Den kinesiska agenten Wang Jianrong inviger en "hemlig polisstation" i Stockholm. (Bild: via 北欧中华 / chineseonline.se)

Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 2

18 oktober, 2024

I helgen skrev jag närmare här på Kinamedia om det nätverk av kinesiska agenter i Sverige som avslöjades av Kalla fakta i TV4.

De tio första agenterna namngavs i den artikeln, och här följer som utlovat även namnen på de tio övriga namnen men koppling till Sverige på listan som ligger bakom avslöjandet.

Men först något kort om listan och agenternas natur. Som vi förklarade i förra veckans avsnitt av podden Kinamedia: Nya kalla kriget så består listan av hundratals namn kopplade till Enhetsfronten, ett departement inom kommunistpartiets centralkommitté vars uppgift är att säkerställa lojalitet bland grupper som inte tillhör partiet:

Enhetsfronten grundades 1942, och utför denna uppgift såväl inom som utanför Kina. Den skapade bland annat sympatier för kommunisternas sak under Kinas inbördeskrig, lockade utländska investeringar när Kina öppnade upp sin ekonomi och spelar i dag en central roll i propagandakriget i frågor som Xinjiang eller Tibet.

Detta kan låta relativt oförargligt. Men Enhetsfronten har genom kommunistpartiets historia beskrivits som ett av tre ”magiska vapen” – vid sidan av väpnad kamp och partibygge – som ska säkra partiets makt och utöka dess inflytande. Under Xi Jinpings tid vid makten har Enhetsfrontens resurser ökat, bland annat genom en särskild arbetsgrupp i partiets centralkommitté.

Som jag tidigare skrivit på Kinamedia så har Enhetsfronten tolv olika byråer som riktar sig mot olika samhällsgrupper. I Kina handlar det om bland annat entreprenörer, akademiker och etniska minoriteter.

Utanför Kina riktar man sig främst mot den kinesiska diasporan, vilken ses som en naturlig målgrupp för att springa partiets ärenden. Även om det finns flera exempel på utländska medborgare utan etnisk kinesisk bakgrund som låtit sig värvas till så kallat enhetsfrontsarbete, så innehåller den läckta listan endast personer av kinesisk börd.

Agenterna förväntas i sitt arbete utomlands bland annat kontrollera och kartlägga aktivister – inte sällan med våldsamma metoder – samla in information, underlätta för tekniköverföring till Kina, samt påverka debatt och civilsamhälle.

Arbetet kan ske direkt via organisationer som officiellt tillhör Enhetsfrontens departement i centralkommittén, eller genom organisationer som inofficiellt är kopplade till organisationen.

Det komplicerade nätverket av organisationer försvårar – liksom i kriminella gäng – utpekandet av de inblandade eller insamling av bevis för enhetsfrontsarbete utomlands, då något formellt medlemsskap i Enhetsfronten inte existerar.

Detta visar i sin tur – tillsammans med det breda spektrum av områden som individerna nedan organiserar sig i – hur komplext och omfattande Kinas påverkansarbete är. Särskilt i Sverige, där denna slags arbete enligt rapporter i samband med den läckta lista är överrepresenterat på grund av den teknologi som Kina länge har velat komma över från våra forskningsinstitutioner och företag.

Se nedan namnen på de övriga tio kinesiska agenterna med koppling till Sverige på den läckta listan, som alltså är en fortsättning av ”Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 1” från förra veckan.

11) Wang Jianrong (王建荣), 66 år: Invigde 2017 i Stockholm en ”hjälpstation” för utlandskineser tillsammans med den tidigare ambassadören Gui Congyou, vilket uppmärksammades av Kinas utrikesministerium.

För två år sedan avslöjades ett nätverk av hemliga kinesiska polisstationer i en rad länder världen över, vilket fick stor uppmärksamhet även svenska medier. Polisstationerna används bland annat för att kontrollera den kinesiska diasporan och hålla förhör på utländsk mark med personer som misstänks eller har släktingar som misstänks för brott i Kina.

Wang Jianrong inviger en kinesisk så kallad hemlig polisstation i Stockholm. (Bild via 北欧中华 / chineseonline.se)

För den som är intresserad av vilka ytterligare organisationer och individer som är kopplade till Enhetsfronten, finns här en tydlig gruppbild från invigningen.

Wang Jianrong är även ordförande för Kinesiska företagarförbundet i Sverige och (瑞典华人工商联合总会) och Europeiska federationen av kinesiska organisationer (欧洲华侨华人社团联合会).

Kinesiska företagarförbundet i Sverige var en av de organisationer som hotade SVT och förföljde svenska journalister efter missnöje med innehållet i programmet Svenska nyheter.

Besöket vid SVT har även rapporterats i kinesiska medier, med Wang Jianrong på bild. Han går även under namnet James Wang eller James Wang Jianrong.

12) Cao Kan (曹侃), 59 år: Bosatt i Norge dit han kom som 16-årig student 1981 och började arbeta i fastighetssektorn 1993. Han leder nu fastighetsbolaget Nordic Group Holding AS (北欧集团), en av Norges största fastighetsutvecklare som enligt den egna hemsidan har över 3 000 bostäder i portföljen.

Enligt Green Post har bolaget 70 anställda, har byggt så kallade ”smarta städer” och dessutom fått EU-bidrag för sin verksamhet. Enligt norska personuppgiftssidan Proff har Cao Kan 64 roller i norskt näringsliv, inklusive dussintals styrelseuppdrag i olika fastighetsbolag.

Ur svenskt perspektiv är Cao Kan intressant då han även spenderar en del tid i Sverige, där dörrarna bokstavligen talat är öppna på vid gavel tack vare hans imponerande verksamheter i Norge. 2019 rapporterade Green Post om hur Cao Kan företog sig en veckolång resa i Sverige för ”inspektion och utbyte” gällande fastigheter, under vilken han reste 2 000 kilometer och besökte över ett dussin institutioner och företag.

Cao Kan besökte bland annat Turning Torso i Malmö där lokala myndighetsföreträdare presenterade planer för stadens utveckling, inklusive det nya elnätet. Något som enligt Green Post gav ”värdefulla erfarenheter” för Nordic Groups ”utveckling i Sverige”.

Den kinesiska agenten Cao Kan tar del av presentationer över infrastrukturen i Malmö och Öresundsregionen. (Bild via Green Post)

Kinesiska myndighetsorganisationer som tillhör Enhetsfronten har rapporterat online om möten och koordineringar med Cao Kan i Kina.

13) Tang Yaqun (Tanja Tang, 唐亚群), 62 år: Namnges inte av TV4, men kan kopplas samman med hjälp av ålder och kön samt telefonnummer och mail på den läckta listan. Har enligt Kalla fakta ”mottagit delegation från kommunistpartiets viktigaste polisorgan Ministeriet för offentlig säkerhet i Kina, tillsammans med den kinesiska ambassadens militärattaché i Sverige”.

TV4 nämner även att hon leder en kulturutbytesförening. Namnet på föreningen är ”北欧-中国经济文化交流中心”, vilket löst kan översättas till Centret för ekonomiskt och kulturellt utbyte mellan Norden och Kina. På engelska används namnet ”Economic & Cultural Exchange Center North Europe-China”.

14) 刘慧 (Liu Hui), 70 år: Chefredaktör för diasporamedian Nordic Chinese (北欧华人网) online. Enligt Ratsit bor hon tillsammans med och är gift med Zong Jinbo, redaktör för samma medieorganisation som beskrevs närmare i texten ”Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 1” förra helgen.

15) He Rong (何容), i svenska register Xirong Kjellerup, 76 år: Är skriven i Solna men har ledande positioner inom två föreningar kopplade till Enhetsfronten som är registrerade i Limhamn.

Organisationerna är i Sverige registrerade med engelska namn: Scandinavian – Chinese Culture & Business Association (北欧瑞典-中国文化商务总协会) respektive Europe-Chinese Business Promotion Association (瑞典锡容国际咨询公司).

Namnen inom parentes är de kinesiska namnen från det läckta dokumentet, som även innehåller nummer till en hemtelefon i Skåne.

Den kinesiska sidan 海外网 har en biografi om He Rong där det framgår att hon flyttade till Sverige ensam i början av 1990-talet, och sedan organiserat sig i en rad föreningar som är kopplade till Enhetsfronten.

16) Yang Liran (杨丽然): Äldre kvinna som enligt det läckta dokumentet är kopplad till ”瑞典南顺会馆”, ungefär den svenska avdelningen av en klubb med rötter i vad som sannolikt är ett geografiskt område vid namn Nanshun. Dyker inte upp i sökningar på de vanligaste svenska sidorna för personuppgifter, och beskrivs av TV4 som ”kopplad till språkskolor”.

