Foto: Pexels

Mat från Kina till ditt hotell i Göteborg

OBS: Artikeln presenternas i samarbete med Awiseco

Under coronapandemin har det varit minst sagt besvärligt, för att inte säga omöjligt, att besöka Kina. Gränserna har varit helt stängda för både in- och utresor, och i skrivande stund är det inreseförbud som trädde i kraft i mars 2020 fortfarande aktivt. För en Asienkännare som drömmer om att besöka det stora landet i öst är det med andra ord bistra tider.

Men som bekant har den kinesiska kulturen spridit sig över stora delar av världen. I en stad som Göteborg finns till exempel ett flertal kinesiska restauranger som kan tjäna som plåster på såren för den som får byta ut “hotell Peking” mot “hotell Göteborg” på sin bucket list. Det finns nämligen de som tvivlar på att Kina någonsin kommer öppna upp igen, så det kan vara lika bra att göra det bästa av situationen.

Äta på hotellet eller på Kina-restaurangen?

De flesta restauranger i Göteborg erbjuder någon typ av hemkörning eller take away. Många leveranstjänster erbjuder smidig beställning via appar, vilket gör att du inte ens behöver lämna ditt hotellrum för att få en smak av det äkta Kina. För du vet väl att forna tiders kinapang med ananas i sötsur sås är ett minne blott? I dag kan du få äkta kinesisk mat på tallriken även i gamla Svedala. Läs mer om Kinakrogens svenska resa i Göteborgs-Posten.

Självklart kan du också välja att besöka restaurangerna i fråga. Många restauranger som erbjuder sina gäster det kinesiska köket har en trevlig och avslappnad atmosfär, och gör sig lika bra efter en dag på stan som innan ett konsertbesök. I Göteborg firas det kinesiska nyåret med pompa och ståt av kinesiska föreningen, ofta med traditionell kinesisk musik. Perfekt att kombinera med en bit kinesisk mat innan du återvänder till ditt hotell.

5 fina från Kina – kinesiska restauranger nära hotellet i Göteborg

Dubbel Dubbel

Dubbel Dubbel har expanderat till en kedja med inte mindre än tre filialer i Göteborg. Här är det dumplings och smårätter som står på menyn, till ett mycket fördelaktigt pris. Bor du på något av hotellen vid Polhemsplatsen är Dubbel Dubbel en självklar anhalt på vägen hem, eller för dagens lunch. Fokus på snabbt, enkelt och gott – och självklart äkta kinesiska wonton.

Hing Wa

Du som tagit in på ett hotell i Göteborgs Gamlestaden de senaste 30 åren har knappast undgått Hing Wa. Det är nämligen så länge som restaurangen funnits på sin adress på Hornsgatan. Många menar att detta är Göteborgs absolut bästa kinesiska restaurang, men självklart är det något som varje middagsgäst får bedöma själv. På menyn rekommenderas särskilt Hing Was specialrätter, och den äventyrlige kan pröva på den kinesiska pastan.

Tien Tsin

Många kinesiska restauranger framstår som extraordinärt långlivade i Göteborg. Det gäller inte minst Tien Tsin, som utfodrat hungriga i Lorensberg i mer än 50 år. På Tien Tsin kan du pröva på en stor variation av kinesisk mat, då de serverar mat från ett flertal av Kinas regionala kök.

Lai-Wa

Sugen på kantonesisk mat från södra Kina? Då kan Lai-Wa vara din nästa anhalt, oavsett om du vill äta på restaurangen eller ta med dig take-away till hotellet. I närheten av Kungsparken hittar du denna pärla, med smakrika anor så långt tillbaka som till 1975.

Björk och Bambu

Kinesisk-svensk fine dining i Göteborg? Absolut! I köket på Björk och Bambu är ambitionerna höga. Ska du njuta av dessa nordiska avsmakningsmenyer utförda med kinesiska tekniker får du dock ta dig till Vegagatan. Men nio vällagade rätter och lika många halvglas vin serverade av köksmästare respektive sommelier (paret Persson Wu) är väl värt promenaden från hotellet.