Joshua Wong är en av de 47 demokratiska politiker och aktivister som senare i år ska dömas i en rättegång utan jury. (Bild: Honcques Laus, CC0, via Wikimedia Commons)

47 demokrater i Hongkong ska åtalas utan jury

Hongkongs nationella säkerhetslag, som sommaren 2020 infördes via dekret från Peking, har inneburit stora förändringar i stadens rättssystem. Allra tydligast har detta varit i fallet med de 47 aktivister som i januari i fjol arresterades för sina roller i de demokratiska primärvalen till stadens parlamentsval, och nu enligt den nya lagen åtalas för konspiration i syfte att bedriva omstörtande verksamhet.

Gruppen innefattar tidigare folkvalda parlamentariker, fackföreningsledare och akademiker. Endast ett dussin av dem har efter arresteringen beviljats borgen, medan majoriteten suttit frihetsberövade sedan arresteringen för drygt ett och ett halvt år sedan.

Denna behandling är i sig ett avsteg från hur stadens rättssystem tidigare fungerade. Nu i veckan meddelades dessutom att rättegången mot de 47 kommer ske utan jury, och istället hållas inför tre stycken särskilt utvalda domare som avgör ödet för dessa aktivister som kan kommas att dömas till fängelse på livstid.

Beslutet togs av Hongkongs nya justitieminister Paul Lam, enligt dokument som flera medier under gårdagen bekräftade att de sett. South China Morning Post citerar Lam förklara beslutet med inblandning av utländska aktörer, vilket skulle innebära en säkerhetsrisk för jurymedlemmarna och deras familjer:

The order, signed by Secretary for Justice Paul Lam Ting-kwok and dated last Saturday, said his decision to hold the trial before judges alone was made on grounds including the “involvement of foreign factors” and the “protection of personal safety of jurors and their family members”.

A Department of Justice spokesman on Wednesday said it would not comment on individual cases, stressing that the city’s justice system would “ensure a fair trial and uphold due administration of justice” and that a non-jury trial would not “undermine any legitimate rights and interests of the defendants”.

Som ses av citatet ovan så garanterar justitiedepartementet en rättvis rättegång även utan jury, och framhåller vidare risken att rättvisan äventyras om man istället agerade enligt praxis och lät aktivisterna dömas av en jury.

Hongkong har i 177 års tid garanterat rättegång inför jury i enlighet med rättssystemet Common Law som anammades från Storbritannien. Men sedan sommaren 2020 finns risken att dömas utan juryn, då den nya säkerhetslagen föreskriver att handplockade domare nu istället kan användas i fall som rör den nationella säkerheten.

Detta är förvisso bara andra gången som en rättegång sker utan jury sedan den nationella säkerhetslagen infördes.

Kinamedia skrev förra sommaren närmare om hur en 24 år gammal servitör vid namn Tong Ying-kit i den första sådana rättegången dömdes till nio års fängelse för ”terrorism” och ”uppvigling till secession”, efter att ha kört en motorcykel i riktning mot en samling poliser medan en flagga med orden ”Befria Hongkong, vår tids revolution” stack upp ur ryggsäcken.

Men det är sannolikt att denna sorts rättegångar utan jury kommer bli allt vanligare i Hongkong. Tidigare i dag rapporterades att den profilerade mediemogulen Jimmy Lais rättegång kommer fortsätta utan jury.

Den 74 år gamla grundaren av bland annat numera nedlagda tidningen Apple Daily ska på måndag inställa sig i rätten inte inför en jury, utan inför tre stycken domare som handplockats av myndigheterna.

Lai står åtalad för sammansvärjning med utländska aktörer i syfte att hota den nationella säkerheten, samt för att trycka, publicera och distribuera publikationer med uppviglande innehåll.

Han har nekats borgen sedan december 2020. Sedan dess har han redan dömts till 20 månaders fängelse för medverkan i olika protester, bland annat en minnesstund för massakern vid Himmelska fridens torg.

Enligt dokument som bland andra nyhetsbyrån AFP har sett så kommer huvudförhandlingarna mot de 47 demokratiska politikerna och aktivisterna äga rum i september och oktober, inför samma tre domare som enhälligt ska avgöra straffen.

Voice of America har pratat med den juridisk analytikern Eric Yan-ho Lai från Hongkong som varnar för risken att det blir rena skenrättegångar:

“Jury trials [at] Hong Kong’s High Court have been an important safeguard for due process and justice of criminal trials,” he said. “The function of the no-jury provision in the national security law, however, is to reduce uncertainties of the trial outcome which is solely determined by judges handpicked by the chief executive. It appears that the government is trying hard to prevent any undesirable possibilities of these national security cases.”

“It is likely,” he added, “that the 47 primary cases will become a show trial as most of them have been detained for more than a year and the conventional practice of jury trial at Hong Kong’s High Court is removed by the executive.”