Skärmdump från en av de många videos som cirkulerar på sociala medier av protester mot tilltagande lockdowns och karantän mot Covid-19 i Kina.

Stora protester då Kinas Covid-lockdowns når rekordnivåer

I förra veckans upplaga av Kinamedia nyhetsbrev förklarades hur kinesiska myndigheter tidigare denna månad presenterade 20 stycken åtgärder menade att lätta på landets nolltolerans mot Covid-19.

Det noterades även hur detta ingalunda innebär att nolltoleransen överges, utan att lockdowns och karantän trots detta kommer att fortsätta som tidigare, dock med procedurer menade att spara tid och pengar.

Snarare än att stegvis överge nolltoleransen så har större delar av Kina än någonsin tidigare varit i lockdown under den senaste veckan, då antalet nya fall har nått nya rekordnivåer – låt vara att antalet smittade fortfarande är väldigt lågt internationellt sett.

I veckan befann sig områden i samtliga Kinas drygt 30 provinser och städer på provinsnivå i lockdowns förutom Zhejiang.

The Economist publicerade i veckan ett diagram som visade hur rekordmånga 1,3 miljoner invånare just nu befinner sig under ”medicinsk översyn”, det vill säga någon form av karantän på grund av att man själv testat positivt för Covid-19 eller varit i närheten av någon som så gjort.

Tidigare har denna siffra som högst legat kring en halv miljon, vilket innebär att man i Kina fortfarande – tre år efter pandemins utbrott – bygger storskaliga faciliteter för central karantän.

Givetvis får denna nya våg av lockdowns konsekvenser för den redan oroliga kinesiska ekonomin. Banken Nomura uppskattade i veckan att över en femtedel av Kinas BNP nu befinner sig under lockdown, jämfört med 9,5 procent för en månad sedan.

Nomura tillägger i en ny rapport att över 30 procent av BNP förväntas vara i lockdown under de kommande veckorna, vilket i sin tur riskerar innebära negativt tillväxt för Kina under årets fjärde kvartal.

Men vid sidan av den sedan länge illa drabbade ekonomin, så har allmänhetens missnöje mot tilltagande lockdowns under den senaste veckan ökat dramatiskt med flera våldsamma protester som följd.

Lever vi på samma planet?”, frågar sig kinesiska internetanvändare som på tv ser överfyllda stadions under fotbolls-VM i Qatar, där publiken hejar på utan ansiktsmasker, medan kineserna själva inte ens får lov att gå över till grannen för att se matcherna tillsammans.

Flera medier rapporterar om dödsfall där såväl anhöriga som läkare stoppats från att komma in i lägenhetshus trots att personer som där sitter inspärrade har hört av sig med livshotande symptom.

Ilskan har kokat över på många platser. Enligt vänner och bekanta har kritiken på sociala medier, inklusive videos av protester eller andra missnöjesyttringar, aldrig varit större än just nu. Och då användare ser sina meddelande raderas så publicerar de enligt uppgift samma sak gång på gång igen, trots riskerna att få sitt konto borttaget eller råka ut för ännu större problem.

PÅ sedvanligt sarkastiskt och uppgivet manér, har många användare helt enkelt börjat posta inlägg där det står ”bra, bra, bra” på sociala medier, för att visa hur myndigheterna behandlar dem som objekt utan egen vilja eller makt att påverka sina liv.

Den dödliga branden som nämns i tweeten ovan är bara ett exempel på flera allvarliga olyckor som skett på grund av kompromisslösa lockdowns. Under gårdagen dog tio personer i en brand som startade i ett lägenhetshus i regionen Xinjiangs huvudstad Urumqi, som liksom stora delar av regionen befunnit sig under olika grader av lockdowns i stort sett oavbrutet under de senaste tre månaderna.

Konstanta lockdown, olyckor och allmän frustration har lett till omfattande protester på flera platser i Kina på senare tid. Medans video och bilder av dessa omedelbart raderas på inhemska kinesiska sociala medier, så har många av dem spridits på utländska plattformar som Twitter:

Kanske allra mest omtalade har de våldsamma sammanstötningarna mellan polis och arbetare vid Foxconns fabrik i provinsen Henan varit. Fabriken, med sina 200 000 anställda, producerar främst stora mängder elektronik åt Apple inklusive 80 procent av den senaste modellen av företagets iPhone.

Då fall av Covid-19 förekommit vid fabriken så stängdes den ner – men arbetarna blev kvar på insidan utan tillåtelse att lämna, och förväntades uppehålla produktionen trots usla villkor gällande allt från mat till rekreation och givetvis inga möjligheter att träffa anhöriga samt begränsade möjligheter att hålla kontakten ens med sina familjer.

När arbetarna slutligen fann situationen hållbar, uppstod scener likt dessa nedan:

New York Times intervjuar analytiker i Kina som menar att denna händelse är så markant att den kan sägas markera slutet för Kina som världens nav för tillverkning, samt landets påstådda omfamnande av globaliseringen:

Whether Mr. Xi can find a middle ground will reflect on China’s status as the world’s factory floor and a major driver of global economic growth. Some multinational companies are already looking to expand production elsewhere.

“What we’re witnessing at Foxconn is the bankruptcy of ‘the China model,’” said Wu Qiang, a political analyst in Beijing, referring to the Taiwanese operator of the plant in central China that produces half of the world’s iPhones. “It’s the collapse of China’s image as a production powerhouse, as well as China’s relationship to globalization.”

Apple varnar nu för att produktionen av framför allt nya iPhones kommer minska drastiskt lagom till den period av ökad konsumtion som vanligtvis förknippas med julen, då fabriken i Henan trots en kombination av morot och piska inte längre kan hålla uppe produktionen.

För utomstående kan alla omfattande lockdowns och kaotiska karantäner verka mycket märkliga. En desperat omvärld har länge letat efter tecken på att Kina minsann kommer öppnas upp igen efter det datumet eller den händelsen, mest eftersom man själv anser att åtgärderna är kostsamma och kontraproduktiva.

Men som Kinamedia skrev redan för ett och ett halvt år sedan i artikeln ”Vad händer om Kina aldrig öppnar upp efter pandemin?”, så finns det ingenting som tyder på att landets myndigheter har bråttom med detta.

Och som Kinamedias nya skribent Martin Björk förklarade förra helgen i artikeln ”Kinas stängda gränser i en historisk kontext”, så möjliggör fortsatta restriktioner mot Covid-19 för myndigheterna såväl att kontrollera befolkningen som att endast släppa in ”rätt sorts” utländska gäster till landet.

Som journalister på plats i landet mycket riktigt uppger så kommer nolltoleransen mot Covid-19 att fortsätta under lång tid framöver i Kina, delvis på grund av att regimen har målat in sig i ett hörn som man inte vet hur man ska ta sig ur:

Slutligen, för att visa på hur hysteriskt läget är, se denna video som enligt uppgift inte ens var känslig nog för att censuren genast skulle plocka bort den: