De rekordhöga temperaturerna och den svåra torkan i centrala Kina denna sommar har bland annat förstört hundratusentals hektar av höstskörden bara i provinsen Sichuan. (Bild: Free public domain CC0)

Kinas värmebölja ”den värsta i världshistorien”

Under sommaren har det rapporterats flitigt i svenska medier om värmeböljor här hemma, i Europa och självklart i USA. Inget fel med det förstås – men samtidigt verkar vad som av forskare kallas för den värsta värmeböljan som någonsin uppmätts i världshistorien ha gått under något under radarn.

Så här säger exempelvis väderhistorikern Maximiliano Herrera enligt New Scientist om den värmebölja som under augusti plågat provinsen Sichuan, megastaden Chongqing samt andra delar av centrala och östra Kina främst kring floden Yangtze:

“This combines the most extreme intensity with the most extreme length with an incredibly huge area all at the same time,” he says. “There is nothing in world climatic history which is even minimally comparable to what is happening in China.”

Som Kinamedia noterade i helgen så har floden Yangtze – som förser 400 miljoner människor med dricksvatten och står för en stor del av energiförsörjningen i delar av centrala Kina – nått sina lägsta nivåer någonsin.

I staden Chongqing, vars administrativa område innefattar över 30 miljoner invånare, var det 45 grader varmt den 18 augusti. Det är den högsta temperaturen som uppmätts i Kina utanför ökenområdena om i landets västra delar.

Den 20 augusti blev det under hela dygnet aldrig kallare än 34,9 grader i Chongqing, vilket var den varmaste minitemperaturen någonsin i Kina.

Vid sidan av de nya temperaturrekorden i några av världens mest tätbefolkade områden så har större ytor än någonsin tidigare drabbats av värmen. Enligt statliga kinesiska medier hade en yta 1,36 miljoner kvadratkilometer i veckan samtidigt temperaturer på 40 grader eller mer, jämfört med den tidigare toppnoteringen på 776 000 kvadratkilometer.

Sammanlagt hade 262 väderstationer i Kina redan förra veckan noterat nya rekordtemperaturer eller tangerat de gamla.

Vid sidan av de nya rekordtemperaturerna så har det under sommaren även regnat betydligt mindre än vanligt. Chongqing har exempelvis bara fått 60 procent av den genomsnittliga sommarnederbörden, och minst 66 floder uppges ha torkat upp bara i området kring megastaden.

Även om det värsta värmen nu verkar ha gått över i mitten av denna vecka, så har de extrema temperaturerna och den omfattande torkan fått allvarliga konsekvenser. Minst 47 000 hektar av skörden bara i Sichuan rapporteras ha gått förlorad, samtidigt som ytterligare 433 000 hektar uppges vara allvarligt skadad. (Och detta alltså bara i en enstaka provins.)

Sä här skrev Reuters under gårdagen om värmeböljans effekt på jordbruket:

China’s heatwave, stretching past 70 days, is its longest and most widespread on record, with around 30% of the 600 weather stations along the Yangtze recording their highest temperatures ever by last Friday.

(…)

Chongqing’s agriculture bureau also drew up emergency measures to protect livestock at more than 5,000 large-scale pig farms, which have faced ”severe challenges” as a result of the heat, state media said.

Damage to crops and water scarcity could ”spread to other food-related sectors, resulting in a substantial price increase or a food crisis in the most severe case”, said Lin Zhong, a professor at City University of Hong Kong who has studied the impact of climate change on agriculture in China.

Detta riskerar i sin tur enligt flera rapporter att allvarligt förvärra inflationen samt bristen på livsmedel och drivmedel i framför allt världens utvecklingsländer.

Som jag skrev här på Kinamedia i helgen så har situationen även resulterat till strömavbrott och ransonering av elektricitet för såväl industrier som allmänhet.

Det leder i sin tur till minskad ekonomisk aktivitet i de mycket industrialiserade områdena kring Yangtze vilket riskerar drabba Kinas tillväxt negativt. För allmänheten har ransoneringen bland annat inneburit att invånare tvingats gå i upp till en mil i hettan för att få möjlighet att ladda sin telefon.

Whats on Weibo sammanställer en rad missnöjesyttringar på Kinas sociala medier, där användare bland annat klagar på att behöva köa i värmen för att testa sig mot Covid-19 samt att det knappt är möjligt att sova om nätterna på grund av värmen och elbristen som innebär att det inte alltid går att använda luftkonditioneringen.