter tillfälligt planerna att bygga ut landets kärnkraft, genom att dra in tidigare tillstånd för nya reaktorer och genomföra extra kontroller av nuvarande projekt.

Men under helgen kommer tydliga tecken på att Kinas expansion av kärnkraft kommer fortsätta helt enligt tidigare planer.

Statliga China Daily citerar i dag en tjänstemän vid ministeriet för miljöskydd säga att ”Kina kan garantera säkerheten vid landets kärnkraftverk”.

Han menar att regeringen ser till så lagar och driftsäkerhet följs noga, och att inget fel ännu påträffats vid de sju kärnkraftverk som är i drift i Kina i dag. Därför är ”säkerheten högre än det globala genomsnittet”, och utbyggnaden kommer fortsätta som planerat.

Dessutom, menar tjänstemannen, har Kina kunnat dra lärdom av tidigare olyckor vid kärnkraft i andra länder, och utformat designen av sina egna kärnkraftverk efter detta.

Även China Business News intervjuar vd och chefsforskare vid Kinas största kärnkraftsbolag, China National Nuclear Corporation.

Företagets vd citeras säga att ingen ändring kommer att ske i Kinas planer för kärnkraften. Chefsforskaren hänvisar också till den kinesiska kärnkraftens ”sunda bakgrund”, då ingen allvarlig olycka ännu skett.

China Business News menar att en debatt uppstått sedan Kina använder sig av andra generationens teknologi i sin kärnkraftverk; samma som vid den olycksdrabbade anläggningen i Japan.

Tredje generationens teknologi blir allt populärare, menar CBN, men den används endast i sex av de 28 nya reaktorer som Kina bygger för tillfället.

Till år 2020 planeras Kina ha 66 kärnkraftverk i bruk, och till år 2050 ska Kinas kärnkraftverk ha en större kapacitet än alla världens samlade kärnkraftsreaktorer har i dag.

I Kina existerar ingen större opinion mot kärnkraft, eftersom befolkningen i stort är ovetande om dess risker – och ofta även om dess existens. Kärnkraftverk byggs ofta i närheten av större städer, för att det ska bli enklare att koppla upp dem till det ofta bristfälliga elnätet.

Landets kärnkraftsbolag siktar också på att exportera kärnkraft, vilket man redan i dag gör till Pakistan.

Relaterat: SVD, Expressen, E24, Expressen, Affärsvärlden, SVD, Veckans Affärer, SVD