Xi Jinping på plats i kommunistpartiets gamla revolutionära högkvarter i Yan'an med politbyråns nya ständiga utskott. (Bild: Xinhua)

Xi Jinping tar den nya politbyrån till Yan’an

Liksom i de flesta diktaturer, så är signalpolitik mycket viktigt i Kina. Ett av de mest återgivna exemplen på detta i modern tid är den tidigare ledaren Deng Xiaopings resa till södra Kina 1992, som signalerade att ekonomiska reformer och tillväxt skulle prioriteras framför ideologisk renlärighet för att rädda kommunistpartiet kvar vid makten efter massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

När Xi Jinping först blev kommunistpartiets generalsekreterare 2012, tog han med sig de övriga sex ledamöterna i politbyråns ständiga utskott till Kinas nationella museum på andra sidan Himmelska fridens torg från Folkets stora hall där kommittén i fråga presenterades, för att tillsammans beskåda en ny utställning vid namn ”Vägen till [Kinas] återfödelse”.

Givetvis fanns de statliga medierna i tätt släptåg, för att rapportera om besöket samt konceptet ”den kinesiska drömmen” som Xi lanserade där och då, just efter att ha blivit utsedd till Kinas högsta ledare.

Signalpolitiken var glasklar: under Xi Jinpings ledning skulle den kinesiska nationens och befolkningens styrka och ära återställas.

Fullt lika glasklar – i alla fall för den inhemska publiken – var den resa som Xi Jinping drog med sitt nya ständiga utskott bestående av hans allierade lojalister på just innan denna helg.

Nämligen till det ”revolutionära högkvarteret” i Yan’an i nordvästra Kina, där kommunistpartiet hade sin bas under tretton år på 1930- och 40-talet.

Det var i Yan’an som Mao Zedong manövrerade för att ta fullständig kontroll över kommunistpartiet, och det var därifrån man lyckades vända till synes hopplösa militära förutsättningar gentemot nationalistpartiet Kuomintang för att sedermera ta fullständig kontroll över Kina.

Väl på plats besökte Xi och politbyråns nya ständiga utskott en grotta Mao Zedong hade som bostad i Yan’an, samt de lokaler där kommunistpartiet 1945 höll sin 7:e partikongress där ”Mao Zedongs tankesätt” antogs som riktlinje för den kinesiska revolutionen i partiets konstitution.

Yan’an är en plats som symboliserar kamp under partiets fana, samt att denna kamp är fullt möjlig att vinna alldeles oavsett hur övermäktig fienden kan framstå.

Även denna gång följde statliga medier med på resan för att se till att signalpolitiken hamras in med hjälp av långa tv-inslag och citat av Xi Jinpings tal i samband med besöket som av nyhetsbyrån Xinhua återgavs på följande vis:

In an important speech delivered after visiting the exhibition, Xi hailed Yan’an as a holy site of the Chinese revolution and the cradle of New China. He noted that it was in Yan’an that the Party’s Central Committee and veteran revolutionaries, including Mao Zedong, led China’s revolutionary cause from a low point into an upsurge, reached a historical turning point, and transformed the prospects of the country.

Xi said he lived and worked in Yan’an for seven years, and his father also had worked in Yan’an.

The spirit of Yan’an highlights the firm belief in the correct political orientation, the guiding principles of freeing the mind and seeking truth from facts, the fundamental purpose of serving the people wholeheartedly and the enterprising spirit of self-reliance and hard work, Xi said.

The spirit, and the glorious traditions and fine conduct developed and promoted during the Yan’an period, are all precious assets of the Party, and should be passed down from generation to generation, Xi stressed.

He called on all members of the Party to promote the fighting spirit, strengthen the fighting capacity, resolutely overcome various difficulties and challenges ahead, and harness the indomitable fighting spirit to open up new horizons for the cause of the Party and the country.

Det finns många historiska eller moderna platser i Kina som Xi kunde ha valt att besöka för att signalera ökad öppenhet eller internationell försoning, särskilt i tider av Covid-19 och ett nytt kallt krig. Men besöket i Yan’an visar med all önskvärd tydlighet att det nu är intern enighet och kamp som är första prioritet.

Andra signaler från besöket i Yan’an är ett tydligare fokus på oberoende och självtillit mot bakgrund av det högteknologiska krig som äger rum mellan framför allt Kina och USA, och som just inför den nyligen avslutade partikongressen gjorde sig påmint i och med de tuffaste amerikanska restriktionerna någonsin mot kinesiska aktörer inom industrier som halvledare och artificiell intelligens.

Se nedan utdrag från en utmärkt tråd på Twitter som förklarar betydelsen av att Xi – just efter att han konsoliderat makten ytterligare – besöker Yan’an för att hylla Mao Zedong och kommunistpartiets revolutionära anda.

Det är svårt att föreställa sig tydligare tecken på att Xi Jinping avser axla rollen som en ny Mao Zedong, och cementera partiets kontroll över Kina för att utkämpa ännu en kamp mot verkliga eller inbillade yttre fiender.