Det är sannolikt inte lätt att hänga med i svängarna kring USA:s förbud av Tiktok. Då den kinesiska appen i dag slutade fungera i USA, gör Kinamedia här ett försök att förklara varför och vad som sker härnäst.
Den 17 januari – alltså i fredags – upprätthöll en enig högsta domstol lagen The Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act (PAFACA), som innebär ett förbud mot Tiktok att verka i USA med kinesiskt ägarskap. Lagen har redan röstats genom i såväl kongressen som senaten med bred marginal, och undertecknats av president Joe Biden.
Högsta domstolen var den sista möjliga juridiska utvägen för Tiktok att få fortsätta existera i USA utan att sälja den amerikanska tjänsten av appen till icke-kinesiska ägare.
I och med högsta domstolens beslut så upphör Tiktoks lagliga kamp för fortsatt existens i USA och ersätts av en politisk kamp. Där kan man ha större framgång, särskilt som Donald Trump har uttryckt sig positivt om att tillåta appen.
På förhand sade flera analytiker att Tiktok ”synade USA:s bluff” genom att meddela att man kommer släcka ned sin app 19 januari – alltså i dag – i enighet med högsta domstolens beslut. Detta eftersom Tiktok är en mycket populär app i USA, och Joe Bidens administration enligt uppgift inte vill avsluta sin tid vid makten genom att beröva amerikaner denna tjänst.
Exempelvis rapporterade NBC News i veckan hur administrationen ”undersöker olika vis att hålla Tiktok tillgängligt i USA”:
“Americans shouldn’t expect to see TikTok suddenly banned on Sunday,” an administration official said, adding that officials are “exploring options” for how to implement the law so TikTok does not go dark Sunday.
Deputy White House Chief of Staff Bruce Reed has been a point person on the issue and has received many calls from people urging the president not to let a ban go into effect, according to two people familiar with the matter.
If the administration moves forward with any such plan, it would mean the popular app’s going down would not define his last full day in office, and it would defer the issue to Donald Trump, who will be inaugurated Monday.
Det visar sig nu alltså att ingen lösning utarbetades som fick Tiktok att fortsätta vara tillgängligt i USA. Tiktok hade valmöjligheten att inte släcka ned sin app, då PAFACA innebär att det är app-butiker som Apple och Google riskerar straffas om de fortsätter erbjuda Tiktok.
En sådan lösning hade inneburit att befintliga användare kan fortsätta med Tiktok som tidigare – men att inga nya användare kan ladda ned appen, samt att uppdateringar av mjukvaran för att fixa buggar och andra problem inte kan göras.
Men Tiktok beslutade sig alltså för att stänga ned sin tjänst helt och hållet i USA. Detta sannolikt för att skapa en så stark reaktion som möjligt hos befintliga användare, och därmed större påtryckningar mot amerikanska myndigheter att häva förbudet.
Framför allt verkar Tiktok sätta sin tillit till Donald Trump, som alltså på nytt blir USA:s president från och med i morgon. Så här såg meddelandet ut som miljontals amerikaner möttes av tidigare i dag då de försökte använda appen:
Chinese Communist Party running ads for Trump on TikTok pic.twitter.com/QDKA271hK4
— Tommy Vietor (@TVietor08) January 19, 2025
Dessutom rapporterade Politico i veckan att Tiktok ska sponsra Donald Trumps invigningsevenemang med motsvara drygt en halv miljon kronor, samt att företagets vd Shou Zi Chew förväntas närvara vid samma event.
Det verkar alltså som att Tiktok övergav tanken om någon slags uppgörelse med Joe Bidens administration, för att istället vänta på att Donald Trump blir president för att istället göra en deal med honom. Och med tanke på Trumps uttalanden kring Tiktok, så är detta fullt logiskt.
Förvisso kallade Donald Trump Tiktok för ett nationellt säkerhetshot 2020 då han var president, och uppgav då att han övervägde att förbjuda appen. På senare tid har tvärtom uttryckt att den är nödvändig, bland annat för att begränsa den makt som Mark Zuckerberg har via Meta och Facebook.
