Shandong är det första hangarfartyget som Kina byggt helt på egen hand. I går användes det också för första gången i en simulerad attack mot Taiwan. (Bild: Tyg728, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Kinas hangarfartyg övar för första gången attack mot Taiwan

Under gårdagen avslutade Kina tre dagar långa militärövningar i vattnen kring Taiwan, som svar på att Tsai Ing-wen förra veckan besökte USA där hon bland annat träffade det amerikanska representanthusets nya talman Kevin McCarthy.

Som väntat så blev övningarna inte lika dramatiska som efter att den förre talmannen Nancy Pelosi besökte Taiwan i somras, då bland annat robotar avfyrades över den taiwanesiska huvudön. Icke desto mindre är även dessa övningar värda att uppmärksamma, då de innefattade en hel del nya moment.

I går använde exempelvis Kinas militär för första gången ett hangarfartyg för att simulera en attack mot Taiwan. Det handlar om fartyget Shandong, vars flygplan tog sig in i Taiwans luftförsvarszon.

Taiwanesiska försvarsministeriet uppgav att man siktat minst fyra stridsflygplan av modell J-15 i luftförsvarszonen sydost om Taiwan. Enligt en genomgång av CNN är detta första gången någonsin som dessa flygplan – speciellt utformade för Kinas växande flotta av hangarfartyg – rapporterats tränga in i denna zon.

Som BBC vidare noterar så är detta även första gången som Kinas flotta simulerar anfall från öster snarare än från väster, där det kinesiska fastlandet är beläget.

De plan av modell J-15 som tillhör Shandong kan ses i form av en grön pil öster om Taiwan på kartan nedan, som släpptes av Taiwans försvarsministerium i går:

Samtidigt meddelade Japans militär att man siktat inte mindre än 80 stycken militära flygplan som startade från och landade på Shandong när fartyget låg öster om Taiwan, och bara 230 kilometer från ön Miyako som tillhör Okinawa.

Att Shandong deltar i övningarna på detta vis är ett naturligt steg i Kinas ambition att omringa Taiwans huvudö i syfte att möjliggöra en blockad och samtidigt kunna slå mot fientliga aktörer som avser störa denna. CNN citerar statliga kinesiska medier beskriva övningarna enligt följande:

Monday’s drills focused on practicing “maritime blockades” and “targeted ambush assaults on enemy mooring vessels” in the Taiwan Strait, as well as northwest, southwest and waters east of Taiwan, CCTV reported.

Over the weekend, multiple PLA services had carried out “simulated joint precision strikes on key targets on Taiwan Island” and in the surrounding waters, CCTV reported.

It said in a statement later it had completed the military exercises and “comprehensively tested joint combat capabilities of its integrated military forces under actual combat situation.”

I detta avseende var övningarna mer noggrant koordinerade och finslipade än förra sommaren. I en artikel med rubriken ”PLA conducts mock strikes on Taiwan island on 2nd day of encirclement drills” beskriver statliga Global Times hur militären simulerade omfattande robotattacker mot ”nyckelmål” på Taiwan under övningarnas andra dag, vilket sedan alltså följdes av en omringning där hangarfartyget Shandong för första gången deltog.

Taiwans försvarsministerium meddelade denna morgon att man sedan morgonen i går siktat 91 stycken militära flygplan och tolv stycken fartyg i sin luftförsvarszon, vilket enligt uppgift är nya rekordantal.

Av dess korsade dessutom 54 flygplan och åtta fartyg medianlinjen i Taiwansundet:

Detta följer på liknande intrång av 70 respektive 71 stycken militära flygplan under de två dygnen dessförinnan, vilket även det är stora antal i sammanhanget.

Nytt denna gång var också ett oroande ”dödläge” i Taiwansundet mellan ett tjugotal kinesiska och taiwanesiska militärfartyg.

Bland andra Reuters rapporterade om hur ungefär lika många fartyg från varje sida var involverade i denna situation, som lyckligtvis inte verkar ha resulterat i något misstag eller någon felkalkylering med en ond spiral av händelser som följd.

För den som är ytterligare intresserad av detaljerna kring de senaste tre dagarna kinesiska militärövningar, så sammanfattas de av tankesmedjan Center for Strategic and International Studies enligt nedan med tidslinje och informativa kartor:

Där går bland annat att se hur Shandong rörde sig under helgen, samt hur nära den taiwanesiska ögruppen som Kinas militär höll övningar med skarp ammunition.

Trots att övningarna – som kallades ”gemensamt svärd”, sannolikt med hänvisning till att olika vapenslag samarbetade med att omringa Taiwan – avslutades i dag så dröjer sig den kinesiska militären kvar i området.

Taiwans försvarsministerium har under dagen siktat minst nio fartyg och 26 militära flygplan i patruller runt ön.

Noterbart är även hur övningarna påbörjades omedelbart efter att Frankrikes president Emmanuel Macron lämnat Kina efter ett tre dagar långt besök i landet, där han bland annat gav uttryck för uppfattningen om att Europa borde överge Taiwan snarare än att ”dras in” i en konfrontation om ön mellan Kina och USA.

Enligt en uppmärksammad artikel i Politico i helgen, så uppgav personer som står presidenten nära att han var glad att Peking väntade med militärövningarna tills dess att han själv lämnat kinesiska luftrum.