Bahtiyar Sadir tillsammans med sin far i regionen Xinjiang. (Bild: Privat.)

Svenska uigurer planerar protest framför Kinas ambassad på torsdag

Tidigare i år skrev jag artikeln ”Jag fruktar att min bror blir torterad” för Expressen. Där skildras hur syskonen Saidinjan Sadir och Minawar Sadir, som kom till Sverige 2011, varje dag i flera år följt sin broders uppdateringar på sociala medier i Kina för att försäkra sig om att han inte fängslats.

Syskonen kommer från regionen Xinjiang, där vad som ofta kallas ett folkmord äger rum mot den muslimska minoritet familjen tillhör. Det räcker för uigurer att ens ha kontakt med familjemedlemmar i utlandet för att sättas i fångläger i fler år utan föregående rättsprocess.

I oktober i fjol slutade plötsligt Bahtiyar Sadir att uppdatera sina sociala medier. Syskonen befarade det värsta, och en vecka senare hörde en vän till familjen av sig och berättade att deras bror förts bort utan förklaring.

Saken fick viss uppmärksamhet i internationella medier. Radio Free Asia kontaktade polis i Xinjiang som bekräftade att Bahtiyar arresterats misstänkt för att sprida statshemligheter; samma godtyckliga brottsrubricering som den svenska förläggaren Gui Minhai dömdes till tio års fängelse för.

Man fick även tag i den polisstation som genomförde den nattliga räd under vilken Bahtiyar arresterats, som uppgav att misstankarna rör bilder som han tagit under lockdowns mot Covid-19 och postat på sina sociala medier.

När Minawar Sadir i augusti var i Turkiet fick hon där höra av andra uigurer som kände till fallet att det rörde sig om en massarrestering av över 30 personer, på grund av de 2011 samlats för att be tillsammans.

När syskonen själva försökt kontakta polis eller myndigheter i Xinjiang får de ingen information eller annan hjälp. Trots att de är svenska medborgare så gäller detsamma när de kontaktar Sveriges utrikesdepartement eller vår ambassad i Peking.

Svaret har alltid blivit att svenska myndigheter inget kan göra då brodern vare sig är svensk medborgare eller skriven i Sverige.

Men Saidinjan Sadir och Minawar Sadir kräver inte att svenska myndigheter ska rädda deras bror. De är främst ute efter information – syskonen har bland annat hört hur holländska utrikesdepartementet sommaren 2021 hjälpte sina uiguriska medborgare att få reda på att två släktingar dömts till femton års fängelse, genom att kontakta Kinas ambassad.

När de nu inte får samma hjälp från svenska myndigheter och möts av tystnad från Kina, har syskonen bestämt sig för att arrangera en protest utanför Kinas ambassad i Stockholm nu på torsdag 17 augusti.

Denna protest kommer ske mellan klockan 14 och klockan 16 på torsdag, vilket Saidinjan Sadir skriver om på sin Facebook-sida.

Den kinesiska ambassaden ligger på Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet.

Dit går att komma med hjälp av buss 69 från T-centralen till Kaknästornet södra. Kinas ambassad ligger ett par minuters promenad därifrån.

Saidinjan Sadir har även skrivit om protesten på sin Facebook, och säger till Kinamedia att han hoppas kinesiska myndigheter ska behandla deras brors fall med respekt och i enlighet med sina egna lagar.

Kinamedia uppmanar alla som har möjlighet att ta sig dit och visa stöd. Detta gäller inte minst svenska medier – vid sidan av min artikel i Expressen har ingenting rapporterats om fallet i Sverige, trots att syskonen kontaktat såväl tidningar som tv och radio.

Av någon anledning ignoreras svenska uigurers öde i regel av svenska medier. Detta trots att de själva eller deras familjemedlemmar drabbas av den största inlåsningen av etniska minoriteter sedan andra världskriget, utförd av världens största diktatur under flera års tid.

Detta har Kinamedia skrivit närmare om i artikeln ”Medier ignorerar svenska uigurer som lider av Kinas folkmord” som innehåller en intervju med den svenska uiguren Nyrola Elimä.