光復香港 時代革命 är en vanligt förekommande slogan som på engelska ofta översätts till "Free Hong Kong, revolution of our time". Dess åsyn kan numera även innebära långa fängelsestraff. (Bild: Studio Incendo, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Första fängelsedomen för brott mot Hongkongs nationella säkerhetslag

Sedan Hongkongs kontroversiella nationella säkerhetslag infördes via dekret 30 juni i fjol, har 138 personer arresterats med hjälp av vad kritiker kallar gummiparagrafer.

I dag föll även den första fängelsedomen i enlighet med lagen, då en 24 år gammal servitör vid namn Leon Tong Ying-kit dömdes till nio års fängelse för terrorism och secession.

Samma dag som lagen trädde i kraft kunde Tong ses köra sin motorcykel mot en samling poliser, samtidigt som det från hans ryggsäck stack upp en flagga med orden ”Befria Hongkong, vår tids revolution”, en slogan som användes flitigt under stadens senaste proteströrelse.

Tong dömdes inte av en jury, utan av tre stycken domare som handplockats av stadens regeringschef Carrie Lam, som i sin tur utsetts till ledare efter ha godkänts av Peking.

Försvarssidans förfrågan om att en jury istället borde användas avslogs.

Avsaknaden av jury är – liksom lagens svepande brottsrubriceringar – ett avsteg från det självständiga rättsväsende som präglat det juridiska systemet i Hongkong i modern tid.

I ett beslut som enligt bedömare kommer utgöra predikat för framtida domar i enlighet den nationella säkerhetslagen, så avgjorde de tre domarna att Leon Tong Ying-kit får åtta års fängelse för terrorism och sex och ett halvt års fängelse för secession.

Fem och ett halvt år av domen för secession tillgodoräknas i domen för terrorism, vilket gav ett slutgiltigt straff på nio års fängelse.

Tong riskerade livstids fängelse, men faktumet att ingen skadades under vad de tre domarna ändå klassar som ett terrordåd bidrog sannolikt till ett kortare straff.

Icke desto mindre beskrev motståndare till domen straffet som en attack mot stadens yttrandefrihet, då blotta uppenbarelsen av flaggan med ovanstående slogan resulterade i sex och ett halvt års fängelse för secession.

Domarna var nämligen noga med att understryka att även om de två brotten som Long fälldes för ägde rum vid samma tillfälle, så handlar det om ”två distinkt separata” brott av helt olika karaktär.

Därmed får juridiska experter som varnat för slogans som ”Befria Hongkong, vår tids revolution” och även den än mindre förargliga ”Fem krav, inte ett mindre” vatten på kvarn.

Mycket riktigt sade domarna i samband med att straffet delades ut att man hoppas det kommer verka i avskräckande syfte.

Domen bådar heller inte gott för de ytterligare 75 personer som åtalats genom den nationella säkerhetslagen och inväntar rättegång inom den närmaste framtiden.