Matvaror nära japansk reaktor förgiftade

Japanska myndigheter meddelade under dagen att radioaktiva ämnen över rekommenderad säkerhetsnivå påträffats i mjölk och spenat i närheten av de kärnkraftverk som strulat under veckan, skriver bland annat NY Times.

Varningen gäller prefekturerna Fukushima och Ibaraki, och är den första som kommer från japanskt håll om drabbade matvaror. Spenaten ska ha varit odlad så långt som tolv mil från närmaste reaktor.

Enligt uttalandet är nivåerna dock inte höga nog för att direkt påverka hälsan. Myndigheterna manar till lugn och lovar mer information inom kort.

En rad produkter har testats, men det är bara i mjölk och spenat som de höga halterna ännu hittats. Det finns ingen kännedom om hur mycket av dessa två varor som skeppats från de drabbade områden till resten av Japan och omvärlden.

Rapporterna kommer olägligt för Japan, då en handfull närliggande länder redan stråltestar alla importerade livsmedel från Japan, och USA och EU överväger att så göra.

I Hongkong har populärt japanskt babymjölkpulver sålt helt slut, då oroliga mödrar tror att nästa sändning pulver kan vara förgiftad. Sushi och andra fiskrätter minskar i försäljning såväl i Japan som i regionen.

Samma nervositet kan ses även angånde andra exportvaror, då bilar som lämnar vissa japanska hamnar nu tvättas en extra gång för att bli av med damm och dust.

Det finns en risk att konsumenter i denna hysteri kan intala sig om smittorisk vid användning av en dvd eller genom att sitta i en bil, menar NY Times, något som skulle slå hårt mot den redan knäande japanska exportindustrin.

Rykten sprider sig fort genom internet, chat- och textmeddelanden. I flera kinesiska städer tömdes livsmedelsbutikerna under veckan på salt, då konsumenter fått det berättat för sig att saltet skyddar sköldkörtlarna vid utsättning för radioaktiv strålning.

Det sades till och med att en kinesisk man dog under helgen sedan han ätit för mycket salt. Men nu sägs även det vara ett rykte.

Japans nationella polismyndighet sade tidigare i dag att 7 200 personer har bekräftats döda sedan jordbävningen och tsunamin, men att siffran förväntas stiga till över 10 000.

Relaterat: DN, E24, SVD, SVD, Affärsvärlden