Tony Fang konfronteras av TV4:s Kalla fakta.

Här är namnen på Kinas nätverk av agenter i Sverige, del 1

13 oktober, 2024

Kalla fakta i TV4 avslöjade förra veckan ett nätverk av 17 kinesiska agenter i Sverige, men namngav endast en av dem.

Avslöjandet kommer efter att flera medier och organisationer tillsammans arbetat med en lista som sommaren 2021 läckte ut på ett forum för hackare.

Kinamedia har sedan dess fått tag på listan, och anser att kinesiskt agentarbete i Sverige har stort allmänintresse och är viktigt att förstå sig på. Därför nämner vi samtliga agenter på listan med koppling till Sverige vid namn, samt bakgrund och relevanta organisationer eller sammanhang som de är eller har varit aktiva i.

I denna första del nämns 10 av de 20 individer på listan med koppling till Sverige. (Ett par av dem är bosatta i Danmark eller Norge, vilket sannolikt innebär att TV4 inte nämner dem i sin utredning.)

I andra delen – som publiceras här på Kinamedia nästa vecka – nämns de resterande tio individerna tillsammans med en förklaring av Enhetsfronten som agenterna är kopplade till. Dessutom förklaras närmare hur och varför Kinas så kallade ”enhetsfrontsarbete” är särskilt omfattande just i Sverige.

För den som redan nu vill veta mer om Enhetsfronten så har jag tidigare skrivit om organisationen här på Kinamedia. Vi talade även närmare om den och kinesiska agenterna i Sverige i veckans avsnitt av podden Kinamedia: Nya kalla kriget:

Den läckta listan innehåller även kontaktuppgifter i form av telefonnummer och mail, som Kinamedia har valt att inte publicera. Listan innehåller heller inga bilder; de som publiceras nedan kommer från öppna källor online.

Kinamedia har inte samma resurser som TV4. Informationen i denna artikel är därför på intet vis uttömmande, utan har inhämtats efter några timmars efterforskningar via olika källor online.

Namnen publiceras i den ordning de tidigare varit kända, tidigare uppmärksammats på Kinamedia eller vilken betydelse deras enhetsfrontsarbete bedöms ha.

1) Tony Fang (房晓辉), 61 år: Professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet som namngavs och konfronterades i samband med TV4:s avslöjande.

Har bedrivit ”forskning” om att Kina både är demokrati och diktatur, samt i debattartiklar och föreläsningar beskrivit det som ”fördom” att se Kina som en kommunistisk diktatur.

Som Kalla fakta rapporterade närmare om så har Tony Fang även bland annat närvarat vid militärparader i Peking på inbjudan av Enhetsfronten, hållit föreläsningar för organisationer kopplade till Enhetsfronten och mottagit delegationer från samma organisationer på besök i Sverige.

Tony Fang konfronteras av TV4:s Kalla fakta.

2) Chen Xuefei Axelsson (陈雪霏), 57 år: Journalist som tidigare i år utvisades från Sverige för att ha utgjort hot mot rikets säkerhet.

Den exakta anledningen till utvisningen har inte meddelats, men även Chen har mottagit flera delegationer från Kina och bland annat hjälpt dem att besöka viktig infrastruktur i Sverige.

Hon har vidare ”rapporterat” från demonstrationer i Sverige, bland annat utanför Kinas ambassad, där deltagare fotograferats och filmats. Hon har också anordnat flera evenemang tillsammans med ambassaden och mot betalning publicerat artiklar från Kinas ambassad på sin nättidning.

I videon ovan pratar Chen om Kinas förtryck av etniska minoriteter i regionen Xinjiang.

3) Lydia Liu (刘芳), 54 år: Tidigare kristdemokratisk politiker i Nackas kommunfullmäktige, som uteslöts ur partiet 2019.

Hon leder nu organisationen Hunan & Hubei Association in Sweden som är kopplad till Enhetsfronten, och är ordförande för China-Sweden Business Council.

4) Cui Daqing (崔大庆), 64 år: Anställd vid Studsvik som identifierades men inte namngavs av TV4. Via LinkedIn går att se hur han – efter examen vid KTH – har jobbat för Studsvik sedan 1999 och nu är projektledare i det svenska kärnkraftsbolaget.

Enligt det läckta dokumentet är Cui Daqing även kopplad till de tusen talangernas plan, ett program från den kinesiska regimen för att locka utländska forskare och deras kunskaper till Kina som jag tidigare skrivit närmare om här på Kinamedia och för tidningen Universitetsvärlden.

