Sittande presidenten Tsai Ing-wen kan inte ställa upp igen efter att ha tjänat två mandatperioder. Här syns hon på en gammal bild tillsammans med Ko Wen-je, en av tre kandidater i Taiwans presidentval 14 januari. (Bild: 總統府, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Här är de tre kandidaterna i Taiwans presidentval

Detta är en återpublicering av ”Taiwan går till val #1” i Kinamedia nyhetsbrev. Texten är den första i en serie som pågår fram till det taiwanesiska presidentvalet 14 januari, och kan följas genom en prenumeration på Kinamedia nyhetsbrev.

Denna vecka har så slutligen samtliga tre kandidater som ska göra upp om Taiwans presidentämbete om mindre än åtta månader offentliggjorts.

Valet äger rum 14 januari och är helt avgörande för Taiwans framtida relation med Kina, särskilt som regeringspartiet och oppositionen har helt olika uppfattningar om hur man bör förhålla sig till Peking.

WILLIAM LAI

(Bild: Wang Yu Ching / Office of the President (總統府), CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Regeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP) meddelade redan i mitten av april att Lai Ching-te (賴清德) – eller William Lai som han ofta kallas – blir dess kandidat i presidentvalet 14 januari. Nomineringen var väntad, då Lai har varit vicepresident under president Tsai Ing-wens hela andra mandatperiod.

Lai utmanade Tsai Ing-wen i DPP:s primärval inför presidentvalet 2020. Han förlorade, men gjordes till vicepresidentkandidat av Tsai för att undvika splittringar inom partiet.

Lai tillhör nämligen från en annan fraktion än Tsai inom DPP, vilken beskrivs på följande vis av Jamestown Foundation:

While there are no real substantive differences between the factions in terms of overall party ideology, the policy orientation of the New Tide Faction is generally regarded as center-left. The faction is known to emphasize three broad policy stances: Taiwan independence, mass political participation and social democracy. The faction’s stance on Taiwan independence is of obvious importance to cross-Strait relations.

Lai kommer från Tainan i sydvästra Taiwan, där stödet för taiwanesisk självständighet är utbrett. Liksom Tainan är en “djupgrön” stad så är Lai känd som en “djupgrön” politiker. Han maktbas finns fortfarande i hemstaden, där han tjänade som borgmästare 2010-2017.

Under ett besök i vid Fudan University i Shanghai 2014 sade Lai att självständighet är en åsikt som utgör konsensus på Taiwan. Som premiärminister 2017 beskrev han sig själv som “en arbetare för taiwanesisk självständighet”.

Under den interna nomineringsprocessen har William Lai dock tonat ner sina tidigare ambitioner i denna fråga, och istället lovat att följa den mer moderata Tsai Ing-wens linje. Kärnan i denna linje består av uppfattningen att någon taiwanesisk självständighetsförklaring inte är nödvändig, eftersom Taiwan redan är självständigt.

Icke desto mindre har Lai beskrivit det kommande valet som ett “mellan demokrati och auktoritarianism”. Föga förvånande ser man i Peking med stor misstänksamhet på Lai, vars uttalanden kinesiska myndigheter menar äventyrar Taiwans fred och blottlägger DPP:s egentliga agenda.

Lokala medier har länge kallat William Lai för “den taiwanesiska självständighetens gyllene son”. Om han blir landets president, kommer Kina sannolikt fortsätta motsätta sig politisk dialog med Taiwan och relationen länderna emellan vara fortsatt spänd.

HOU YOU-YI

(Bild: Faksimil Twitter)

Oppositionspartiet Kuomintang (KMT) har sedan man förlorade makten 2016 haft svårt att vaska fram en presidentkandidat med möjligheten att locka väljare bland den bredare och framför allt yngre allmänheten.

Partiet dras fortfarande med en i dessa väljargruppers tycke naiv inställning till Kina. En bild som spätts på ytterligare av de resor som partiets vice ordförande Andrew Hsia och expresidenten Ma Ying-jeou i år gjort till det kinesiska fastlandet där de – medvetet eller ej – utnyttjats av kommunistpartiet i propagandasyfte.

KMT:s förhållning till Kina är komplicerad nog för att utgöra en framtida text i sig själv. Här räcker det konstatera hur partiet – delvis för att undvika fokus på just denna fråga – i veckan utsåg den tidigare polischefen Hou You-yi (侯友宜) till presidentkandidat.

Hou har som polis och sedermera borgmästare för New Taipei City – de förorter som omgärdar huvudstaden Taipei – skaffat sig ett rykte för att kavla upp ärmarna och få saker gjorda snarare än att prata strunt.

Till skillnad från rivalen William Lai samt president Tsai Ing-wen och expresidenten Ma Ying-jeou har dock Hou en ytterst begränsad erfarenhet av utrikespolitik eller Kinafrågor. Han verkar även ha begränsad erfarenhet av kommunikation, vilket kunde ses av den första tweeten han skickade efter att nomineringen blev offentlig:

Efter kritik om allt från innehållslöst budskap till obegriplig engelska så raderade Hou ganska snabbt denna tweet och har inte skrivit något nytt sedan dess.

Kvar finns dock en viss osäkerhet bland många väljare om att Hou You-yi på grund av sin bristande erfarenhet eller rentav relativa ointresse kan komma att överlämna stora delar av utrikespolitiken och relationen till Kina till partiets mer “djupblå” medlemmar, inklusive de två ovannämnda herrarna som just besökt Kina för att mingla med tjänstemännen där.

Räkna med att Hou under valupptakten kommer ställas mot väggen gällande relationen med Kina. Hittills har han i denna fråga uteslutande yttrat självklarheter som att han stödjer Republiken Kinas suveränitet och motsätter sig “ett land, två system” – ett koncept som aldrig varit tilltalande på Taiwan men som nu är stendött efter utvecklingen i Hongkong.

KMT åtnjuter större förtroende än DPP i ekonomiska frågor, och Hou You-yi är en kandidat som anses vara driftig och jordnära. Ju mer valet handlar om inrikespolitik snarare än Kina, desto större möjlighet har han att bli president.

KO WEN-JE

(Bild: zhenghu feng from Tokyo, Japan, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Dagen efter att Hou You-yi kastat hatten i ringen så meddelade valets joker Ko Wen-je (柯文哲) sin kandidatur. Ko har varit borgmästare för Taipei i två mandatperioder och kan därför inte (liksom presidenten Tsai Ing-wen) ställa upp till val för en tredje.

Istället siktar nu Ko på det främsta priset, och dessutom med sitt eget parti Taiwan People’s Party (TPP), som han grundade 2019 i vad som kan ses som en förberedande åtgärd inför detta val.

Ko har under sin relativt korta politiska karriär aldrig tillhört något av Taiwans två traditonella maktpartier. Han har dock vid flera tillfällen uttalat stöd för DPP och dess kandidater, liksom sitt ogillande för KMT.

Ironiskt nog så kommer Ko Wen-je sannolikt att ta fler väljare från KMT än DPP. Detta eftersom Ko har sin maktbast i huvudstaden Taipei, som traditionellt sett är blå – det vill säga till stor del röstar på KMT.

Naturligtvis vill Ko Wen-je framställa sig som alternativet till två stora partier som vare sig kan hantera relationen med Kina eller styra Taiwan på ett effektivt vis. Något som han bland annat gav uttryck för på följande vis i en intervju med Politico tidigare denna månad:

For the past 30 years, Taiwan has been held hostage by the ideologies of unification [with China] and independence. I am the only person in Taiwan who can end the ideological disputes over unification and independence. The [ruling] Democratic People’s Party and the [opposition] KMT have been fighting over it for the past 30 years.

As a surgeon, I believe that bringing “enterprise culture” — straightforward, clear-cut, quick and honest — will spur change. When I was a doctor, I rarely heard a lie. When I was the mayor, I rarely heard the truth. We cannot deny that Taiwan’s government institutions are inefficient.

Det ska mycket till för Ko Wen-je att bli president. Han har ingen maktbas utanför huvudstaden och tillhört heller inte något av de partier som åtnjuter traditionellt stöd bland vissa väjargrupper.

Bland taiwaneser jag talar med så råder även en stor osäkerhet kring Kos Kinapolitik. Han har vid upprepade tillfällen använt frasen “två sidor, en familj” för att beskriva relationen länderna emellan, och varit allmänt oklar i kommuniceringen kring Kina trots att han officiellt förespråkar status quo.

Icke desto mindre spelar Ko Wen-jes kandidatur stor roll. I de senaste opinionsundersökningarna ligger han kring 20 procent, medan William Lai bara leder med ett par procentenheter över Hou You-yi.

Vid sidan av att ta miljontals röster från de andra partierna så kommer TPP även kamma hem en icke oansenlig mängd platser i Taiwans parlament, vilka fördelas med resultatet i presidentvalet som grund.

Övriga artiklar i serien ”Taiwan går till val” kommer att publiceras via Kinamedia nyhetsbrev. Prenumerera för att inte missa någon av dem.