Drew Pavlou till höger i bild, under en av sina många manifestationer för att uppmärksamma övergreppen mot mänskliga rättigheter i Kina. (Bild: faksimil Twitter)

Arresteringen av en aktivist i London visar på upptrappning av Kinas förföljelser utomlands

Denna artikel publicerades 1 augusti i Epoch Times med rubriken ”Activist’s Arrest in London Shows Changing Nature of Chinese Persecution Abroad”. Texten är skriven av den svenska rättsaktivisten Peter Dahlin, och översatt till svenska med hans tillstånd.

Den 21 juli 2022 anlände Drew Pavlou, en uttalad kritiker av Kinas kommunistparti som oftast håller till i sitt hemland Australien, till den kinesiska ambassaden i London. Hans syfte var enkelt: att protestera mot den kinesiska regeringens förtryck av den uiguriska minoritetsbefolkningen i regionen Xinjiang. Det var inte hans första protest mot kommunistpartiets brott mot mänskliga rättigheter, och det blir sannolikt inte hans sista.

Situationen tog dock en oväntad vändning när Londonpolisen anlände för att arrestera både Pavlou och den brittiska journalisten Harry Allen som bevakade protesten. Pavlou tillbringade därefter omkring 23 timmar i häkte, avskuren från omvärlden, och förhördes utan att först ges tillgång till juridisk representation. Inte heller fick Australiens utrikespolitiska myndigheter träffa honom i det inledande skeendet.

Det visade sig att någon, troligtvis en kinesisk internetanvändare, hade fått kännedom om den planerade protesten och skickat ett falskt bombhot till den kinesiska ambassaden från en falsk mejladress, signerat ”Drew Pavlou”. Ambassaden kontaktade i sin tur polisen, varpå historien tog sin början.

Som så ofta är fallet, lyckades kinesiska myndigheter skapa global medial uppmärksamhet kring vad som annars troligtvis hade varit en mindre uppmärksammad protestaktion. Händelsen har också riktat strålkastarljuset mot vad som verkar vara ett nytt och växande fenomen; falska mejl skickade av fanatiska kinesiska internetanvändare i syfte att tysta utländska kritiker.

Dessa förfalskade mejl är ofta skrattretande usla, inklusive de som påstods ha skickats från Drew Pavlou. Efter det första mejlet till ambassaden har en skur av liknande meddelanden skickats till brittiska advokater, politiker och personal inom icke-statliga organisationer (NGO:s). Denna morgon, trots att jag aldrig träffat Pavlou och inte kan påstås känna honom, fick jag själv ett i min inkorg.

Mejlet jag fick är en förfalskning som sägs komma från Pavlou, och samtidigt påstås vara skickat av den brittiska åklagarmyndigheten. Jag har gjort en anmälan och lämnat in mejlet till den Storbritanniens polis, eftersom avsändaren utger sig för att vara såväl den brittiska åklagarmyndigheten som en privatperson.

En vanlig taktik

Detta är ingenting nytt. Medarbetare vid Safeguard Defenders har tidigare mottagit liknande falska mejl. Ett påstås vara från Hongkongs nationella säkerhetspolis och varnar för risken att bli utlämnad dit. I Storbritannien – den europeiska knutpunkten för aktivism kring mänskliga rättigheter i Kina och Hongkong – har advokater, politiker och medarbetare inom icke-statliga organisationer det senaste året mottagit flera liknande mejl.

Med tanke på allt som pågår är det förvånande att den brittiska poliskåren inte verkar känna till något om saken. Om polisen visste hur vanlig den här taktiken har blivit, hade de knappast arresterat en känd människorättsaktivist och en brittisk journalist så plötsligt. De skulle helt enkelt ha stoppat protesten och inlett en utredning kring mejlens ursprung.

Som tur var för Drew Pavlou, så blev det alltmer uppenbart att han är oskyldig ju fler mejl som dök upp. Och ju mer uppmärksamhet denna dramatiska händelse fick, desto snabbare kunde polisen justera sin utredning – från att undersöka Pavlous påstådda bombhot till att utreda kinesiska internetanvändare som (med eller utan kinesiska myndigheters godkännande) försöker tysta kritiker utomlands, inklusive på brittisk mark.

Ingenting med denna utveckling är överraskande. Däremot utgör den en läxa för både Storbritanniens och andra europeiska länders poliskårer, gällande hanteringen av vad som med största säkerhet kommer bli ett allt vanligare och med tiden mer sofistikerat verktyg för att underminera mänskliga rättigheter i Europa.

Peter Dahlin är ordförande för rättsorganisationen Safeguard Defenders, och arresterades själv i Kina där han satt ett par veckor i ett hemligt fängelse i början av 2016.

Texten är översatt av Petra Lindblom och redigerad av Jojje Olsson.