I juletider är det många nyheter som verkar hamna lite under radarn. En av dessa är att den fabrik som Putailai planerat i Torsboda inte får godkänt av Inspektionen för strategiska produkter, då det kinesiska energiteknikbolaget inte uppfyller den statliga myndighetens villkor för etablering.
Den satsning på tretton miljarder kronor i en anodfabrik utanför Timrå som Putailai, eller PTL, meddelade förra våren var menad att bli en viktig del av den gröna industrietableringen i norra Sverige och skulle ge 1 900 jobb till regionen. Men investeringen blev snabbt kontroversiell, bland annat efter att Kinamedia i fjol avslöjade att PTL har en undangömd fabrik i regionen Xinjiang som präglas av tvångsarbete, vilket företaget försökte dölja.
Lokala tjänstemän gjorde dock sitt bästa för bagatellisera allt från säkerhetsmässiga aspekter till det allvarliga med närvaron i Xinjiang – varifrån material sannolikt skulle skeppas till fabriken i Sverige – och företagets band med den kinesiska staten och militären.
Efter tips från läsare kunde Kinamedia avslöja hur Timrås kommuntjänstemän hyrt in affärsorienterade konsulter som Frederic Cho, och skickat ut ett dokument till sina anställda om hur investeringen bör motiveras med formuleringar som: ”Den allmänna bilden av Kina präglas av okunskap och beröringsskräck därför är det viktigt att vi utifrån fakta tillsammans börjar föra våra diskussioner, här har de svenska medierna en stor roll.” (Min fetstil.)
I december i fjol trädde dock en ny lagstiftning i kraft som innebar möjligheten till förbud av investeringar som kan utgöra säkerhetsrisker. I samband med detta upprättas en ny statlig myndighet, Inspektionen för strategiska produkter (ISP), med ansvar att granska sådana investeringar och ge dem klartecken eller förbud.
Enligt ISP:s hemsida har myndigheten till och med 3 december i år mottagit 1 206 anmälningar om investeringar som utgör potentiella säkerhetsrisker, och inlett granskning i 24 av fallen. Dock har man inte förbjudit en enda investering, vilket sannolikt var anledningen till att Torsboda Industrial Parks vd för bara en dryg vecka sedan uttryckte förhoppningen om att ett godkännande var nära så att byggnationen av fabriken kunde gå vidare till nästa fas.
Men istället blev PTL:s tilltänkta anodfabrik i Torsboda förra veckan den första investeringen att underkännas av ISP. Beskedet meddelades först i ett pressmeddelande på Torsboda Industrial Parks hemsida:
PTL har idag meddelat oss att Inspektionen för strategiska produkter, ISP, inte godkänner PTL:s investering i Torsboda då bolaget inte anses klara de villkor myndigheten ställt upp för ett ja. Vi ser över situationen och arbetar vidare med vårt uppdrag.
– Vi har precis fått beskedet och jag är självklart besviken, säger Stefan Dalin (S), ordförande Torsboda Industrial Park och kommunstyrelsens ordförande Timrå. Nu behöver vi samtala mer med PTL och analysera vår egen situation innan vi kan säga mer.
Enligt SVT har PTL inte ansett sig kunna uppfylla de krav som ISP har stället på det kinesiska huvudbolagets inflytande över det nya bolag som skulle bildas i Sverige för etableringen i Torsboda. Ett annat villkor rör tidsplaneringen som enligt PTL är ”alldeles för snäv”. Fabriken skulle stå klar redan kring årsskiftet 2025/2026.
SVT framhåller även hur etableringen fått kritik på grund av PTL:s verksamhet i Xinjiang som Kinamedia avslöjade, samt miljörisker och att detaljer i avtalet med PTL har ”mörkats”.
I pressmeddelandet från Torsboda Industrial Park framgår att PTL kan överklaga beslutet och att beslut om detta ska fattas ”inom kort”. Det är i sammanhanget viktigt att förstå hur Northvolts misslyckande gör investeringen mindre attraktiv för PTL, då batteritillverkaren var en uppenbar potentiell köpare av fabrikens anodmaterial.
Vid en presskonferens dagen efter ISP:s beslut så uttryckte ledande socialdemokratiska kommuntjänstemän sin besvikelse över förbudet, men var ändå samtidigt ovilliga att helt skriva av PTL:s satsning som historia.
Oppositionen kritiserar hanteringen av fallet och kräver nu att få veta hur mycket denna affär har kostat skattebetalarna samt hur planerna ser ut framöver.
Riksdagsledamoten Jörgen Berglund från Västernorrlands län säger till SVT att beslutet inte är särskilt oväntat, eftersom det ”sedan länge är allmänt känt att Kina är ett säkerhetshot mot Sverige”.
Han påpekar vidare hur Sundsvall och Timrå kommun inte har ”tagit in de som har kompetensen” för att göra affärer med en stat som Kina.
Säkerhetsanalytikern Patrik Oksanen efterlyser vidare en oberoende utredning av alla turer kring etableringen, för att titta närmare på vilka kontakter som har tagits och hur lobbyprocessen kring projektet har sett ut.