Grafik över de områden kring Taiwan där Kina ska hålla militärövningar med flotta, flygvapen, armé och robotstyrkor i två dagar. (Bild: Faksimil Twitter)

Kina meddelar plötsliga storskaliga militärövningar runt Taiwan

23 maj, 2024

Tidigare denna vecka svors Taiwans nya president William Lai in, vilket jag rapporterade närmare om för Expressen här och här. I den andra texten varnas för att Kina kan komma att sätta press på Lai – en ledare som Peking misstror och avskyr – genom en upptrappning av militära aktiviteter kring Taiwan.

Detta har nu just skett, då Kina under torsdagen plötsligt meddelade att man ska genomföra storskaliga militärövningar i vattnet och luftrummet kring ön under två dagar.

Som kan ses av grafiken nedan så genomförs dessa övningar i alla väderstreck runt Taiwan, inklusive kring de taiwanesiska ögrupper som ligger i närheten av Kina och under de senaste månaderna redan har erfarit en betydande närvaro av kinesiska fartyg.

En handful av de markerade områdena där övningarna ska genomföras – sannolikt i form av militärfartyg eller robottester – ligger dessutom innanför Taiwans luftförsvarszon:

Övningarna liknar en repetition inför en blockad av Taiwan, vilket jag flera gånger här på Kinamedia har framhållit som mer sannolik än en attack.

Peking hymlar inte heller med anledningen till att dessa militärövningar sker just nu. Kinesiska myndigheter uppger att det handlar om ”ett strängt straff för separatistiska aktiviteter genomförda av aktörer som förespråkar taiwanesisk självständighet”, med tillägget att övningarna även är ”en stark varning” till utomstående aktörer som deltar i dessa provokationer.

I min artikel för Expressen i förrgår intervjuade jag Amanda Hsiao, Kinaanalytiker tankesmedjan International Crisis Group, som menade att William Lais installationstal var ”relativt konfrontativt” då han bland annat inte nämnde att relationen med Kina som tidigare ska hanteras genom Republiken Kinas konstitution.

Republiken Kina är Taiwan officiella namn, och tillika en term som William Lai inte är särskilt förtjust då han historiskt är mer känd för att eftersträva ett självständigt Taiwan.

I Expressen framhöll jag vidare hur Kina därför misstror William Lai djupt, och efter hans installationstal i måndags varnade för att ”leka med elden” samt avfärdade innehållet som ett försöka att ansamla ”anti-kinesiska krafter” med demokrati som förevändning.

Sedan dess har man skruvat upp retoriken ytterligare. Kina toppdiplomat kallade i veckan bland annat William Lai för en förrädare mot såväl nation som förfäder, och sade vidare att alla separatister för taiwanesisk självständighet kommer spikas fast vid pelaren för historisk skam.

Då militärövningarna nu har påbörjats så säger Amanda Hsiao till Voice of America att de syftar till att varna såväl William Lais nya regering som USA att Kina kan fortsätta öka pressen på Taiwan om den nya presidenten inte återgår till vad hon kallar ”en mer måttlig ton”.

Flera andra analytiker påpekar att nästan alldeles oavsett vad William Lai hade sagt i sitt installationstal – vid sidan av att beskriva Taiwan som en del av Kina – så skulle det ha väckt missnöje i Peking.

Lai har å sin sida under dagen besökt en militärbas, och lovat att göra sitt yttersta för att försvara nationens frihet och demokrati:

Militärövningarna påbörjas samtidigt som fullständigt kaos pågår i Taiwans parlament, där den Kinavänliga oppositionen nu har majoritet.

Som jag noterade i Expressen så uppsökte en handfull ledamöter sjukhus förra veckan, bland annat med hjärnskakning, efter att handgemäng uppstått kring en rad nya lagar som oppositionen försöker driva genom.

Detta fick tiotusentals invånare att anordna demonstrationer utanför parlamentsbyggnaden i veckan, på ett vis som påminner om Solrosrörelsen som 2014 stoppade lagförslag syftade att föra Taiwan närmare Kina genom att storma och ockupera parlamentet.

Läs närmare om vad de nya lagförslagen gäller här via Nikkei Asia. Jag kommer vara på plats utanför parlamentet i morgon, då ännu större protester väntas när lagarna återigen ska upp för debatt och omröstning.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.