Kinas "fredssändebud" Li Hui (tvåa från vänster) tillsammans med den kinesiska EU-ambassadören Fu Cong (etta från vänster) under sitt besök i Bryssel förra veckan, där han samtalade med tjänstemän inom EU och Nato. (Bild: Kinas utrikesministerium via Twitter)

Kina till Europa: låt Ryssland behålla ukrainskt territorium

29 maj, 2023

När Kinas ledare Xi Jinping förra månaden ringde till Ukrainas president Volodomyr Zelensky för första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina, kom de båda överens om att Peking skulle skicka ett särskilt ”fredssändebud” till Europa för att undersöka möjligheterna till ett slut på stridigheterna.

Sändebudet i fråga heter Li Hui, och har tidigare varit Kinas ambassadör i Moskva. Hans första stopp på Europaresan blev Kiev, där han höll samtal med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Som jag skrev i senaste upplagan av Kinamedia nyhetsbrev, så klargjorde Kuleba för Li Hui att Ukraina inte kommer ge upp någon del av sitt territorium i utbyte för fred.

Icke desto mindre fortsatte Li Hui under sin resa – som sedan gick till Warszawa, Berlin, Paris, Bryssel och Moskva – att föreslå just detta. Bland annat rapporterar Wall Street Journal följande med hänvisning till västerländska politiker med kännedom om samtalen:

The Chinese envoy dispatched to push Beijing’s peace plan for Ukraine carried a clear message: U.S. allies in Europe should assert their autonomy and urge an immediate cease-fire, leaving Russia in possession of the parts of its smaller neighbor that it now occupies, according to Western officials familiar with talks in capitals across the continent.

Enligt tidningen försökte Li Hui framhålla Kina som ett ”ekonomiskt alternativ” till USA, och uppmanade de europeiska ledarna att agera för att få ett slut på konflikten så snart som möjligt innan den sprider sig.

Som svar fick dock Li Hui bland annat höra att det inte finns något intresse av att frysa konflikten innan ryska trupper lämnar ukrainskt territorium, att Europa inte kommer dra tillbaka sitt stöd för Ukraina samt hur det är omöjligt att skilja Europa från USA.

Diplomater som varit inblandade i samtalen beskrev dem som ett kinesiskt test av västs enighet, samt att Kinas främsta intressen framstod vara att undvika en rysk förlust i kriget och undvika användandet av kärnvapen.

Icke desto mindre menar europeiska tjänstemän att ”det är för tidigt” att avfärda Kinas ambition som fredsmäklare. Bland annat sade Frankrikes utrikesministerium i ett uttalande efter Li Huis besök i Paris att man ”är övertygad” om att Kina har en viktig roll att spela i att skapa en varaktig fred i Ukraina.

Från Polens håll lät det något annorlunda, då viceministern som träffade Li Hui framförde den polska oron för Pekings ambition att stärka relationen med ”angriparstaten” Ryssland.

Det är i sammanhanget noterbart hur Xi Jinping – samtidigt som Li Hui reste runt i Europa – tog emot den ryska premiärministern den ryska premiärministern Mikhail Mishustin i Peking. Där uppmanade Xi till utökat samarbete mellan länderna, eftersom de båda befinner sig ”under ökade påtryckningar” från väst.

Li Huis budskap i samtalen med europeiska tjänstemän har inte gått obemärkt förbi i Ukraina, vars medier beskriver resan med rubriker som ”Chinese envoy calls on European countries to recognize captured territories of Ukraine as Russia’s”.

Det kinesiska sändebudet avslutade i helgen sin Europaresa genom att besöka Moskva, där samtalen tycks ha varit något hjärtligare. I samtalen med Li Hui uttryckte den ryska utrikesministern Sergej Lavrov sin tacksamhet för Kinas ”balanserade position” och vilja att agera som en så kallad positiv kraft.

Rysslands utrikesministerium sade vidare i ett uttalande att båda sidor under samtalen uppgav ambitionen att ytterligare stärka det utrikespolitiska samarbetet mellan länderna.

Enligt flera rapporter framförde europeiska tjänstemän gemensamma budskap till Li Hui som gick ut på att Kinas inte ska stödja Ryssland militärt samt att landet bör fördöma den ryska attacken mot Ukraina.

Statliga kinesiska medier vill dock ge bilden av att samtalen gick som på räls. Så här rapporterar tv-kanalen CGTN:

The EU officials spoke highly of the positive role China played in the peaceful settlement of the conflict and appreciated the relevant principles in the document outlining China’s position on the political settlement of the Ukraine crisis.

The EU shares with China a lot of common interests on the Ukraine issue and is willing to work together with China to enhance consensus through cooperation, resolve differences through dialogue and promote a peaceful resolution of the conflict to achieve a lasting and just peace in Europe, they added.

Vidare framhåller Global Times hur Kina efter Li Huis Europaresa kommer fortsätta försöka förena fler nationer som ”eftersöker fred och vill främja dialog”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.