Är enligt samma dokument även vide ordförande i Kinesisk-nordiska föreningen för teknologisk innovation och utveckling (中国北欧技术创新与发展协会), som bland annat i samråd med Kinas ambassad främjar teknologiskt utbyte med svenska universitet och forskningsinstitutioner.

5) Ye Keqing (叶克清), 80 år: Var tidigare ordförande i den svenska avdelningen av Rådet för främjande av fredlig nationell återförening(中国和平统一促进会), som officiellt är en del av det departement för Enhetsfronten som finns i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté, och bland annat jobbar för att ta kontroll över Taiwan.

Han namnges inte av TV4 men kan tack vare sin ålder kopplas till Kalla faktas lista över de kinesiska agenterna, där han beskriv som ”ledare i Sveriges kinesiska diaspora”.

Det finns gott om information om Ye Keqing via öppna källor. I en intervju med Chen Xuefeis tidning Green Post beskrivs han som en ”patriotisk ledare för utlandskineser” som flyttade till Sverige redan 1979. Hans fmailjeföretag Yip-gruppen eller Ye Shi-gruppen (叶氏集团) uppges vara verksamt inom en rad sektorer som handel, investeringar och fastigheter.

Ye Keqing, bild via Green Post.

I intervjun framgår även att Ye Keqing är hedersordförande för Europeisk-kinesiska föreningen för kultur och ekonomi (欧华文化经济协会), av allt att döma ännu en organisation kopplad till Enhetsfronten.

Att han är tongivande internationellt märks även på att Ye Keqing vid flera tillfällen bjudits in av Kinas statsråd för att närvara vid nationella möten för Rådet för främjande av fredlig nationell återförening och dessutom fyra gånger bjudits in till nationaldagsfirandet i Folkets stora hall i hjärtat av Peking.

2007 valdes Ye Keqing vidare in till det Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, en nationell församling på drygt 2 000 ledamöter som sammanträder tillsammans med Kinas parlament.

En lång biografi finns att ta del av via Baidus Baike, en av Kina största digitala uppslagsverk som påminner om Wikipedia.

Hans yngre bror Ye Kexiong (叶克雄), veteran från Kina militär, har tagit över ordförandeskapet av en förening för individer i Sverige med kopplingar till familjens hemort Qingtian i provinsen Zhejiang (瑞典青田同乡会), men finns inte med på den läckta listan och heller inte i TV4:s utredning.

6) Ye Pei-quan (叶沛群), 54 år: Enligt en rapport av tankesmedjan Frivärld så ”domineras” Rådet för främjande av fredlig nationell återförening och Sveriges kinesiska riksförbund (瑞典华人总会) av familjen Ye.

Medan fadern Ye Keqing är ordförande för Sveriges kinesiska riksförbund så styrs föreningen av hans son Ye Pei-quan (alternativ stavning: Ye Peiquan) i egenskap av verkställande ordförande. Ye Pei-quan har även tagit över ledarskapet i den svenska avdelning av Rådet för främjande av fredlig nationell återförening som hans far tidigare innehade.

Dessa organisationer arbetar i symbios: När Sveriges kinesiska riksförbund 2019 firade tio år, beskrev Kinas ambassadör Gui Congyou förbundet som en “ryggradskraft” för den svenska avdelningen av Rådet för främjande av fredlig nationell återförening.

En av flera bilder på Ye Pei-quan från hans aktiviteter i Sverige via Green Post.

Enligt Frivärlds rapport grundades den svenska avdelningen av Rådet för främjande av fredlig nationell återförening 2005. Dess officiella uppdrag är att ”mobilisera den kinesiska diasporan för att stödja Kommunistpartiets ambitioner”. Deras sammanträden gästas ofta av representanter för kinesiska företag och anordnas ofta i samarbete med kinesiska ambassaden.

Rapporten återger även Ye Pei-quans uppmaning från 2014 att alla kinesiska föreningar i Sverige “måste ha en enhetlig inriktning och tankesätt, föreningar för kineser i Sverige bör enas och undvika att några föreningar påverkar enigheten [negativt] för att främja sina egna intressen”.

Liksom sin far har Ye Pei-quan förtroendeuppdrag i den nationella centralorganisationen för Rådet för främjande av fredlig nationell återförening. Tillsammans med sin farbror, militärveteranen Ye Kexiong, är han även kommittémedlem i Kinas nationella förbund för återvändande utlandskineser (ACFROC, 中华全国归国华侨联合会) som sorterar under kommunistpartiets centralkommitté.

Ye Pei-quan är också chef för Kinaskolan Ruiqing och Nordiska Zhigong-föreningen i Stockholm, som enligt Frivärlds rapport ska ”främja den kinesiska kulturen samt fäderneslandets “rikedom och styrka” genom att skapa ett forum för nordiskt-kinesiskt samarbete inom allt från vetenskap och utbildning till kultur och miljöskydd.”

7) Gu Fan (孤帆), artistnamn Galo: Modedesigner som länge minglat med svenska ambassadörer och ministrar. Via den kinesiska nyhetstjänsten Sohu står att läsa hur Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Kina, 2017 utsåg Galo till särskilt kultursändebud för det svenska kulturåret å den svenska regeringens vägnar.

Den kinesiska agenten Galo tillsammans med Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt..

Utmärkelsen berodde på Galos ”enastående bidrag” till det kulturella utbytet mellan Kina och Sverige, samt hans roll i att bygga broar mellan de två länderna. Miljöminister Karolina Skog gav personligen Galo utmärkelsen i form av ett slags diplom senare samma år.

..och här tar Galo emot utmärkelsen som särskilt kultursändebud av Sveriges tidigare miljöminister Karolina Skog.

Enligt det läckta dokumentet är Galo även ordförande i Svensk-kinesiska vänskapsföreningen (瑞中友好协会). Det är oklart vart han bor eller verkar, då han till skillnad från samtliga ovanstående personer inte hittas online på de vanligaste sidorna för personuppgifter och adresser i Sverige.

Enligt en kortare biografi via Baidus Baike har Galo arbetat med att designa kläder och andra föremål till flera nobelpristagare.

8) Zong Jinbo (宗金波), 70 år: Redaktör för diasporamedian Nordic Chinese (北欧华人报), som enligt den egna hemsidan koordinerar sin verksamhet med kinesiska myndigheter.

Enligt tankesmedjan Frivärld är Zong även hedersordförande vid den svenska avdelningen av Rådet för främjande av fredlig nationell återförening. 2019 redogjorde han som sådan inför en besökande delegation från Kinas parlament hur organisationen anordnat flera protester på svensk mark och på ett hotfullt vis krävt ursäkter från tv-programmet ”Svenska nyheter” i SVT.

Han uppgav samtidigt hur rådet även samlat kineser för att studera tal av Xi Jinping, och fördöma protesterna i Hongkong 2019.

Zong Jinbo, bild från hans eget företags hemsida som även innehåller den tidning han är redaktör för.

Zong Jinbo utövar sin verksamhet i Sverige genom företaget CmedS Group som är verksam inom traditionell kinesisk medicin och där även en kvinna vid namn Zong Yuan sitter i styrelsen.

Märkligt nog så verkar hemsidan även hysa en väldigt aktiv sida dedikerad åt nordisk-kinesiska nyheter på samma domän som innehåller själva tidningen Nordic Chinese.

9) He Ru (何儒): Redaktör för diasporamedian Nordic China Times (北欧时报) som grundades 2009, tre år efter att He först kom till Sverige.

China Media Project skrev tidigare i år en text om He och hans tidning, som förutom digitalt även publiceras i print och uppges vara tillgänglig i 20 städer i alla fem nordiska länder.

Texten berättar bland annat om Hes samarbete med partitidningen Folkets dagblad för att sprida partiets budskap ”från Stockholm vidare ut till alla andra fem nordiska länder”.

He Ru från CCTV, den kinesiska tv-kanal där han enligt China Media Project ofta syns kommentera kinesiska nyheter relaterade till Norden.

Enligt China Media Project är He även ordförande i Nordisk-kinesiska handelskammaren (北欧中国商会) som är baserad i Köpenhamn. Det är oklart vart He själv bor, då han inte dyker upp på de vanligaste tjänsterna för att söka efter personuppgifter online.

10) Ye Yi-ping (叶意平), 61 år: Ännu en medlem i familjen Ye att döma av efternamn samt det faktum att han i Sverige leder en handelskammare från familjens hemprovins vid namn Sverige-Zhejiangs handelskammare (瑞典浙江商会).

I egenskap av ordförande för denna handelskammare har han träffat högt uppsatta tjänstemän inom Enhetsfronten i Kina. Det är oklart om Ye Yi-ping bor i Sverige då han även har en utlandsadress i Zhejiang och enligt denna artikel via familjens ovannämnda skola jobbar i Kina.

Resterande tio namn publiceras här på Kinamedia nästa vecka. Vänligen överväg stödja arbetet genom att bli prenumerantKinamedia nyhetsbrev. Intäkterna går till att finansiera texter som denna samt produktionen av vår podcast.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article