Bild från Taiwans försvarsminister via Twitter, som visar färdvägen för tre kinesiska ballonger 2-3 januari.

Kinas militär skickar spionballonger rakt över Taiwan

6 januari, 2024

Många läsare minns säkert den kinesiska spionballong som orsakade härdsmälta i relationen mellan Kina och USA för ett knappt år sedan. Ballongens färdväg över USA fick utrikesminister Antony Blinken att ställa in sin resa till Peking, och amerikanska stridsflygplan att skjuta ner ballongen när den befann sig över havet.

Inför presidentvalet i Taiwan, som äger rum om exakt en vecka, har Kina de senaste dagarna för första gången någonsin skickat flera liknande ballonger över Taiwans huvudö, vilket det taiwanesiska försvarsministeriet dokumenterat och postat på Twitter:

Sammantaget handlar det om ett tiotal ballonger som korsat medianlinjen i Taiwansundet med början nyårsdagen fram till och med i dag. Under gårdagen observerades två stycken sådana ballonger, varav en flög över just norr om huvudstaden Taipei.

Visserligen hör kinesiska farkoster kring Taiwans luftrum till vanligheterna. Sedan det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi besökte Taipei sommaren 2022, har omkring 1 300 kinesiska militärflygplan korsat medianlinjen och ännu fler siktats i Taiwans luftförsvarszon.

Men samtidigt har ingen av dessa militära flygplan tagit sig in i Taiwans själva luftrum, som enligt internationell lag börjar tolv sjömil (drygt 22 kilometer) från varje lands kustlinje. Något som alltså flera av dessa ballonger gjort under veckans gång.

Om ett kinesiskt stridsflygplan tog sig in i Taiwans luftrum skulle landets militär sannolikt genast öppna eld. Men just som var fallet i USA, så blir situationen mer förvirrande när det är ballonger som seglar in i luftrummet.

Till att börja med går det inte att kommunicera med ballongen, som heller inte utgör någon omedelbar fara. Så länge den inte skjuts ned vill säga, eftersom vrakdelar då kan skada människor och byggnader på marken.

Det är heller inte säkert att varje ballong innehåller spionutrustning – något som Kina ändå aldrig skulle erkänna. Kinesiska myndigheter hävdar än i dag att ballongen som flög över USA var för civila ändamål (läs: väderballong) trots att spionutrustning stor som en buss hittades efter nedskjutningen.

Men samtidigt kan man inte låta de kinesiska ballongerna fortsätta färdas utan vidare över Taiwan. Dels används de sannolikt för inhämtning av viktig information, dels utgör de en fara för den civila luftfarten då de färdas på samma höjdnivåer.

Vidare är ballongerna i fråga utan tvekan ett verktyg för att påverka presidentvalet i Taiwan, vilket om inte annat kan anas genom timingen. Taiwans försvarsministerium har mycket riktigt likställt ballongerna med ”psykologisk krigföring” i syfte att påverka den taiwanesiska befolkningens moral.

Som bland annat den lokala publikationen New Bloom framhåller, så utgör dessa ballonger inte en lika stor upptrappning som stora militärövningar – men kan samtidigt få det att framstå som att regeringen är oförmögen att bemöta hot från Peking, samt att det är lönlöst att göra motstånd och lika bra att rösta på oppositionen som vill närma sig Kina.

Från kinesiskt håll vill man inte alls tala om ballongerna. En talesperson för Kinas militär citeras i New York Times vare sig bekräfta eller förneka att ballongerna färdas över Taiwan, utan nöjde sig istället med att konstatera hur Taiwan är en del av Kina samt att medianlinjen är ett påhittat påfund.

Då de fenomenet med kinesiska ballonger över Taiwan i skrivande stund inte visar några tecken på att försvinna, ska det bli spännande att se hur taiwanesiska myndigheter hanterar denna kluriga upptrappning samt förstås reaktionen från Kina om någon av ballongerna skjuts ned som i USA.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop