Strålning från Japan – risker och rykten

24 mars, 2011

Under de senaste dagarna har det farits med mycket rykten och osanningar angående radioaktivitet och strålning från Japan.

Tänkte därför reda ut det aktuella läget vid kärnkraftverken, samt vilka risker problemen med dessa nu innebär inom och utanför Japan.

Kärnkraftverkens status:

Alla sex reaktorer vid det drabbade kärnkraftverket Fukushima 1 får nu ström utifrån. Det innebär att man snart ska kunna pumpa in färskvatten för att kyla ner reaktorerna, i stället för att fortsätta använda havsvatten, vilket riskerar skada utrustningen, skriver Japan Times.

Det har synts rök från reaktorerna vid Fukushima 1; i går en illavarslande gråsvart rök, och i dag en vitare rökmassa, något som fått såväl allmänhet som media att oroa sig.

Enligt japanska Nuclear and Industry Safety Agency ska man tillfälligt ha evakuerat personal då den svarta röken uppstod, men inte behövt avbryta reparationerna på grund av den vita röken i dag.

Man vet inte säkert vad som orsakade den svarta röken, men den vita röken ska ha varit vattenånga som uppkom i samband med nedkylning, säger intervjuade till Japan Times.

Man arbetar nu med att återställa de pumpar som ska kyla ner reaktorerna med vatten vid reaktor 3 och 4, och undersöker möjligheten att göra detsamma vid reaktor 1 och 2.

Hittills har detta skett med mer okonventionella metoder som brandslangar och helikopterinsatser, men då elen är tillbaka ser det nu alltså bättre ut.

Men även om risken för en härdsmälta nu minskat betydligt, återstår en hel del svåra moment innan området är säkert, skriver The Telegraph.

Bland annat måste man forsla bort stora mängder radioaktivt vatten från kärnkraftverket, och sanera pumpar och rör från strålning.

Än värre så har användningen av havsvatten för att kyla ner reaktorerna inneburit att ett tjockt saltlager klibbat fast sig runtom dessa. I värsta fall kommer det vara i vägen för fortsatt kylning, och tvingas skrapas bort för hand.

Detta arbete innebär givetvis en stor risk för personalen, som måste ta sig fram i områden med hög strålning genom att klättra på stegar iförd skyddsutrustning.

Faran blev tydlig under dagen, då två arbetare fördes till sjukhus efter att ha strålskadats då de vadade i radioaktivt vatten för att lägga kabel. Deras tillstånd ska vara stabilt, och såren de åtdrog sig inte utgöra någon fara då de tvättats rena.

För allmänheten ser det dock ut som den värsta faran är över: ”Det är lite tidigt att ge en exakt prognos, men jag tror att om ett par veckor kommer kylningen av reaktorerna fungera tillräckligt bra för att krisen ska vara över”, säger en amerikansk expert på kärnkraft enligt The Telegraph.

Vilka risker innebär det som redan skett för japanerna?

Områdena närmast Fukushima 1 evakuerades relativt fort, och invånare från närliggande områden får regelbundet sina värden testade. Endast ett tjugotal japaner – mestadels personal vid kärnkraftverket – har tagits till sjukhus på grund av strålning, men olyckan utsätter ändå samhället för andra risker.

Under föregående helg uppmättes i närheten av kärnkraftverket en högre halt radioaktivitet än normalt i en rad livsmedel, bland annat mjölk och spenat.

Detta har fått myndigheterna att sluta exportera mjölk och grönt från de närmaste prefekturerna till andra delar av Japan eller utlandet. En oro finns också för att vattnet ska vara radioaktivt, och många japaner har helt slutat äta fisk.

Huruvida havsvattnet är radioaktivt till den grad fisken smittats går i nuläget värken att bekräfta eller motbevisa.

Japanska myndigheter har också varnat invånarna i Tokyo för ge kranvatten till barn under ett år, sedan spår av radioaktivt jod påträffats där. Varningen togs sedan bort under dagen sedan vattenreningen justerats, men myndigheterna varnar för att en ny varning kan komma att utlysas igen, då mängden av radioaktiv jod inte är helt klar.