Är enligt Green Post tidigare ordförande för Stockholms Kinesiska Förening (瑞京华人协会), som enligt den egna hemsidan är ”den äldsta kinesiska föreningen i Sverige” grundad 1978. Föreningen driver även en språkskola vid namn 瑞京中文学校 som Yang Liran nu leder.

Chineseonline.se / 北欧中华网 rapporterade 2017 från ett event vid Brommavik Hotel kopplat till Enhetsfronten där hon deltog med bland andra professor Tony Fang. Det nämndes i texten att Yang Liran nu är pensionerad, men verkar fortfarande utöva stort inflytande bland diasporan i Sverige.

Yang Liran, femte fr.h., på ett evenemang kopplat till Enhetsfronten med bland andra professor Tony Fang. (Bild från chineseonline.se / 北欧中华网)

17) Yang Long (杨龙), 93 år: Grundare och högsta ordförande i Sveriges Chaozhou förening (Chaozhou-Associasion in Sweden 瑞典潮州同乡会), en slags internationell handelskammare med kopplingar till staden Chaozhou i Kina som finns representerad i flera länder.

Chinanews.com publicerade 2010 en slags biografi över Yang Long där det framgår att han kom till Sverige som flykting kring 1980, och bland annat varit ordförande för Rådet för främjande av fredlig nationell återförening(中国和平统一促进会), en organisation som officiellt tillhör Enhetsfronten.

Den respektabla åldern till trots, uppgav sidan Chaoshang.net så sent om i fjol att Yang Long är högsta ordförande för Sveriges Chaozhou förening. Där finns också adress och kontaktuppgifter till föreningen.

18) Chen Dezhong (陳德忠): Också kopplad till Sveriges Chaozhou förening där han i alla fall tidigare har varit ordförande.

Bland annat rapporteras hur Chen Dezhong i egenskap av föreningens ordförande hälsade Kinas nya generalkonsul i Göteborg välkommen, och tackades av denne för föreningens arbete för kinesiska myndigheter.

En del av föreningens övriga aktiviteter med kopplingar till Enhetsfronten är väl dokumenterade på dess egen hemsida, samt på den internationella moderorganisationens hemsida.

19): Se fotnot längst ner i texten.

20): Se fotnot längst ner i texten.

Listan här på Kinamedia är långt ifrån en komplett sammanställning av Enhetsfrontens agenter i Sverige. Det är sannolikt inte ens de 20 mest aktiva kinesiska agenterna i Sverige, utan blott en sammanställning av personer på den läckta listan med kopplingar hit.

Som Radio Free Asia rapporterade i samband med den läckta listan så finns det enligt Jamestown Foundation 103 organisationer i Sverige som är kopplade till Enhetsfronten.

Det relativt stora antalet kopplas i sin tur till värdefull högteknologi i Sverige som kinesiska myndigheter vill komma över.

För den som vill gräva vidare i andra tänkbara individer och organisationer finns det gott om ledtrådar via länkarna i denna och förra veckans text. Men det borde göras av någon med större resurser än Kinamedia.

Avslutningsvis har ett par intressanta saker skett sedan förra veckans lista publicerades här på Kinamedia. Till att börja med så har jag fått skickat till mig en lista över Ye Pei-quans ägarskap i svenska företag:

Ye Pei-quan, en av de mest framträdande kinesiska agenterna, är en av de tio största ägarna i företaget Advenica AB, som är listat på First North och arbetar med cybersäkerhet. Bolaget har fått flera myndighetskontrakt i såväl Sverige som övriga Europa.

TagMaster, ett annat av innehaven, utvecklar och säljer sensorsystem och datalösningar relaterade till radar- och kamerateknologier.

Vidare har jag även uppmärksammats på en dödsattest för konstnären Gufan, med artistnamnet Galo, som fanns med bland de tio första agenterna som jag namngav förra veckan.

Nedan en skärmdump från Ratsit:

Galo rapporterades som död 10 oktober i år, alltså veckan efter avslöjandet av TV4.

Det är oklart huruvida han verkligen dött, eller gått under jorden. Läsare har under veckan hört av sig med uppgifter om att Galo för ett par årtionden sedan använde sig av andra identiteter för att utföra samma slags arbete, bland annat namnet Jin Hengxue.

* De två sista namnen på listan var tidigare ledare inom Young Swedish Chinese Association som grundades 2008. Föreningen existerade dock bara i några år, och enligt uppgift har de två sedan dess inte haft några uppdrag som kan kopplas till Enhetsfronten.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article