Belarus president Alexander Lukasjenko träffade i går Kinas ledare Xi Jinping som avslutning på sitt tre dagar långa statsbesök i Peking. (Bild: Xinhua)

Kina nobbar Zelensky men bjuder in Lukasjenko

Efter att Kina förra veckan presenterade sitt positionspapper angående en politisk lösning på kriget i Ukraina, så sade landets president Volodomyr Zelensky att han vill diskutera förslaget med Kinas ledare Xi Jinping.

Xi är en av ytterst få inflytelserika världsledare som inte har träffat eller ens pratat på telefon med Zelensky sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina påbörjades i februari i fjol. Inte heller denna gång har kinesiska myndigheter svarat på Zelenskys vilja att tala med Xi.

Istället har Xi Jinping denna vecka tagit emot Belarus president Alexander Lukasjenko i Peking. Det var det första mötet de båda ledarna emellan sedan Kina och Belarus i september i fjol uppgraderade sin relation till ett ”omfattande strategiskt partnerskap som tål alla väder”.

Väl på plats i Peking gav Lukasjenko sitt fulla stöd för Kinas förslag till en politisk lösning på kriget i Ukraina, som ett steg i ledet i kinesiska myndigheters ambition att marknadsföra sin lösning internationellt.

Vidare framhöll Xi Jinping hur han även uppskattar Belarus ”orubbliga stöd” i frågor som Taiwan, Hongkong, Xinjiang och mänskliga rättigheter.

Statliga kinesiska medier rapporterar hur samtalet mellan de båda ledarna pågick längre än planerat och att samarbetsavtal skrevs inom ekonomi och handel, industri, jordbruk, tullverksamhet, forskning och utveckling, hälsa, turism, idrott samt ”interregionalt samarbete”.

Liksom retoriken i det gemensamma uttalande som Xi Jinping och Vladimir Putin utfärdade efter sitt möte i februari i fjol, så sade Lukasjenko under gårdagen att det inte finns några områden som är stängda för samarbete med Kina. Analytiker har varnat för hur Belarus kan fungera som transitland om Kina beslutar sig för att leverera vapen eller ammunition till den ryska militären.

Besöket skedde just efter att Ebrahim Raisi som den första iranska presidenten på 20 år träffade Xi Jinping i Peking i mitten av februari.

Under Raisis besök – som uppmärksammades närmare i Kinamedia nyhetsbrev – framhöll Xi Jinping Kinas “solidaritet och samarbete” med Iran i en komplex och föränderlig tid.

Xi uttryckte även stöd för Irans motstånd mot unilateralism och hegemoni samt fördömde sanktionerna mot Iran och inblandningen av externa aktörer i landets inre angelägenheter.

Samtidigt som USA:s utrikesminister ställde in sin resa till Peking i februari och Zelensky fortsatt får nobben, så är det alltså röda mattan som gäller för ledare från Belarus och Iran.

Dessutom förväntas Xi Jinping själv besöka Moskva under de kommande månaderna, efter att Kinas toppdiplomat Wang Yi just varit där och i samtal med Vladimir Putin beskrev Kinas relation med Ryssland som bergfast nog att hantera alla tänkbara internationella utmaningar.