En sida från en av de böcker som resulterade i att fem stycken språkterapeuter dömdes till 19 månaders fängelse vardera i Hongkong i helgen.

Fem döms till fängelse för barnböcker om vargar och får i Hongkong

13 september, 2022

Den röda linjen för vad som är tillåtet och inte i Hongkong förflyttas ständigt. Detta är en utstuderad effekt med gummilagar som den nya nationella säkerhetslagen; att stadens invånare inte ska veta vad som numera är olagligt och därmed utöva ett stort mått av självcensur.

I helgen flyttades denna linje ytterligare ett snäpp, då fem stycken språkterapeuter dömdes till 19 månaders fängelse för att ha publicerat böcker om vargar och får som enligt domstolen är en metafor för hur Kinas ökade inflytande har påverkat Hongkong.

I en av böckerna försöker en samling vargar attackera en by för att äta upp fåren som bor där; i en annan tvingas tolv stycken får lämna sin by efter att den attackeras av vargar – något som domstolen menar är en hänvisning till de tolv aktivister som försökte fly till Taiwan med motorbåt.

De fem dömdes inte enligt den nationella säkerhetslagen, utan med hjälp av en koloniallag mot ”upproriskhet” som instiftades 1938 och kan ge upp till två års fängelse men inte har använts på flera årtionden.

Domaren som ansvarade för fallet är dock en av de domare som särskilt handplockats av stadens regeringschef för att hantera rättsfall relaterade till nationell säkerhet. I samband med att domen delades ut, beskyllde han de anklagade för att vilja ”hjärntvätta” unga barn till uppfattningen att Kina inte har rätten att styra över Hongkong.

I det 67 sidor långa dokument som ligger grund för domen stod att läsa hur de fem terapeuterna i och med barnböckerna gjorde sig skyldiga till ”konspiration att trycka, distribuera, uppvisa och/eller återskapa uppviglande verk”. Deras intention menades vara att skapa avsky mot såväl lokala som centrala myndigheter.

För den som är nyfiken på bokens innehåll, skrev Kinamedia närmare om fallet förra sommaren i samband med att de fem arresterades.

De har sedan dess suttit frihetsberövade och vägrats borgen, som annars är praxis i Hongkongs rättssystem men alltså inte tillåtits denna gång då fallet bedöms vara relaterat till den nationella säkerheten.

Bland andra CNN noterar hur myndigheterna sett särskilt allvarligt på fallet eftersom böckerna var menade för barn, och såväl Peking som tjänstemän i Hongkong på senare tid fäst extra vikt vid att väcka nationalistiska känslor i stadens yngre invånare, bland annat genom att inkludera nationell utbildning i skolorna.

Att det blivit farligare att publicera regimkritisk litteratur i Hongkong blev redan tydligt i och med kidnappningen av den svenska förläggaren Gui Minhai hösten 2015.

I den nationella säkerhetslagens tidevarv riskerar stadens invånare nu även arresteras utan att släppas mot borgen och sedan dömas till ett långt fängelsestraff även för tecknade barnböcker, vilket i sin tur sannolikt kommer leda till ytterligare självcensur.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.