Samma varning har också utfärdats i de närliggande prefekturerna Chiba och Saitama, skriver Japan Times.

Myndigheterna manar till lugn och menar att varningarna görs ”med konservativa mått”, och mest är en säkerhetsåtgärd. Man planerar dock samtidigt att importera upp till en kvarts miljon flaskor dricksvatten till Tokyos 80 000 barn under ett år, skriver NY Times.

Flaskvatten i stadens affärer rapporteras vara slutsålt.

Det är i dagsläget svårt att säga hur farligt det är att äta japansk fisk, men den är för tillfället svårsåld både i och utanför Japan.

Vilka risker innebär det som redan skett för andra länder i regionen?

En hord av rykten har cirkulerat om hur strålning och radioaktivitet från Fukushima 1 ska vara skadligt för grannländerna.

Under förra veckan cirkulerade textmeddelanden på telefon och internet, som uppmanade invånare i bland annat Filippinerna och Kina att stanna inne på grund av radioaktivt regn. Helst skulle man också stänga alla fönster och tvätta huden kring sköldkörteln med betadine.

Och vid ett besök i ett mataffär i Peking eller några av Kinas andra städer var hyllorna helt rensade på salt, eftersom detta skulle skydda människor från radioaktivitet.

Såväl botmetoden som uppgifter om utsläpp var felaktiga, och folk köade oroligt i timmar helt i onödan. Det ryktades till och med om att att en man i södra Kina avlidit sedan han ätit en stor mängd salt.

Det finns ingen anledning att i dag oroa sig för radioaktiv luft, surt regn eller något annat komma farandes till regionens andra länder. Detta stämmer om informationen som kommer från kärnkraftverket stämmer, och om situationen inte förvärras.

Men trots detta finns all anledning att vara försiktig, främst med importen av matvaror.

Hongkong förbjöd i dag import av mejerivaror, frukt och grönsaker från fem japanska prefekturer, sedan högre radioaktivitet än vanligt påträffats vid tre tillfällen – två tester av rovor och ett av spenat.

Över ett dussintal andra länder har vidtagit åtgärder mot importerade livsmedel från Japan, bland annat Kanada, Australien och Holland. För en komplett lista med länder och typ av restriktion, se Reuters.

Kineser trängs för att i onödan köpa på sig salt

Vilka risker innebär det som redan skett för länder utanför Asien?

Förutom den marginella risken att man får i sig radioaktiv mat från norra Japan, så innebär det som skett ingen risk för länder utanför Asien. Detta, just som ovan, stämmer om informationen som kommer från kärnkraftverket stämmer, och om situationen inte förvärras.

Sammanfattning

Det som har hänt är olyckligt, och kanske är inte alla skador som kärnkraftverken inneburit rapporterade ännu. Men de mesta pekar på att eventuella faror i första hand drabbar japanerna själva.

Inte ens i Tokyo, som ligger drygt 20 mil från Fukushima 1, rekommenderas folk stänga sina fönster eller ens stanna inne. Att det då skulle vara nödvändigt att så göra i andra delar av Asien, eller i Europa, är förstås nonsens.

I Japan pågår en debatt om ”medias ansvar”, där man menar att journalister både från Japan och andra länder i syfte att skapa häpnadsväckande rubriker överdrivit situationen och spelat upp varje tecken på abnormalitet så mycket det bara går.

Detta kan drabba Japan negativt, då landet behöver som mest stöd från omvärlden.

Turism, men främst den så viktiga exportindustrin kan komma att lida för grundlösa påståenden om att radioaktivitet från Japan tas till omvärlden med bland annat dvd-skivor och bilar.

Relaterat: DN, SVD, Affärsvärlden, Ny Teknik, Ny Teknik, SVD, Ny Teknik, Ny Teknik, DN, SVD, Ny Teknik, Aftonbladet

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.