Kinas toppdiplomat tar emot en delegation om fem utrikesministrar från muslimska länder samt ordföranden i den muslimska samarbetsorganisationen IKO. (Bild: Xinhua via Twitter)

Muslimska ministrar i Peking kräver eldupphör i Gaza

Några dagar efter Hamas terrorattack mot Israel i början av oktober skrev Kinamedia om Kinas positionering i denna konflikt. Peking har en lång historia av att stödja och beväpna palestinska självständighetsrörelser; genom att direkt ta Palestinas parti även denna gång räknar man med att stärka de diplomatiska banden med arabvärlden på USA:s bekostnad.

Sedan konfliktens början har kinesiska myndigheter inte nämnt Hamas vid namn, vilket samtidigt innebär att man inte heller har kallat gruppen för terroristorganisation. Istället har statliga medier rutinmässigt gett Israel skulden för det inträffade.

Vidare har Peking sedan början av Israels motattack uppmanat till omedelbart eldupphör, såväl genom uttalanden via utrikesministeriet som inom ramen för FN.

Nu har man gått ännu ett steg längre i detta diplomatiska spel. Under gårdagen tog Kinas toppdiplomat Wang Yi i Peking emot utrikesministrarna från fem muslimska länder: Saudiarabien, Egypten, Indonesien, Jordanien och den palestinska regeringen i Västbanken.

I delegationen fanns även ordföranden från IKO, den muslimska samarbetsorganisationen som tidigare i år krävde åtgärder mot Sverige i samband med att Koranen brändes på svensk mark.

I sitt öppningsanförande innan samtal med delegationen sade Wang Yi att Kina står för ”rättvisa och ärlighet” i konflikten i Mellanöstern, och redo att arbeta med sina ”bröder och systrar” och den muslimska och islamiska världens för att lösa denna.

Kinas utrikesministerium citerade efter mötet Wang säga att Israel ska upphöra med sin ”kollektiva bestraffning” av Gazas invånare.

Saudiarabiens utrikesminister sade bland annat att kriget måste upphöra omedelbart och att bistånd måste föras in i Gaza omedelbart. Delegationen sade vidare att man vill hålla ”den israeliska ockupationen ansvarig” för de brott som nu begås i en konflikt som flera av de representerade länderna talat om i termer som ”folkmord”.

Detta är en häpnadsväckande diplomatisk framgång för Kina – samtidigt som man sedan en handfull år tillbaka begår ett folkmord mot muslimska minoriteter i Xinjiang, så får man en handfull representanter från muslimska länder att på plats i Peking fördöma vad de talar om i termer som ett israeliskt folkmord mot muslimer i Gaza.

Tweetsen ovan är ett par av många syrliga kommentarer kring denna bisarra situation. Det är dock inte särskilt troligt att delegationen kommer att ta upp övergreppen mot muslimer i västra Kina med sina värdar; som jag tidigare skrivit på såväl Kinamedia som i Expressen så har exempelvis IKO berömt kinesiska myndigheter för utvecklingen i Xinjiang.

Bland andra CNN framhåller hur mottagningen av delegationen är ytterligare ett steg i ledet för Kina att använda denna konflikt för att slå en split mellan USA och länder i arabvärlden, samt försäkra att dessa istället håller med och röstar som Kina behagar i internationella sammanhang:

The conflict has also given China an opportunity to bolster its already strengthening ties with a number of countries across the Arab world — a region where observers say it hopes to drive a wedge between the US and the countries with which it has long-standing ties.

“We have always firmly defended the legitimate rights and interests of Arab and Muslim countries, and have always firmly supported the Palestinian people’s efforts to restore their legitimate national rights and interests,” Wang told the visiting delegation.

Detta har redan märkts i FN:s säkerhetsråd där Kina just nu har det roterande ordförandeskapet. Där röstades förra veckan en resolution genom som uppmanar till humanitära korridorer för att skydda Gazas civilbefolkning, men som inte fördömde Hamas vilket ledde till att USA och Storbritannien avstod från att rösta.

Efter omröstningen sade Kinas FN-ambassadör Zhang Jun att de ”upprepade och envisa störningarna” från ”en permanent medlem i säkerhetsrådet” (läs: USA) hindrar ytterligare steg för att lösa konflikten. Under gårdagen berömde Saudiarabiens utrikesminister Kinas arbete med resolutionen som ordförande i säkerhetsrådet.

Delegationen är även på plats i Peking i dag och ska senare resa vidare till en rad andra länder, med ambitionen att värdarna även där ska ställa sig bakom dess krav på eldupphör och bistånd.

Då det det inte är sannolikt att alla världens demokratier kommer göra detta med samma tydlighet som i Peking, så har Kina i och med mötet lyckats bra med att utnyttja konflikten för att ytterligare stärka sin position i den muslimska världen på västs bekostnad.