Nancy Pelosi vid ankomsten till flygplatsen Songshan i Taipei tidigare denna mÄnad. (Bild: Wikimedia Commons via China Media Project)

Nancy Pelosi i Folkets dagblad

28 augusti, 2022

Denna artikel publicerades först den 25 augusti pĂ„ engelska av China Media Project med rubriken ”Pelosi in the People’s Daily”. Den Ă€r översatt till svenska enligt överenskommelse med China Media Projects ordförande David Bandurski.

Mer Àn tre veckor efter att det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi
landade i Taipei, vilket föranledde ett raseri frĂ„n Peking som innefattade militĂ€rövningar i över en veckas tid, fortsĂ€tter det kinesiska kommunistpartiets frĂ€msta dagstidning angreppen pĂ„ hennes agerande. I en text som upptar tvĂ„ helsidor redogör tidningen för elva ”fakta” som upprepar Kinas officiella stĂ€llningstagande.

Artikeln, pĂ„ sidorna 17 och 18 i Folkets dagblad, har rubriken ”En rad fakta om Pelosis besök i Taiwan” (äœ©æŽ›è„żçȘœć°çš„è‹„ćčČäș‹ćźž). En nĂ„got förkortad version finns ocksĂ„ tillgĂ€nglig pĂ„ engelska.

Den verkar vara noggrant förberedd och innefattar en storm av anklagelser: USA ”krĂ€nker allvarligt Kinas suverĂ€nitet och sĂ€kerhet”, ”sprider medvetet ’fake news’”, ”bryter mot sina egna politiska löften och krĂ€nker allvarliga förbud inom internationell lagstiftning om estoppel” (mer om den saken hĂ€r) samt ”saboterar samarbete genom dĂ„ligt beteende”.

Kinas ”elva fakta” om Nancy Pelosis besök pĂ„ Taiwan pĂ„ sidorna 17-18 i Folkets dagblad 25 augusti.

En av de viktigaste punkterna i texten om Pelosis besök Ă€r pĂ„stĂ„endet i ”Fakta nummer 2” om att vilket besök i Taiwan som helst av en amerikansk kongressledamot – nĂ„got som pĂ„gĂ„tt under Ă„rtionden och Ă€gde rum igen helt nyligen – Ă€r en krĂ€nkning av de tre gemensamma amerikansk-kinesiska kommunikĂ©erna som styr den politiska relationen mellan USA och Kina.

Som tur Ă€r finns det en ordlista i artikelns inledning som sammanstĂ€ller dessa elva ”fakta” enligt följande:

Fakta 1: Ett Kina-principen utgör den politiska grundstenen i relationen mellan USA och Kina. Dess innebörd Àr klar och entydig.

Fakta 2: Kongressen utgör en integrerad del av den amerikanska regeringen, och att kongressledamöter besöker Taiwan strider mot ett Kina-principen samt de tre gemensamma amerikansk-kinesiska kommunikéerna.

Fakta 3: Pelosis besök i Taiwan har ingenting med demokrati att göra utan Àr snarare en politisk uppvisning. Det Àr en allvarlig provokation som vÀnder sig mot Kinas suverÀnitet samt territoriella integritet och utmanar vÀrldssamfundets konsensus om ett Kina.

Fakta 4: Det Ă€r USA och separatiststyrkorna som föresprĂ„kar ”taiwanesisk sjĂ€lvstĂ€ndighet” som har förĂ€ndrat status quo i Taiwan-sundet och provocerat fram en kris.

Fakta 5: Att Pelosi sÄ skyndsamt besökte Taiwan var planerat och initierat av USA. Det var USA och Taiwan som samverkade i provokativt syfte, och allt Kina gjorde var att försvara sig efterÄt. Kinas motdrag var stadiga, kraftfulla och proportionerliga, helt i linje med inhemska och internationella lagar.

Fakta 6: Det Ă€r lagligt och rimligt att Kinas militĂ€r genomför övningar i vattnen nĂ€ra den kinesiska ön Taiwan. KĂ€llan till oroligheterna Ă€r att USA ”anvĂ€nder Taiwan för att utöva kontroll över Kina”, vilket underminerar fred och stabilitet i Taiwan-sundet och globalt.

Fakta 7: En majoritet av vÀrldens lÀnder följer ett Kina-principen, det Àr USA samt ett fÄtal andra lÀnder som Àr isolerade i den hÀr frÄgan.

Fakta 8: Taiwan-frÄgan Àr fundamentalt olik frÄgan om Ukraina och det finns inga likheter mellan dessa tvÄ.

Fakta 9: Kinas sanktioner mot Pelosis besök i Taiwan Àr rimliga, legitima och inom ramarna för en sjÀlvstÀndig nations rÀttigheter.

Fakta 10: Att Pelosi sÄ skyndsamt besökte Taiwan har skadat de politiska fundamenten i relationen mellan USA och Kina allvarligt samt skapat hinder för utbyte och samarbete mellan de tvÄ parterna, vilket USA fullt it mÄste ta ansvar för.

Fakta 11: Ansvaret för att samtalen om klimatförÀndringarna mellan Kina och USA skjutit upp ligger hos den amerikanska sidan. NÀr det gÀller klimatförÀndringarna och andra globala miljöpolitiska frÄgor kommer Kina Àven fortsÀttningsvis hÀnge sig Ät internationellt samarbete, infria sina löften och uppfylla sina Ätaganden.

Nancy Pelosi har förekommit i fler Àn 70 artiklar i Folkets dagblad hittills i augusti och siffran kan mycket vÀl överstiga 80 i slutet av denna mÄnad. Detta Àr stratosfÀriska proportioner för det kinesiska kommunistpartiets ledande dagstidning.

Som jĂ€mförelse kan nĂ€mnas att den utlĂ€ndska ledare som nĂ€mndes flest gĂ„nger i Folkets dagblad i juli var USA:s president Joe Biden, som dĂ„ förekom i nio artiklar. Pelosi kommer med all sĂ€kerhet – och med god marginal – att övertrĂ€ffa alla andra politiska aktörer i augusti. Detta speglar precis hur mycket hennes besök har förargat och retat upp Kina.

China Media Project kan följas via Twitter. Artikeln Àr översatt av Petra Lindblom och redigerad av Jojje Olsson.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.