Ukrainas president Volodomyr Zelensky i februari i fjol, strax innan den fullskaliga ryska invasionen. Sedan dess har han och Kinas ledare Xi Jinping inte talats vid ens på telefon - förrän tidigare i dag. (Foto: President.gov.ua, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Varför ringde Xi till Zelensky och vad talade de om?

26 april, 2023

Ett av de allra tydligaste tecknen på vart Kinas sympatier ligger i kriget om Ukraina, är att Xi Jinping inte talat med den ukrainska presidenten Volodomyr Zelensky ens på telefon sedan den fullskaliga ryska invasionen av hans land påbörjades.

Samtidigt har den kinesiska ledaren hållit en tät kontakt med Vladimir Putin, senast i form av ett tre dagar långt besök i Moskva där de skiljdes åt med Xis ord om att de båda nu tillsammans driver på förändringar som inte har skådats på 100 år.

Så i dag – två månader efter att Kina lade fram sitt positionspapper om en politisk lösning på den så kallade krisen i Ukraina – ringde Xi slutligen upp Zelensky. De båda ledarna hade enligt Zelensky ett ”meningsfullt” samtal som ska ha varat ungefär en timme; alltså en knapp halvtimme borträknat översättning och formaliteter.

Varför sker då telefonsamtalet just nu? Det kommer vi aldrig få veta då det sällan talas klarspråk om saken; när Kinas EU-ambassadör tillfrågades tidigare denna månad om varför Xi ännu inte ringt Zelensky så menade han att Xi varit ”väldigt upptagen” på senare tid.

Möjligtvis är det just detta som bidragit till samtalet, alltså de konstanta frågorna och påtryckningarna kring varför Xi inte plockat upp luren trots uppmaningar från Zelensky och sin nära relation med Putin.

Om Xi vill att bilden av Kina som en neutral part och rentav en tänkbar fredsmäklare i denna konflikt ska vara trovärdig, så var detta samtal oundvikligt och var tvunget att äga rum innan Pekings vision om sin egen roll helt förlorar momentum.

Samtalet har sannolikt också varit uppe på agendan under den strida ström av utländska ledare som de senaste veckorna besökt Peking. I synnerhet europeiska sådana som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, Spaniens premiärminister Pedro Sanchez och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Just den franska vinkeln är särskilt intressant, med tanke på den kinesiska ambassadören i Frankrikes kontroversiella uttalanden i slutet av förra veckan. Under gårdagen skrev jag på Kinamedia om hur denne i en intervju med fransk tv menade att Krim är ryskt och att tidigare sovjetstater saknar status som självständiga nationer enligt internationell lag.

Kan dessa uttalanden ha fått Xi att ringa Zelensky snabbare än han tidigare planerat, för att dra fokus från diskussionen huruvida ambassadörens åsikter är vanligt förekommande inom den kinesiska byråkratin?

Någon av ovanstående förklaringar ligger närmast till hands. Men inom diplomati är det mycket som inte är vad det först framstår som att vara.

En mer cynisk förklaring är den ryska oförmågan på slagfältet samt den ukrainska våroffensiv som snart väntas komma. Är man från kinesiskt håll oroad över stora ryska förluster under en sådan offensiv, och vill därför försöka få striderna att stanna upp genom att få till en diplomatisk öppning?

Vi har – som väntat – inte fått ta del av samtalets fullständiga innehåll. Men i sammanfattningen som publicerats på det kinesiska utrikesministeriets hemsida framgår att Kina ska skicka en ”särskild regeringsrepresentant” med fokus på euro-asiatisk politik till ”Ukraina och andra länder”, för att genom fördjupad kommunikation med alla inblandade parter få till en politisk lösning på krisen i Ukraina.

Något som skulle ta tid och flytta fokus från slagfältet, alltså. Intressant är att denna särskilda representant är Kinas tidigare ambassadör i Moskva:

I sammanfattningen talar Kina även återigen om nödvändigheten att inte använda kärnvapen. Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig, och alla parter måste agera med lugn och noga tänka på såväl sin egen som mänsklighetens framtid.

Visst är det odelat positivt att motsätta sig användningen av kärnvapen – även om det samtidigt borde vara en självklarhet.

Men samtidigt börjar det sticka ut en aning hur det just är Peking som alltid tar upp detta, medan någon verklig grundmurad rädsla för en sådan utveckling inte verkar finns på många andra håll, inte ens i Ukraina.

Kan det vara så att Peking på grund av sin nära dialog med Moskva känner till något som vi inte vet, och faktiskt oroas över att kärnvapen kommer användas?

Det går att skruva det ännu ett varv och fundera kring huruvida Kina så ofta tar upp frågan i ett försök att lägga mer kredibilitet bakom ryska hot om kärnvapenanvändning.

Oavsett vilket så är samtalet givetvis positivt. Från kinesiska utrikesministeriets håll fick man i sammanfattningen plats med både Zelenskys gratulationer till Xi Jinpings för att han nyligen blivit ”återvald” och Ukrainas ”hängivenhet” för ett Kina-politiken vilket alltså handlar om Kinas kontroll över Taiwan.

Det ska nu bli spännande att se om det kommer någon ukrainsk sammanfattning av samtalet utöver Zelenskys tweet nedan, och vad som i så fall sades om Kinas positionspapper vilket på många håll beskrivs som ett fredsförslag trots att det inte säger något om ryska truppers tillbakadragande från Ukraina.

Det också bli spännande att se när Xi accepterar Zelenskys stående inbjudan att besöka Kiev.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.