Det riskerar bli trångt i Taiwans presidentpalats (bilden) och parlament i höst, då delegation från flera länders parlament planerar besöka Taipei. (Bild: Photo by CEphoto, Uwe Aranas)

Efter Pelosi: Delegationer från en handfull länder är på väg till Taiwan

Ett av de uttalade syftena med Nancy Pelosis kontroversiella resa till Taipei tidigare denna månad, var att talmannen för USA:s representanthus själv hoppades att politiker från fler länder skulle göra likadant och besöka Taiwan trots Kinas hotfulla retorik.

Denna förhoppning verkar nu infrias. Den senaste veckan har nämligen uppgifter kommit om att parlamentariker från en handfull länder planerar åka till Taiwan under de närmaste framtiden.

Det började i veckan med rapporter från japanska medier om att en bipartisan grupp – alltså med medlemmar från såväl regeringspartiet som opposition – ledamöter från landets parlament ska besöka Taiwan så tidigt som i morgon.

Delegationen ska ledas av Furuya Keiji, som är ordförande i en intressegrupp för Taiwan i det japanska parlamentet som grundades av tidigare premiärminister Abe Shinzo. Enligt uppgift ska besöket pågå i tre dagar och innefatta möten med president Tsai Ing-wen.

Dagen därpå kom uppgifter från Kanada att en delegation parlamentariker ledda av Judy Sgro från det liberala regeringspartiet kommer åka till Taiwan i oktober, i syfte att söka nya möjligheter för ekonomiskt samarbete. Även här gäller det parlamentariker från en vänskapsgrupp för Taiwan i landets parlament.

Kanadas relation med Kina är redan ansträngd efter det fångutbyte som ägde rum mellan länderna förra hösten, där Huaweis finanschef Meng Wanzhou släpptes i utbyte två stycken till synes oskyldiga kanadensiska medborgare som kidnappades precis efter Mengs arrestering.

Då den sittande regeringen gärna vill återstarta det ekonomiska utbytet med Kina så har premiärminister Justin Trudeau gått ut och varnat – om än försiktigt – de inblandade parlamentarikerna för eventuella ”konsekvenser” av besöket.

Men just som var fallet med Nancy Pelosis besök, så är det osannolikt att de kanadensiska parlamentarikerna låter sig avskräckas från att fullfölja sina planer. Särskilt som delegationer från ännu fler länder uppges vara på väg till Taiwan, vilket i sig gör att besöken ifråga sticker ut mindre.

Danska tidningen Politiken rapporterade just innan helgen att en grupp danska parlamentariker kommer åka till Taiwan i höst. Besöket har brett stöd i parlamentet, där många ledamöter understryker nödvändigheten av att visa solidaritet mot Taiwan och trots de kinesiska aggressionerna.

Vid sidan av detta så uppger bland andra Financial Times att en delegation från Litauens parlament väntas till Taiwan i samband med att ett nytt litauiskt representationskontor invigs i Taipei nästa vecka, samt att två stycken delegationer från det tyska parlamentet också kommer besöka Taiwan i oktober.

Vidare rapporterar såväl taiwanesiska som indiska medier att en diskussion pågår i Indiens parlament om att skicka en delegation till Taiwan, vilket det sannolikt på sina håll finns aptit för givet den mycket dåliga relationen mellan Indien och Kina.

I brittiska medier står samtidigt att läsa hur en en samling brittiska parlamentariker förbereder ett besök till Taiwan ”senare i år”. Denna delegation skulle ursprungligen ha besökt Taipei senare i år, men fick skjuta upp saken på grund av Covid-19.

Av allt att döma så kommer lättnaderna av restriktioner kring Covid-19 i samband med att Nancy Pelosi inte vek sig för Kinas hot – vilket inte heller fick särskilt allvarliga konsekvenser – leda till ett stort antal besök av utländska delegationer i Taiwan de kommande månaderna.