Ögruppen Danjo i förhållande till Japan, Kina och den koreanska halvön. (Bild: Skärmdump Google Maps)

Kinesiskt militärflygplan kränker japanskt luftrum för första gången

27 augusti, 2024

Relationen mellan Kina och Japan har blivit allt mer spänd på senare tid. Under gårdagen trappades oroligheterna upp ännu ett snäpp, då Japans försvarsministerium meddelade att kinesiskt militärflyg för första gången någonsin inkräktade på japanskt luftrum.

Det var ett spaningsflygplan av modell Y-9 som tog sig in i Japans luftrum vid ögruppen Danjo, just sydväst om ön Kyushu i prefekturen Nagasaki. Två stycken japanska stridsflygplan skickades upp för att möta det kinesiska planet, som lämnade området efter två minuter.

Kina har under det senaste årtiondet trappat upp närvaron kring den av Japan administrerade ögruppen Senkaku, som Kina också gör anspråk på under namnet Diaoyu.

I fjol slogs nytt ”rekord” då kinesiska myndighetsägda fartyg från främst kustbevakningen siktades i den så kallade angränsande zonen mellan 12 och 24 sjömil – eller 22 och 44 kilometer – från ögruppen 352 av årets 365 dagar.

En betydande skillnad är dock att Danjo ligger betydligt närmare de japanska huvudöarna, samt att Kina inte heller gör anspråk på denna ögrupp.

Se en karta nedan från The Japan News som visar hur det kinesiska spaningsflygplanet rörde sig, samt Dajos geografiska position jämfört med Senkakau längre sydväst:

Tidningen återger även de skarpa protester som japanska myndigheter har framfört till Kina, inklusive krav på åtgärder för att se till så att något liknande inte sker igen. Men intrånget och den ökade närvaron vid Senkaku är i sig vidare del av ett mönster av allt djärvare kinesiska militär aktioner kring Japan.

När det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi besökte Taiwan sommaren 2022 avfyrade Kina fem stycken robotar vilka landade i Japans särskilda ekonomiska zon just utanför Okinawa, som en del av de militärövningar man genomförde i protest.

Vidare har Kina och Rysslands militär betydligt utökat sina gemensamma övningar runt Japan sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina, vilket är särskilt oroande då Japan har territoriella konflikter också med Ryssland utanför Hokkaido uppe i norr.

Förutom ökat antal gemensamma övningar i området mellan de båda ländernas flygvapen, så seglade elva fartyg från den kinesiska och ryska flottan i fjol tillsammans runt hela Japan från Okinawa i söder till Hokkaido i norr och vidare till Ochotska havet.

Denna flottövning skedde just inför ett trilateralt toppmöte mellan Japan, USA och Sydkorea i augusti i fjol. Det är inte helt klart vad gårdagens intrång i japanskt luftrum är meningen att markera emot, men för en dryg vecka sedan så efterfrågade Japans försvarsministerium formellt en rekordbudget för 2025, enligt japanska medier för att bättre kunna försvara landets mindre öar mot Kinas framfart.

Oavsett anledning så kommer intrånget knappast få Japan att minska sin försvarsbudget – snarare tvärtom.

För två veckor sedan pratade vi i podden Kinamedia: Nya kalla kriget om hur den ökade kinesiska aggressiviteten har varit kontraproduktiv, då den fått det tidigare pacifistiska Japan att återigen satsa på militären och närma sig väst på ett vis som för bara ett par år sedan vore otänkbart:

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article