Japans nya premiärminister Ishiba Shigeru vill se ett slut på falangerna som dominerar regeringspartiet LDP, och reformera militäralliansen med USA. (Bild: Faksimil Twitter)

Detta är Japans nya reformvänliga premiärminister Ishiba Shigeru

28 september, 2024

Femte gången gillt? Igår eftermiddag lokal tid blev det officiellt; Ishiba Shigeru valdes till partiledare för Liberaldemokraterna (LDP) och blir därmed även Japans nya premiärminister den 1 oktober.

Den 67-årige politiska veteranen har ställt upp i valet till ordförandeposten fyra gånger tidigare, och detta var enligt honom själv hans sista försök.

Det krävdes en andra omgång i LDP:s partiledarval för att få fram en vinnare, och inte heller då blev marginalen särskilt stor mot Takaichi Sanae som var ytterst nära att bli Japans första kvinnliga ledare. Nu är det upp till Ishiba att återfå regeringspartiets sviktande förtroende och klara av det stundande nationella parlamentsvalet utan att förlora sin majoritet där.

Trots att glastaket inte krossades med en kvinnlig premiärminister så kan Ishiba, som är mer progressiv än Takaichi, få igenom vissa sociala reformer som kan gynna kvinnor, exempelvis kvinnlig tronföljd i kejsarfamiljen och den omdebatterade lagen om att tillåta separata efternamn vid giftermål.

Därför vann Ishiba valet

Ishiba Shigeru är nu LDP:s partiordförande efter ett mycket spännande val under fredagen. Första omgången blev en kamp mellan tre favoriter där Takaichi Sanae vann överraskande med 181 röster, Ishiba blev tvåa med 154 och den yngre Koizumi Shinjiro kom på tredje plats med 136.

I den andra och avgörande omgången vann Ishiba med 215 röster mot Takaichis 194 enligt tabellen nedan. För läsare med närmare intresse av övriga kandidater och hur valet får till, rekommenderas artikeln ”Vem blir Japans nya premiärminister och vad spelar det för roll?” som jag skrev på Kinamedia för två veckor sedan.

Förra gången en kandidat som blev tvåa i första omgången kom tillbaka och vann valet som partiordförande var 2012 – då Abe Shinzo besegrade just Ishiba för att sedan sitta vid makten i åtta år.

Denna gång överraskade Takaichi stort i första omgången, troligtvis mycket tack vare att Aso Taro – en av partiets mest inflytelserika röster – meddelat sitt stöd till henne efter att tidigare ha stöttat Kono Taro.

Med denna seger blev Takaichi plötsligt favorittippad och att den internt kritiserade Ishiba till slut gick segrande ur duellen framstod som förvånande, men har troligtvis flera orsaker.

För det första är chansen stor att många ser Takaichi som alltför intrasslad i de tidigare skandalerna som skakat partiet. Den tidigare premiärministern Abe Shinzos partifalang – vilken hon tillhör – var mest inblandad i både mutskandalen och kontakterna med Enighetskyrkan.

Ishiba har också varit tydlig med att han vill reformera partiet, medan Takaichi anser att man redan gjort tillräckligt för att hantera dessa skandaler.

Detta kunde även ha bidragit till att Ishiba ansågs vara en bättre kandidat för LDP inför det parlamentsval som äger rum senare i år, då allmänheten gärna vill se att partiet tar tag i sina interna problem. Takaichis ovilja att så göra kan alltså ha fällt henne på upploppet.

Tidigare denna vecka valde oppositionsparitet Konstitutionelldemokratiska partiet (CDP) Noda Yoshihiko till partiledare. Han är en relativt konservativ kandidat med uttalat mål om att vinna över röster från missnöjda LDP-väljare.

Detta skulle av allt att döma ha blivit enklare om LDP hade gått i en ultrakonservativ riktning. Med den mer reformvänliga Ishiba kan LDP fånga upp fler osäkra röster, vilket många av de parlamentsledamöter som röstade fram honom sannolikt hoppas på.

Takaichi var tvärtom den klart mest konservativa bland samtliga kandidater, och det är troligt att Ishiba i andra omgången fick röster från de som röstade på trean Koizumi – inklusive premiärminister Kishida Fumio och tungviktaren Suga Yoshihide – eftersom de står honom politiskt närmre, medan Takaichi främst fick röster från konservativa ledamöter.

Progressiv veteran med flera fiender

Ishiba Shigeru är en militärt överintresserad person som gillar att bygga flygplansmodeller, japansk popmusik och enligt egen uppgift läser tre böcker om dagen.

1986 blev han 29 år gammal parlamentariker för Tottori, som är Japans minst befolkade prefektur. Han har suttit på den stolen sedan dess, och även innehaft flera ministerposter.

Ishiba är känd för att säga precis vad han tycker och att inte skygga från debatter. Han är mycket kunnig inom försvarspolitik, och vill se ett mer självständigt Japan inom alliansen med USA.

I sociala frågor har Ishiba en rad progressiva uppfattningar, som att tillåta separata efternamn vid giftermål. Han talar ofta även om vikten av en levande landsbygd – en brännande fråga i Japan där allt fler flyttar till Tokyo – och ambitionen att reformera LDP inifrån har gjort honom populär bland en väljarkår som är trött på korrupta politiker.

Som en ständig kritiker av det egna partiet har han dock skaffat sig många ovänner. 1994 röstade han med oppositionen för en misstroendeförklaring mot den sittande premiärministern Miyazawa Kiichi, och lämnade sitt eget parti 1995 tillsammans med en grupp reformister.

För detta har Ishiba flera gånger blivit kallad förrädare. Han har även sagt till både Aso Taro (2008) och Kishida Fumio (2024) att de borde avgå som premiärministrar – långt innan de faktiskt avgick – samt varit en öppen kritiker av den populäre Abe Shinzo.

Allt detta har skapat fiender bland såväl yngre som äldre partimedlemmar och kan vara huvudanledningen till att en av partiets tyngsta namn, Aso Taro, plötsligt gjorde en helomvändning och utropade sitt stöd för Takaichi strax innan valet – möjligen för att försöka stoppa Ishiba.

Ishiba har ifrågasatt att ledamöter ofta är styrda av sina falanger, och tycker att de istället bör rösta självständigt både i val och sakpolitik. Att han själv till och med har bytt parti vid ett tillfälle visar att han lever som han lär.

Han ledde dock en egen falang mellan 2015 och 2021. Men den upplöstes efter hans förlust i partiledarvalet 2021, varpå Ishiba själv sade att medlemmarna bör fokusera på sakpolitik istället för partiledarval framöver.

Nu verkar det som att precis den självständigheten tog honom hela vägen.

Anser att Japan ännu inte är helt självständigt

Ishibas ekonomiska politik liknar till viss del föregångaren Kishidas. Han har även större möjlighet att få genom den, eftersom han till skillnad från Kishida inte är lika begränsad av stöd från nationalisterna, vars inflytande dessutom minskade en hel del i och med Takaichis förlust.

En levande landsbygd är något som flera kandidater nämnt, men som Ishiba har som en av sina hjärtefrågor.

Utrikespolitiskt kan ett par av Japans grannar dra en lättnadens suck efter Ishibas seger i finalomgången. Takaichi ville möta Kinas aggressivitet med hårdare tag, och sade att hon självklart kommer att besöka den kontroversiella Yasukunihelgedomen.

Takaichis revisionistiska syn på Japans krigshistoria vore negativt för relationen med både Kina och Sydkorea, medan Ishiba menar att relationen med Kina är viktig för stabiliteten i Östasien.

Samtidigt är han en uttalad anhängare av Taiwans demokrati, och besökte förra månaden Taipei för att träffa president William Lai:

Till Pekings förtret vill Ishiba, som tidigare varit försvarsminister, även stärka Japans militär och kan förväntas fortsätta höja försvarsbudgeten.

Ett av hans mer kontroversiella förslag är ett “asiatiskt NATO” med andra länder i området, en idé som enligt Nikkei Asia avfärdas av USA:

The NATO-style collective-security arrangement in Asia proposed by former Japanese Defense Minister Shigeru Ishiba, now in the running for prime minister, has been met with a cold reception in the U.S.

An Asian NATO is ”not what we’re looking for in the region,” an Indo-Pacific official in the Biden administration told Nikkei Asia.

President Joe Biden has prioritized strengthening alliances and partnerships and has made this a pillar of his strategy. But the focus has been on ”building linkages and habits of cooperation in an increasing number of areas” rather than on creating a ”bloc-style alliance” in the Indo-Pacific, said the official, who spoke on condition of anonymity to share the administration’s views.

I en bok som publicerades förra månaden menade Ishiba till skillnad från sin företrädare att Japan inte ännu är en helt självständig nation, men hänvisning till de 55 000 amerikanska soldater som är stationerade i landet.

Wall Street Journal menar att den nya premiärministern vill ”omdana” militäralliansen med USA, bland annat annat genom att de amerikanska militärbaserna ska styras gemensamt och japanska trupper även ska stationeras permanent i USA.

Höstens presidentval i USA, som är Japans närmsta allierade, spelar stor roll i denna kontext. En av Ishibas främsta utrikespolitiska uppgifter blir därför att hantera nästa amerikanska president.

Val och inre maktkamper väntar

Ishiba Shigeru kritiserade den tredje mest populära kandidaten Koizumi Shinjiros förslag om att ha nyval nästan direkt efter partiledarvalet, eftersom han anser att det är viktigt att hinna debattera med oppositionen.

Men han kommer ändå söka folkets förtroende så snart som möjligt, sannolikt redan innan årsskiftet och kanske redan i november.

Som sagt är Ishiba möjligen LDP:s kandidat för detta nyval. Han var inte direkt inblandad i skandalerna som fick Kishida Fumio att avgå, är en öppen kritiker av partiets utformning med olika falanger och dessutom populär bland folket. Att oppositionen skulle kunna utmana LDP framstår på kort sikt som otänkbart om inget väldigt oförutsett sker.

Men LDP är ett splittrat parti – frågan är om en ledare som Ishiba kan lyckas pussla ihop det igen. Ett fint resultat i parlamentsvalet skulle kunna befästa hans makt och ge honom utrymme att reformera partiet inifrån.

Falangerna kvarstår men har till viss del luckrats upp, och om Ishiba kan konsolidera sitt partiledarskap kan denna trend fortsätta. Räkna även med att oppositionen kommer att grilla honom särskilt hårt när det gäller interna reformer.

Sammanfattningsvis fortsätter dock 1,5-partisystemet att gälla i Japan den närmaste framtiden, och den som vill se ett maktskifte får nog vänta ett tag till.

Icke desto mindre kan detta bli en ny era för LDP och Japan. Ishiba kan mycket väl bli första premiärminister efter Abe Shinzo som sitter hela sin mandatperiod, med möjlighet att ändra grundlagen kring artikel 9 för att ge den japanska militären ökade befogenheter.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article