Ungerns premiärminister Viktor Orbán tar emot Kinas säkerhetsminister Wang Xiaohong i Budapest. (Bild: Twitter vis Zoltan Kovacs, @@zoltanspox )

Kina och Ungern ökar säkerhetspolitiskt samarbete

Medlemskap i Nato och EU till trots, så ska nu Ungern utöka sitt säkerhetspolitiska samarbete med Kina. Detta efter att den ungerska premiärministern Viktor Orbán till helgen tog emot Kinas säkerhetsminister Wang Xiaohong i Budapest.

Under mötet uttryckte Wang ambitionen att fördjupa samarbetet inom områden som terroristbekämpning, gränsöverskridande brottslighet samt upprätthållande av lag och säkerhet inom ramen för Kinas nya sidenvägar.

Till statliga kinesiska medier uppgav målsättningen att göra säkerhetspolitiskt samarbete ett nytt fokus i relationen mellan länderna. En av Orbán talespersoner sade i samband med mötet att det finns en respekt mellan Kina och Ungern som i ökad utsträckning inte längre existerar i internationell diplomati.

South China Morning Post rapporterar att de båda länderna lovat att fördjupa samarbetet inom säkerhet och polisarbete och under mötet ingick en rad avtal för att åstadkomma detta:

Enligt Kinas nyhetsbyrå Xinhua ska Wang Xiaohong ha undertecknat en rad avtal om säkerhetspolitiskt samarbete och polisarbete med Ungerns inrikesminister Sandor Pinter. Dock avslöjades inga närmare detaljer om innehållet.

I slutet av 2021 ingick Ungern ett samförståndsavtal med det kinesiska telekombolaget Huawei om långsiktigt samarbete i Budapest. Det innehöll bland annat 5G och så kallade ”smarta städer”, ett koncept från Huawei som inkluderar omfattande övervakning.

Politico citerar ungerska myndigheters meddelande om att de båda länderna ska ha kommit överens om ”gemensam patrullering”, återigen utan att några närmare detaljer gavs.

Wang talade i helgen även om en ökning av samarbetet länderna emellan inom internationell och regional politik.

Ett exempel på detta rapporterades av Financial Times förra veckan, då Ungern blockerade EU:s senaste sanktionspaket mot Ryssland. Anledningen till beslutet uppgavs vara att det fanns kinesiska bolag bland de närmare 200 personer och företag som de föreslagna sanktionerna riktar sig mot.

Kinamedia har tidigare skrivit om hur Ungern använt sin röst i Europa och internationellt för att stoppa uttalanden om Hongkong och hindra Taiwans medverkan i Världshälsoorganisationen.

Ungern har fått stora ekonomiska fördelar av sitt politiska samarbete med Kina. Huaweis största lokaler för tillverkning och logistik utanför Kina finns i Ungern, och snart kommer även biltillverkaren BYD att öppna sin första europeiska fabrik i landet.

Vidare bygger den kinesiska batteritillverkaren CATL en fabrik i Ungern för över 80 miljarder kronor som blir Europas största när den står färdig år 2025.

Mötet mellan Ungerns regering och Kinas säkerhetsminister kommer samtidigt som en rad ungerska regeringstjänstemän och parlamentariker från regeringspartiet Fidesz vägrade träffa representanter från den största partiöverskridande delegationen av amerikanska parlamentariker på flera år som nyligen besökte Ungern.

Detta enligt USA:s ambassadör i Ungern, David Pressman, som på X uppgav att denna delegation delvis kommit på besök för att diskutera Sveriges medlemskap i Nato.

Om allt detta inte utgör ett tydligt nog val av sida, så sade Viktor Orbán även rakt ut i helgen att Ungern vill se Donald Trump återvända till vita huset, för att ”skapa fred” i Östeuropa.