Stockholm Waterfront Congress Centre vid Riddarfjärden, där kinesiska partitjänstemän senare denna månad ska hålla tal under "Waldner Summit". Kronprinsessparets Stiftelse nekar koppling till evenemanget, trots att man står som medarrangör. (Bild: Wojtek Gurak, CC BY-NC 2.0 DEED via Flickr)

Kronprinsessan Victorias fond nekar koppling till Jan-Ove Waldners Kinakonferens

Förra veckan skrev Kinamedia närmare om evenemangen ”Waldner Cup” och ”Waldner Summit” som hålls i Stockholm i slutet av november. Det handlar om en cup med idrottslegendaren Jan-Ove Waldner, som arrangeras tillsammans med en politisk konferens där tjänstemän från Kinas kommunistparti och ordförande för landets statliga tankesmedjor ska tala.

Evenemanget framstod som ett typiskt exempel på ”sportswashing”, alltså användningen idrott som verktyg för att maskera ett politiskt budskap eller framställa något besvärligt under lättsamma former.

Flera läsare reagerade dock på att även kungahuset hade ett finger med i spelet – på biljettsidor som Ticketmaster stod att läsa hur evenemanget arrangeras i samarbete med Kronprinsessparets Stiftelse.

Efter att Kinamedia uppmärksammat detta bestämde sig Expressen för att titta närmare på saken. Men när tidningen kontaktade kronprinsessan Victorias stiftelse, kände de inte alls igen sig som medarrangörer till Waldner Cup eller Waldner Summit.

Enligt Elin Annwall, verksamhetschef vid Kronprinsessparets Stiftelse, har man ”inget samarbete” med evenemanget och har vidare påtalat detta fel. Den enda man har hört om det är att Waldners välgörenhetsorganisation ämnar skänka en del av pengarna som samlas in vid eventet till stiftelsen.

När Kinamedia kontaktar Kronprinsessparets Stiftelse får vi vet att de inte är inblandade i att arrangera Waldner Cup: ”Vi har ingen koppling till detta evenemanget eller mer information om dess innehåll”.

Stiftelsen säger vidare att de noterat felaktig information på bland annat Ticketmaster, och hoppas att informationen har rättats.

På frågan om huruvida Kronprinsessparets Stiftelse anser det problematiskt att kopplas samman med tjänstemän från det kinesiska kommunistpartiets tankesmedjor, partitidningar och rådgivare till Kinas regim blir svaret att stiftelsen tar med sig informationen framåt.

Kinamedia kontaktade i helgen även Waldner Cup, vars ordförande Nils Marius Otterstad ber om ursäkt och säger att man trodde att texten var ”justerad” och bekräftar att den enda kopplingen till prinsessan Victorias stiftelse är att man avser skänka pengar dit.

Vid en närmare titt i dag så framgår informationen på Ticketmaster – som av automatik även delas på andra sidor – fortfarande enligt följande: ”Walnder [sic] Cup arrangeras i samarbete med Kronprinsessparets Stiftelse, din biljett bidrar till stifelsens välgörande ändamål”.

Då svar på frågor huruvida beslutet att uppge Kronprinsessparets Stiftelse som medarrangör först förankrades hos stiftelsen uteblir, verkar det sannolikt att kronprinsessan Victorias status använts i ett försök att skänka prestige till eventet – och få tjänstemännen från Kinas kommunistparti att framstå som talare i en rumsren miljö.

Detta är ett beprövat knep från kinesiska myndigheters håll när bland annat övergrepp mot etniska minoriteter i Xinjiang förnekas, eller Huaweis förträfflighet som ett privat telekombolag fritt från spionrisk ska framhållas.

Kinamedia har utan framgång sökt Ticketmaster, och Expressen har inte lyckats få någon kommentar från Jan-Ove Waldner eller dennes agent.