Tips för att få dina barn att faktiskt äta sina grönsaker

15 oktober, 2022

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Matkasse.se

Föräldrar letar alltid efter sätt att få sina barn att äta mer grönsaker. Medan vissa barn är mer äventyrliga än andra när det gäller att prova ny mat, finns det några tips som kan hjälpa till att få även de mest kräsna ätande att åtminstone prova grönsaker. Här har HelloFresh på matkasse.se sammanställ tips som hjälper alla föräldrar på traven.

Varför är grönsaker viktiga för barn?

Grönsaker är en viktig del av ett barns kost. De är en bra källa till vitaminer och mineraler, och de innehåller även fibrer. Fiber är viktigt för att hålla matsmältningssystemet friskt. Grönsaker kan vara en del av varje måltid, och de kan också vara mellanmål.

Det finns många sätt att få barn att äta mer grönsaker. Ett sätt är att involvera dem i matlagningsprocessen. Låt dem hjälpa till att tvätta grönsakerna, eller låt dem välja vilka grönsaker de ska ha i salladen. Ett annat sätt är att göra grönsaker roligare. Skär dem i form med kakformar, eller servera dem med dipp.

Det är viktigt att föregå med gott exempel för barn genom att själv äta grönsaker. Barn är mer benägna att äta något om de ser att du tycker om det också. Servera grönsaker till varje måltid och prova nya ofta.

Varför vissa barn inte gillar grönsaker

När det gäller att få barn att äta sina grönsaker kan det vara en utmaning. Vissa barn gillar helt enkelt inte hur de smakar. Andra kan vara kräsna ätare. Och vissa kanske inte är vana vid att äta dem.

Det är alltså ingen hemlighet att det kan vara en utmaning att få barn att äta sina grönsaker. Men enligt ny forskning finns det några enkla tips som kanske bara gör susen. Studien, utförd av forskare vid University of Michigan, tittade på olika strategier som föräldrar kan använda för att få sina barn att äta mer grönsaker. En av de mest effektiva strategierna, fann de, är det som kallas ”dolda grönsaker”. Detta innebär att man integrerar grönsaker i rätter på ett sätt som inte gör dem uppenbara. Till exempel lägga strimlade morötter till spagettisås eller mosad spenat till brownies. Forskarna säger att detta tillvägagångssätt inte bara får barn att äta mer grönsaker, utan också hjälper dem att utveckla en positiv attityd till att äta dem.

Det finns några andra tricks du kan prova på för att hjälpa dina barn att äta sina grönsaker. Testa först att servera dem med dipp eller dressing. Detta kan göra dem mer välsmakande. Du kan också prova att rosta eller grilla grönsaker, eftersom det kan få fram deras naturliga sötma. Slutligen, ge inte upp om dina barn inte gillar en viss grönsak först. Fortsätt erbjuda dem det och så småningom kan de komma runt.

4 tips på hur man hittar nyttiga och goda recept för barn

I dagens samhälle verkar det som att det finns fler och fler barn som är kräsna. Om du är förälder till en kräsen, vet du hur frustrerande det kan vara att försöka få ditt barn att äta hälsosam mat. Ett sätt att få ditt barn att äta sina grönsaker är att hitta recept som är både läckra och näringsrika. Här är några tips om var du kan hitta de bästa recepten för din kräsna ätare:

* Sök på nätet – Sök på Google eller kolla in recepten på HelloFresh. Här finner du inspiration.

* Fråga runt – Prata med andra föräldrar, familjemedlemmar eller vänner som har kräsna ätare och se om de har några favoritrecept som de älskar.

* Prova olika kök – Det bästa sättet att få kräsna ätare att prova ny mat är att introducera dem till olika kulturer. Var inte rädd för att prova några indiska, mexikanska eller kinesiska recept.

* Var en bra förebild – När de ser dig äta hälsosam mat är det mer sannolikt att de följer ditt exempel.

Slutsats: Tips för att få dina barn att faktiskt äta sina grönsaker

Som alla föräldrar vet kan det vara en utmaning att få barn att äta sina grönsaker. Även om du kanske inte kan få dem att äta varje grönsak, finns det några saker du kan göra för att uppmuntra dem att prova nya saker och äta mer grönsaker över lag. Du finner inspiration både här i artikeln samt online.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.