Grafik från Taiwans försvarsministerium tidigare i dag som visar kinesiska stridflygplan cirka 60 mil från den taiwanesiska sydostkusten.

Oroande kraftsamling kring Taiwan

I helgen skrev Kinamedia närmare om Pekings hotfulla retorik i samband med att det uppdagats att Nancy Pelosi, talman för USA:s representanthus, planerar åka till Taiwan i augusti. Pelosi skulle i så fall bli den högst uppsatta amerikanska politikern att besöka ön på 25 år.

Detta fick Kinas utrikesministerium att utfärda mer direkta varningar än vid tidigare liknande situationer de senaste åren; ”vi menar vad vi säger” lade en av dess talespersoner till under en presskonferens förra veckan.

Även president Joe Biden ifrågasatte öppet det kloka i att Nancy Pelosi besöker Taiwan just nu, och hänvisade till att militären inte tycker att det är en särskilt bra idé.

Pelosi har dock länge engagerat sig för Taiwan. Även om hon tillhör samma parti så har Biden ingen formell rätt att bestämma vart hon ska resa eller inte, samtidigt som den amerikanska militären givetvis har en skyldighet att skydda henne om så sker.

Därför har den amerikanska militären redan vidtagit vad som ser ut att vara förebyggande åtgärder. South China Morning Post rapporterade tidigare i dag hur hangarfartyget USS Ronald Reagan med tillhörande hangarfartygsgrupp har seglat i nordostlig riktning sedan det lämnade hamnen i Singapore i måndags.

Det framhålls hur USA:s militär inte har uppgett någon destination för fartyget, men noteras att gruppen kommer nå Taiwan om den fortsätter på samma kurs.

Samtidigt har kinesiska stridsfartyg börjat röra sig nära Taiwan kust. Enligt landets försvarsministerium siktades en fregatt 76 kilometer från ön Ludao (Green Island) utanför den taiwanesiska östkusten under gårdagen.

Den åtföljdes av ett kinesiskt fartyg i färd med att kartlägga området, och föregicks av två kinesiska kryssare som dagen innan tog sig 88 respektive 92 kilometer från den taiwanesiska ön Lanyu söder om Ludao.

Det börjar bli trångt i vattnen redan innan den amerikanska hangarfartygsgruppen har anlänt. Försvarsministeriet har de senaste dagarna även siktat ett militärt transportfartyg 93 kilometer från Lanyu och en japansk fregatt 64 kilometer utanför hamnen i Hualien, som ligger något högre upp på östkusten.

Vidare har kinesiska stridflygplan den senaste dagarna vid ett par tillfällen siktats endast cirka 60 kilometer från Taiwans sydöstra kustlinje:

Än mer oroväckande så uppmärksammar South China Morning Post även hur Kinas militär verkar kraftsamla tvärs över sundet från Taiwan, bland annat vid en av sin flygbaser:

Recent satellite images show how the PLA is also strengthening its deployment in the region, including expanding an airbase in Fujian, which lies across the strait from Taiwan.

The images show that earlier this month the Longtian Airbase, from which fighter jets can reach Taipei in seven minutes, was packed with Flanker-series fighters – either Russian-made Su-27s or the Chinese variants from the J-11 or J-16 series – and special drones made from old J-6 jets.

Det är oklart om dessa åtgärder är ett direkt svar på Nancy Pelosis eventuella resa till Taiwan, eller en reaktion på Taiwans årliga militärövning Han Kuang som påbörjades i måndags, som utförs med skarpa artilleripjäser och och bland annat simulerar en kinesisk invasion.

Som om allt detta inte vore anledning nog för alla parter att visa tänderna mer än vanligt, så meddelades i dag att Joe Biden och Kinas president Xi Jinping under morgondagen kommer talas vid för första gången på fyra månader.

Telefonsamtalet dem emellan blir det första sedan den inledande fasen av Rysslands försök till fullskalig invasion av Ukraina. Det blir också den första korrespondensen på högsta nivå sedan Nancy Pelosis planer på att besöka Taiwan blev kända.

Det står utom rimligt tvivel att Xi kommer uppmana Biden att avstyra Pelosis resa till Taiwan. Om resan sker i vilket fall ändå, så har hela regionen bara att hålla andan i väntan på vem som blinkar först.