Mindre än 150 meter. Så nära var det i helgen att amerikanska och kinesiska krigsfartyg kolliderade i Taiwansundet, samtidigt som de båda ländernas försvarsministrar inte ens talade med varandra under en säkerhetskonferens i Singapore. (Bild: skärmdump från video av USA:s militär)

Så nära är vi ett misstag som kan utlösa krig i Taiwansundet

8 juni, 2023

Varje år hålls den regionala säkerhetskonferensen Shangri-la Dialogue i Singapore. Inför årets möte som ägde rum i helgen var spänningarna ovanligt stora, med tanke på den allt uslare relationen mellan USA och Kina samt de ökade motsättningarna kring Taiwan.

Bristfällig dialog är en av de allra farligaste aspekterna med den dåliga relationen mellan världens två stormakter. Särskilt efter incidenten med den kinesiska spionballongen över USA denna vinter, så har kommunikationen mellan de båda sidornas militärer minskat till en nivå som innebär att en olycka eller en felbedömning riskerar spåra ur i en ond spiral.

Med anledning av detta efterfrågade USA på förhand ett möte mellan försvarsminister Lloyd Austin och hans kinesiska motpart Li Shangfu i Singapore. Det blev dock ett nej från Peking, som inför konferensen menade att Washington först måste skapa ”nödvändiga förutsättningar” för ett sådant samtal, genom att respektera Kinas intressen och suveränitet.

Vidare befinner sig Li Shangfu sedan 2018 under amerikanska sanktioner, efter att i sin dåvarande roll som ansvarig för den kinesiska militärens upphandlingar köpte utrustning från ett svartlistat rysk försvarsbolag. Ett samtal förutsatte enligt Peking även att dessa sanktioner skulle skrotas.

Kina är alltså ute efter politiska eftergifter innan samtalen på toppnivå mellan de båda ländernas militärer kan återupprättas. Austin lät dock under sitt tal i Singapore veta att kommunikation inte är en belöning utan en nödvändighet.

Samtidigt som själva konferensen pågick så fick alla parter ett tydligt exempel på faran med den bristfälliga dialogen, då ett kinesiskt militärfartyg skar in just framför ett amerikanskt som seglade genom Taiwansundet.

Det amerikanska fartyget var tvunget att sakta in för att undvika kollision – och ändå var de båda krigsfartygen mindre än 150 meter från en sådan.

Manövern kan ses via videon nedan som USA:s flotta senare släppte, eller via Global News som var ombord på ett kanadensiskt militärfartyg som följde det amerikanska genom Taiwansundet.

Kinesiska militärens talespersoner beskrev händelsen som att USA och Kanada ”medvetet skapar problem” i Taiwansundet, samt ”illvilligt undergräver regional fred och stabilitet”.

Li Shangfu kommenterade under sitt tal vid konferensen i Singapore dagen därpå händelsen med ett liknande budskap: om ni vill undvika problem eller faror, stanna i era egna vatten.

Och det är inte bara till havs som liknande kollisioner riskerar inträffa.

Just innan Shangri-la Dialogue påbörjades släpptes videomaterial från det amerikanska flygvapnet, på ett kinesiskt stridsflygplan som genomför en ”onödigt aggressiv manöver” runt ett amerikanskt spaningsplan i närheten av Taiwan.

Enligt uppgift flög det kinesiska stridsflygplanet så nära så att det amerikanska spaningsflygplanet ”kunde känna turbulensen” från motorerna:

Ännu närmare var det vid årskiftet, då ett kinesiskt stridsflygplan i slutet av december flög endast tre meter från ett amerikanskt spaningsflygplan i området.

Förvisso vill vare sig Kina eller USA i nuläget ha en väpnad konflikt kring Taiwan. Men i Singapore tydliggjorde de båda sidorna samtidigt att ingen kommer backa i skarpt läge.

Lloyd Austin lät i sitt tal veta att USA står bakom sina allierade i regionen, och kommer fortsätta att arbeta tillsammans med dessa för att uppehålla navigeringsfrihet till havs och i luften.

Med hänvisningar till Kinas aktiviteter i internationellt eller andra länders territorialvatten eller luftrum, sade Austin att USA inte viker ner sig inför mobbning eller tvångsmetoder.

I sitt tal dagen därpå framhöll Li Shangfu hur Pekings “inte kommer tveka en sekund” att använda militära medel för en “återförening” med Taiwan om detta vore nödvändigt:

Med hänvisning till USA och Taiwan återgav Li Shangfu även det bekanta talesättet att Kina välkomnar sina vänner med fint vin, men möter vargar och schakaler med hagelgevär:

Det var samma uttryck som Gui Congyou, Kinas tidigare ambassadör i Sverige, slängde sig med när han intervjuades i Sveriges radio om bland annat de hot som hans ambassad utfärdat mot mig.

Men snarare än ”vargar och schakaler”, så beskrevs jag och andra journalister vars arbete inte föll Gui Congyou på läppen enbart som ”fiender”.

Nåväl – för att hålla oss till ämnet så visar den senaste dryga veckans retorik och militära spänningar hur riskerna för ett misstag med ödesdigra konsekvenser i Taiwansundet växer.

Efter att Kina avvisat tanken på ett möte mellan ländernas försvarsministrar i Singapore, så sade en tjänsteman inom USA:s militär till CNN att Kina sedan 2021 med olika ”ursäkter” regelbundet avfärdat – eller inte ens bemödat sig att svara på – dussintals liknande inbjudningar till dialog.

Lloyd Austin uppgav tidigare i år att han inte talat med Li Shangfu ”på flera månader”, trots upprepade förfrågningar om möten och telefonsamtal.

Samtidigt som krigsfartyg och militärflygplan navigerar allt närmare varandra, så framstår alltså de kommunikationskanaler som vore nödvändiga för att kontrollera en verklig kris som alltmer avlägsna.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article