Argentinas blivande president menar att det "inte finns någon plats kineser" när hans styre tar vid. (Bild: Ilan Berkenwald, CC BY-SA 2.0 DEED via Flickr)

Oro då Argentinas nya president vill ”klippa banden” med Kina

22 november, 2023

För ett par dagar sedan stod det klart att högerlibertarianen Javier Milei blir Argentinas nya president. Han har skapat rubriker för att vilja banta ner staten rejält och införa dollarn som ny valuta – men i svenska medier verkar hans ännu mer radikala utrikespolitik inte ha fått lika mycket uppmärksamhet.

Bland annat har Milei flera gånger sagt att han inte vill ha någon relation alls med Kina, ett land vars regering han jämfört med en ”lönnmördare” eftersom dess befolkning inte tillåts leva i frihet.

Mest oblygt har han framfört sin syn på Kina i samtal med andra högerpopulister, som exempelvis i denna intervju med Fox News tidigare profil Tucker Carlson i september:

Från 27:55 talar Javier Milei om hur han ”inte kommer göra några affärer med Kina” eftersom han är ”en försvarare av frihet, fred och demokrati”.

I denna ekvation finns det ”ingen plats för kommunister” och ”ingen plats för kineser”, säger Milei med allvarlig blick.

Peking uppfattade givetvis dessa signaler redan innan valnatten, särskilt som handeln med Argentina är omfattande. Kina är nu Argentinas andra största handelspartner efter Brasilien, och köper bland annat närmare fyra miljoner ton sojabönor från landet varje år.

Det kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning sade under gårdagen att det vore ”ett allvarligt misstag” för Argentina att ”klippa banden” med Kina.

Hon beskrev vidare relationen mellan Kina och Argentina som sund med momentum att växa ytterligare. Argentinas nuvarande president Alberto Fernandez besökte Kina så sent som förra månaden, där han beskrev Kina som ”en sann vän” till Argentina och lovade samarbeta med Kina inom ramarna för Brics.

Samarbetet inom Brics kommer sannolikt se annorlunda ut när Javier Milei väl tillträder. Diana Mondino, som förväntas bli finansminister i den nya regeringen, har tidigare sagt att Milei inte har några planer på att bli en del av Brics, trots att Argentina var ett av sex länder att bjudas in som ny medlem under samarbetsorganisationens toppmöte i Sydafrika i augusti.

Denna månad har Mondino bland annat sagt att Argentina kommer ”sluta interagera” med Kina som svar på frågan om främjandet av export till Kina och Brasilien, samt att man till skillnad från tidigare argentinska regeringar inte kommer ägna sig åt ”hemliga kontrakt”.

Det återstår att se vad som egentligen kommer ske i relationen till Kina under Javier Milei. I intervjun med Tucker Carlson ovan sade Milei att han inte kommer göra affärer med några kommunister alls, med att han samtidigt – i sann libertariansk anda – inte heller kommer stoppa Argentinas invånare från att så göra.

Men om Milei fortsätter med uttalanden i samma stil – eller blott implementerar delar av sina förslag i relationen till Kina – efter att han blivit president så är risken för handelskrig mellan länderna stor.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop