Utdrag från en av böckerna som anklagas för att uppvigla till våldsamt och kriminellt beteende bland barn i Hongkong.

Åtal i Hongkong för spridning av ”uppviglande” barnböcker

I dag meddelade en domstol i Hongkong att två av de fem personer som under gårdagen arresterades på grund av innehållet i en rad barnböcker, nu ska åtalas för ”konspiration i syfte att sprida uppviglande material”.

Denna brottsrubricering faller inte under den nya nationella säkerhetslagen, utan innefattas i en av stadens gamla koloniallagar.

Dock så arresterades de misstänkta av polis tillhörande den del av kåren som ska efterleva den nationella säkerhetslagen i Hongkong. Vidare yrkade åklagaren på att den nationella säkerhetslagen ska användas för att neka de misstänkta borgen.

Domstolen avslog förvisso denna förfrågan men beslutade icke desto mindre att de två åtalade unga kvinnliga logopederna, som dessutom är ordförande och vice ordförande i fackförbundet för Hongkongs logopeder, ska frihetsberövas tills rättegången fortsätter om en dryg månad.

Det påstått uppviglande materialet består av tre stycken bilderböcker där temat är får som försvarar sin by från vargar. Böckerna ledde till att fem personer från stadens fackförbund för logopeder arresterades i går.

Bland annat Hong Kong Free Press återgav under gårdagen hur Steve Li, chef för avdelningen för nationell säkerhet inom Hongkongs poliskår, efter arresteringarna förklarade på vilket vis böckerna är uppviglande:

Li said the first book, Guardians of the Sheep Village, compared sheep to Hong Kong people and wolves to mainland Chinese people. Displaying the books for the press, he said the main point was that the wolves in sheep’s clothing made the lives of the sheep worse.

”The book also introduced that the sheep had to use their horns to attack. A sheep is such a kind-hearted animal, and they [producers of the book] have to say that it has some attack ability, and has to commit some violent acts,” said Li.

The second book in question, 12 Warriors of the Sheep Village, attempted to incite hate against the judicial system, said Li, as the book said that the 12 sheep would be killed after they were targeted for taking part in a defensive war.

Böckerna innehåller flera tydliga paralleller till de protester som staden upplevt de senaste åren; exempelvis kan de tolv fåren sägas representeras de tolv aktivister som arresterades efter att de försökt fly till Taiwan med hjälp av en motorbåt.

Detta är uppenbarligen nog för åklagaren ska argumentera för böckernas intention att frambringa hat och missnöje med stadens regering och rättssystem.

Enligt Hongkong-polisens konto på Twitter, riskerar de åtalade upp till två års fängelse vid fällande dom:

Böckerna i fråga publicerades redan förra sommaren. Att åtalet för konspiration att sprida uppviglande material sker nu, beror enligt uppgift på att de åtalade kvinnorna genom en bokklubb förra månaden ska ha uttalat sin ambition att distribuera boken till en bredare publik.

För att förhindra detta konfiskerade polisen 550 böcker i en räd denna vecka, där man även beslagtog datorer och mobiltelefoner.

Vidare har polisen redan fryst tillgångar tillhörandes fackföreningen för logopeder värda närmare 200 000 kronor.

New York Times framhåller hur ytterligare en chef från polisens avdelning för nationell säkerhet anklagar logopederna i fråga för att ”missbruka sitt yrke”, i syfte att indoktrinera mottagarna barn med myndighetsfientliga åsikter samt uppvigla till våldsamt och kriminellt beteende.

Enligt Hong Kong Confederation of Trade Unions innebär åtalet en dödsstöt för det fria skapandet i Hongkong, samtidigt som regeringen använder lagen för att skapa rädsla.

Fackföreningen menade att allt detta bidrar till att skapa självcensur – en utveckling som var särskilt tydlig närHongkongs bokmässa inledes förra veckan.