Vissa påpekar att Donald Trump under sin senaste presidentvalskampanj fick en stor donation från en delägare i Tiktok, och började även själv använda plattformen där han nu har 15 miljoner följare varav många var unga väljare.
Oavsett vad som ligger bakom Trumps kovändning gällande Tiktok, så sade han efter högsta domstolens beslut i fredags att han avser ”rädda” appen. Men hur skulle detta gå till i praktiken?
Det potentiellt politiskt känsligt om Trump rakt av skulle upphäva domen. Även om Tiktok är populär bland många amerikaner, så är förbudet djupt rotad bland politiker i båda partier. I kongressen röstades lagen genom med siffrorna 360-58, och i senaten med 79-18. Dessutom röstade samtliga nio domare i högsta domstolen – konservativa som liberala – för förbudet.
Med största sannolikhet kommer Trump därför att till en början ge Tiktok 90 dagars uppskov av förbudet. Detta enligt en klausul i PAFACA, som ger presidenten denna möjlighet om det finns bevis för ”betydande framsteg” i processen att sälja Tiktok till icke-kinesiska ägare.
För tillfället existerar dock inga sådana bevis, särskilt som Tiktok redan har haft 268 dagar på sig att avyttra den amerikanska delen av sin verksamhet sedan lagen först undertecknades av Joe Biden i fjol. Trump har dock sagt till NBC News att han ”högst troligen” kommer att ge ett sådant uppskov.
Vidare skulle Trump kunna säga till sin riksåklagare att inte implementera lagstiftningen. Men detta skulle endast fungera om företag som Apple och Google går emot förbudet även om det inte upphävs formellt, vilket bedöms vara riskabelt givet Trumps oförutsägbarhet.
Trots att Tiktok under de 268 dagarna sedan PAFACA undertecknades av Joe Biden inte tycks ha gjort särskilt mycket för att avyttra den amerikanska delen av sin verksamhet, så tror bland andra The Economist att det är på detta vis som appen har störst möjlighet att överleva i USA i det långa loppet.
Möjligtvis skulle kraven kunna lättas under Donald Trump. Istället för en försäljning som krav – vilket kinesiska myndigheter har motsatt sig – skulle han kunna acceptera att Tiktok tar in en amerikansk partner som krav för att upphäva förbudet.
En sådan lösning har förvisso inte tidigare räckt för att övertygat hökaktiga ledamöter i kongressen om en meningsfull separation från kinesiskt ägande och inflytande, men det vore inte första gången som kongressledamöter låter sig övertygas av Trump.
Enligt uppgift så pratade Donald Trump och Xi Jinping om Tiktok under det telefonsamtal de höll i fredags. Tiktok kan bli en del av en större uppgörelse kring tullar och handelsrestriktioner mellan de båda länderna, genom att exempelvis låta Elon Musk eller någon annan som står nära Trump gå in som partner eller köpare av appen.
Med andra ord innebär förbudet ingalunda ett definitivt slut för Tiktok, även om appen har stängts ned för tillfället. Tvärtom finns det flera tänkbara utvägar redan nästa vecka, när en ny administration som är mer vänligt inställt till Tiktok tar över makten i Washington.
Just innan denna artikel publiceras här på Kinamedia så rapporterar bland andra Associated Press hur Donald Trump under söndagen sagt att han kommer utfärda en exekutiv order för att ge Tiktok mer tid att hitta en godkänd köpare innan appen förbjuds i USA:
Some interesting jiujitsu here from Trump who is arguing that TikTok should not be allowed to go dark immediately but ultimately falls on the side of a forced sale by Bytedance of 50% equity to the US government or same terms with a forced sale to a US buyer pic.twitter.com/P87SizJ7o2
— Saagar Enjeti (@esaagar) January 19, 2025
I meddelandet som kom via Trumps egen plattform Truth Social så föreslås mycket riktigt ett samriskbolag mellan Tiktoks ägarföretag Bytedance och en amerikansk aktör.
Det är oklart vem denna aktör blir eller hur villkoren för samriskbolaget i fråga skulle se ut. Men lösningen erbjuder Donald Trump möjligheten att låta Tiktok fortsätta verka i USA, utan att han själv upplevs vara svag gentemot Kina.