Den digitala revolutionens påverkan på svensk sport betting

OBS: Artikeln presenteras är skriven av Johan Lindstrom

Svenskar har haft möjligheten att satsa pengar på sport i närmare 30 år. Men sport betting som fenomen har utvecklats kraftigt på många sätt på senare år allt eftersom den digitala tekniken gått framåt. Det har förändrat hur svenska spelar på sport, vilka spel man lägger och hur användarupplevelsen ser ut. I den här artikeln ska vi kika lite på de sätt svenskars betting har förändrats tack vare de nya möjligheter som den digitala tekniken öppnat upp.

Integrerad livestreaming

Förr lade man sina spel på en bettingsida och såg sedan matchen någon annanstans. Numera erbjuder dock många bettingsidor möjligheten att se matcher via livestreaming. Det gör att man kan se matchen live och samtidigt följa oddsen i realtid och lägga sitt spel i precis det rätta läget. Det gör betting mer interaktivt och roligt. Det gör också att bettingsidor på ett helt nytt sätt blir naturliga platser för sportfans att besöka, inte bara för betting utan även för att följa sina favoritlags matcher.

Mobila appar har tagit över

Nästan all betting sker i dag på mobila enheter och de flesta spelare väljer att använda sig av bettingsidornas mobila appar. Dessa är idag smidiga, säkra och lätta att använda för spelare. Man kan därför direkt i sin mobil snabbt lägga sin bets oavsett var man befinner sig. Man kan spela från hemmet, på bussen eller till och från arenan samtidigt som man ser sitt favoritlag spela en hemmamatch. Dessa mobila appar har totalt förändrat hur spelande går till sedan den tid då det mesta av vårt spelande skedde hemma från våra datorer.

Ökad tillgång till data och statistik

När bookmakers sätter sina odds har de tillgång till avancerade analysverktyg och enorma mängder data om lagens och spelarnas tidigare resultat. Om ett odds sätts endast några tiondelar fel kan det innebära att bookmakern gör en förlust på spelet. Numera har dock spelare också tillgång till betydligt mer data och statistik än vad man någonsin tidigare har haft. Det finns enorma databaser där du kan följa både historik och de senaste nyheterna kring de lag, ligor och turneringar du är intresserad av att spela på. Det finns också gott om analysverktyg som utvecklats för att hjälpa spelare att använda sig av denna mängd data för att hitta de spel som ger bäst värde.

Det är upp till varje spelare hur mycket tid man lägger på sin analys, många förlitar sig fortfarande främst på magkänslan. Men numera har vi alla möjligheten att göra en mer avancerad analys om vi vill.

En mer personlig bettingupplevelse

Bettingsidors appar ger dig numera gott om möjligheter att själva välja vilka sporter och ligor du är intresserad av. Det gör att när du loggar in har du alltid de spel du är mest intresserad av längst upp. Många bettingsidor använder sig numera dessutom av maskininlärning för att erbjuda sina kunder en mer personlig bettingupplevelse. Det är samma teknik som e-handelssidor använder sig av för att rekommendera produkter till dig baserat på vad du köpt och tittat på för produkter tidigare. En bettingsida använder sig av denna teknik för att rekommendera nya spel till dig som du kanske annars hade gott miste om.

En mer social bettingupplevelse

Betting har för många alltid varit en social upplevelse. Du som är lite äldre minns säkert hur travresultat brukade diskuteras på jobbets lunchraster. Men när spelandet flyttade online gick till viss del den aspekten av spelandet förlorad. Men bettingsidor jobbar numera mer och mer med att göra spelandet mer socialt på nytt.

Integration med sociala medier och möjlighet att följa och interagera med andra spelare direkt i appen gör att du numera inte behöver känna dig ensam som bettare. Du kan följa andra spelare, diskutera matcher och strategier, tävla mot andra i vänskapliga turneringar eller hämta inspiration av hur andra framgångsrika spelare lägger sina spel. Vill du kika utanför bettingsidorna finns det också gott om forum och mötesplatser på sociala medier som du kan bli aktiv inom.

Sammanfattningsvis

Den nya digitala tekniken har markant ökat tillgängligheten och lättheten inom betting. Den har också gjort att vi kan följa matcher live med hjälp av streaming och lägga spel med odds som utvecklar sig i realtid. Vi kan lägga spel, se våra resultat och göra insättningar och uttag enklare än någonsin förut tack vare avancerade mobilappar.

Spelare kan numera få tillgång till otroliga mängder data och statistik som tidigare endast fanns tillgängliga för professionella bookmakers. Vi kan dessutom få en mer social bettingupplevelse direkt i appen eller på sociala medier. Inget av detta hade varit möjligt utan alla framsteg som skett inom den digitala teknologin.